Zentiva zahájila vývoj onkologických léčiv

23. 2. 2016 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce

Největší česká farmaceutická firma Zentiva (součást skupiny Sanofi) zahájila vývoj nových generických léků pro léčbu rakoviny, které by v budoucnu mohly rozšířit její produktové portfolio.




Firma v letošním a příštím roce představí také 11 nových generických léků v oblastech léčby kardiovaskulárních a respiračních onemocnění.
Podle mluvčího společnosti Filipa Hrubého se Zentiva soustředí na vývoj a výzkum generických léků s přidanou hodnotou a rozvoj specializované výroby hormonálních léčiv. Firma loni zvýšila své prodeje o 3,8 % a zůstává lídrem farmaceutického trhu v ČR. V loňském roce u nás prodala celkem 41,5 milionu balení léků a na celkovém obratu skupiny Sanofi v ČR se podílela zhruba z poloviny. Zentiva slaví 85 let od založení původního výrobního závodu v pražských Dolních Měcholupech, kde se léky vyrábějí od srpna 1930.
„Do vývoje a výzkumu v České republice investujeme ročně v průměru 700 milionů korun a v podobném rozsahu plánujeme investovat i nadále. Generické léky na léčbu rakoviny představují v tuto chvíli jednu z oblastí našeho vývoje,“ řekl na tiskové konferenci nový výkonný manažer skupiny Sanofi v České republice Mykola Melnyk. Jak dodal, Zentiva chce vedle klasických generických přípravků v zavedených terapeutických oblastech nabízet také tzv. generika s přidanou hodnotou. Půjde o inovativní lékové formy, respektive použití více účinných látek v jednom přípravku.

Nákupy licencí

Většina z letošních plánovaných výdajů na vývoj a výzkum bude využita na nákup licencí k novým generickým lékům, část pak bude investována právě do vývoje generik s přidanou hodnotou, kde Zentiva vnímá stoupající zájem u pacientů i lékařů.
„Loni jsme na trh uvedli například Ibalgin Rapidcaps, jehož léková forma je tvořena měkkými želatinovými tobolkami, které dvojnásobně zrychlují nástup tišicího účinku, nebo nový lék na vysoký krevní tlak, který díky spojení dvou účinných látek v jedné tabletě usnadňuje pacientovi dávkování,“ vysvětlil ředitel Melnyk. V příštím roce chce společnost představit nový inhalátor, určený pro pacienty s astmatem, jehož inovativní konstrukce s velkým zásobníkem podstatně ulehčí každodenní užívání.
Zentiva plánuje také dále zhodnocovat více než půlmiliardovou investici do specializované výrobní jednotky na výrobu hormonálních léčiv, sterilních mastí a očních kapek. „Hormony vyrábíme v rámci skupiny Sanofi jako jediní v Evropě. V případě sterilních mastí a očních kapek je náš pražský závod dokonce jediný na celém světě, kde Sanofi tento typ léčiv vyrábí,“ sdělil výrobní ředitel pražské Zentivy Jaroslav Chylík, který vypočetl nárůst výroby těchto léků o desítky procent od uvedení do provozu. V současnosti Zentiva produkuje 14 milionů dávek ročně. Produktové portfolio Zentivy na českém trhu zahrnuje 170 léčivých přípravků v mnoha terapeutických oblastech. V loňském roce vyrobila Zentiva 107 milionů balení (12% meziroční nárůst), z toho 70 % směřuje na export do 50 zemí v Evropě, Africe a na Středním východě. Celková materiální hodnota léků byla 3 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?