Ženy, které chtějí zvětšit prsa, jsou údajně náchylnější k sebevraždám

7. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle expertů z lékařského centra při univerzitě v nizozemském Utrechtu žádají ženy prsní implantáty velice často kvůli různým psychologickým problémům. Podle výzkumu bylo procento žen...


LONDÝN - Ženy, které si nechávají u plastických chirurgů zvětšit prsa, jsou prý více náchylné k sebevraždám. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na nizozemské a švédské vědce.

Podle expertů z lékařského centra při univerzitě v nizozemském Utrechtu žádají ženy prsní implantáty velice často kvůli různým psychologickým problémům, jako je kupříkladu nedostatek sebedůvěry.

Odborníci testovali skupinu žen, které plastickou operaci podstoupily ve Švédsku v letech 1965 až 1993. Studie přitom nezahrnovala ženy trpící rakovinou prsu.

Podle výzkumu bylo procento žen, které spáchalo z této skupiny sebevraždu, třikrát vyšší, než je světový průměr. U množství žen ze zmíněné skupiny se rovněž projevila rakovina plic, kterou převážně způsobuje kouření.

Vědci navrhují, aby plastičtí chirurgové věnovali u žen, které za nimi přicházejí s touhou po zvětšení poprsí, pozornost jejich psychickým problémům. „Pokud žena trpí nějakým psychickým problémem a dostane prsní implantáty, její problém tím nezmizí,“ upozorňuje Veronica Kootová z utrechtského lékařského centra.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?