Zeman oznámil vyslání nemocnice do Jordánska

19. 2. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Miloš Zeman oznámil, že Česko zřejmě vyšle do Jordánska polní nemocnici na pomoc uprchlíkům. Vyplynulo to podle něj z úterní schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice.


Další účastníci tohoto setkání ale uvedli, že vyslání nemocnice je jen nápadem, jehož proveditelnost se teprve musí ověřit. Podle Generálního štábu by taková operace byla velmi náročná finančně i časově. Navíc není jasné, jestli budou Jordánci souhlasit.

„Na základě jednomyslné dohody ústavních činitelů ze včerejška (úterý) chci sdělit, že vám z kraje zřejmě odebéřu polní nemocnici, kterou pošleme do Jordánska, aby tam pomáhala v uprchlických táborech,“ řekl Zeman při návštěvě Královohradeckého kraje. Podle něj je Jordánsko stabilní stát, kde je 600.000 uprchlíků. „Takže praská ve švech. Naše velmi známá a všude oceňovaná polní nemocnice, která je zatím umístěná právě v Královéhradeckém kraji, může v Jordánsku prokázat platné služby,“ řekl Zeman.

Generální štáb o záměru neměl žádné informace. Podle jeho mluvčí Jany Růžičkové se v případě politického záměru musí zpracovat důkladná analýza. Přípravy by trvaly měsíce, náklady by dosahovaly stamilionů.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) ČTK řekl, že vyslání nemocnice do Jordánska je jednou z alternativ. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že dostal za úkol tuto variantu prověřit. Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) musí Stropnický zjistit, zda má Jordánsko o českou polní nemocnici zájem, a posoudit náklady na její vyslání. Premiér poznamenal, že šlo o návrh Hamáčka, který se všem účastníkům líbil. „Musí být ale teprve řádně posouzen ministerstvem obrany a vládou,“ napsal ČTK.

Zeman ale na svém tvrzení trvá, ačkoli ostatní účastníci koordinační schůzky interpretují dohodu jinak. Novinářům prezident řekl, že pokud je správně informován od svého kancléře, tak dohodu potvrdili jak ministr obrany, tak předseda vlády. Úterní schůzka měla zabránit právě tomu, aby z Hradu a vlády zněla rozdílná vyjádření o zahraniční politice.

Růžičková poznamenala, že v rámci schváleného mandátu na roky 2015 a 2016 se s nasazením polní nemocnice nepočítá. „Je to pro nás nová informace. Pokud by bylo záměrem politické reprezentace nasadit polní nemocnici, musela by před jejím vysláním proběhnout důkladná analýza a příprava,“ uvedla. Ta by podle ní musela zahrnovat prověření možností a schopností armády splnit takový úkol, prověření místa, kam by měla být nemocnice poslána, její zabezpečení nebo logistické zajištění.
Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka je příprava na vyslání polní nemocnice časově a logisticky náročná a zabere minimálně půl roku až rok. „Finanční náklady na vyslání by se pohybovaly v řádu stovek milionů korun, se kterými v tuto chvíli rozpočet ministerstva nepočítá,“ dodal.

Zeman Jordánsko navštívil minulý týden. Česko uprchlíkům v této zemi už pomáhá v rámci programu Medevac. Do země již třikrát vyslalo lékaře, kteří operují děti s vrozenými srdečními vadami. Zároveň vláda rozhodla, že udělí azyl 15 syrským rodinám. Děti z těchto rodin budou ošetřeny v tuzemských nemocnicích.

Polní nemocnici tvoří stany a kontejnery, ve kterých jsou umístěny například operační sály, lékárna či stomatologická ordinace. Nemocnice nabízí péči na úrovni okresní nemocnice. ČR nasadila polní nemocnici naposledy v letech 2007 a 2008 v Afghánistánu, od té doby v zemi působí deset až 15 členů polních chirurgických týmů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?