Život v irském campusu

12. 2. 2014 10:46
přidejte názor
Autor: Redakce

V listopadu 2013 jsme díky projektu Mobility, který vznikl v rámci programu Leonardo da Vinci, financovaného z fondů EU, navštívily školu pro budoucí zdravotní sestry v hlavním města Irska – Dublinu. Vzhledem k tomu, že v Irsku neexistují střední zdravotnické školy, ocitly jsme se na vysokoškolské půdě v Městské univerzitě Dublin (DCU), která se nachází na okraji města.




Univerzita byla postavena jako studentské městečko – campus, což bylo pro nás něco neznámého a nového a rády bychom se se čtenáři Sestry podělily o naše dojmy.
Přestože jsme si před cestou pečlivě nastudovaly plánek campusu, který byl na stránkách univerzity, byly jsme po našem příjezdu překvapeny jeho rozlehlostí a studentskou i občanskou vybaveností.
Univerzita byla založena v roce 1975 a na rozloze 38 ha se rozprostírá komplex moderních a arŽivot chitektonicky zajímavých budov. Základní kámen campusu byl položen v roce 1992 a campus se stále rozšiřuje. Celkem zde studuje zhruba 12 000 studentů a výuku zajišťuje 440 akademických učitelů. Kromě Fakulty ošetřovatelství (School of Nursing and Human Sciences), kde jsme strávily z našeho týdenního pobytu nejvíce času, se v areálu nachází dalších 17 humanitních i technických fakult.
Všichni studenti mají k dispozici univerzitní knihovnu, která je velmi moderně vybavena. Její návštěvník může používat knihy a učebnice nejen v tištěné, ale i v elektronické podobě. Samozřejmostí je přístup na internet nebo úschovné boxy na notebooky s možností dobití baterie. Učitelé mají vyhrazené místnosti, kde mohou nerušeně studovat. Knihovna je sponzorována převážně rodinnými firmami, jejichž seznam má výsostné místo u vchodu budovy. Univerzitní knihovna je k dispozici studentům denně od pondělí do pátku od 8.30 do 21.00 hodin a ve zkouškovém období i v sobotu a v neděli od 10.00 do 17.00 hodin.
V campusu se nacházejí místa, kde mohou jeho obyvatelé trávit volný čas, například divadlo The Thelix, které je přístupné i pro širokou veřejnost, banka, knihkupectví, lékárna, supermarket s potravinami a jinými potřebami, několik restaurací a kaváren, fitness centrum s širokou nabídkou sportovních aktivit, jako je třeba pětadvacetimetrový bazén, sauna, parní lázně, tělocvičny, posilovna a hřiště na fotbal nebo soccer. Roční poplatek za členství ve sportovním klubu je pro studenty 195 eur. Campus poskytuje mimo jiné tlumočnický servis, jesle pro děti zaměstnanců i studentů nebo kadeřnictví.
Nejčastějším studentským dopravním prostředkem je kolo, proto jsou u každé budovy krytá parkoviště pro kola. Na kolech se studenti přesouvají nejen v rámci campusu, ale i mimo něj. Kromě jízdních kol je možné dopravit se do areálu autem, a zaparkovat v rozsáhlých podzemních garážích, nebo autobusem.
Campus provozuje také vlastní internetové noviny a rádio, kde jsou obyvatelé a návštěvníci informováni o dění, aktualitách a akcích moderního studentského města. Jednou z aktuálních zpráv v době naší návštěvy bylo upozornění na časté krádeže kol a doporučení jejich zamykání.
Pro zaměstnance, nejen pedagogické, je k dispozici Club 1838, ve kterém se nachází krásná klubová restaurace, kde se snoubí klasika s modernou. Klub je určen pro setkání, semináře a konference.
Součástí univerzitního města je samozřejmě ubytování pro studenty, ale i návštěvníky z řad učitelů, stážistů, postgraduálních studentů. Studenti bydlí v apartmánech po 4–5 jednolůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením a se společnou kuchyní a obývacím pokojem. Vstup do apartmánů je zajištěn přístupovou kartou. Celý campus je hlídán bezpečnostní službou, čímž je zajištěna bezpečnost všech obyvatel. Cena ročního ubytování začíná na 4000 eurech a je možné uhradit ji ve dvou splátkách. My jsme byly ubytované na pokojích pro hosty a byly jsme velmi mile překvapené jejich kvalitou i servisem. I tyto apartmány měly dohromady k dispozici prostornou, velmi útulnou obývací místnost s kuchyňkou a terasou. Denně nám byly pokoje uklízeny. Za pozornost také stojí modlitební služba (Inter Fair Servis). Vzhledem k multikulturnímu složení obyvatel campusu mají studenti všech vyznání vyhrazený prostor pro modlitbu nebo meditaci.
Komfort, který mají studenti této moderní irské univerzity, není ovšem zadarmo. Roční registrační poplatek je 2538 eur. Uchazeči o studium, kteří jsou sociálně znevýhodnění, mají možnost požádat školu po splnění daných podmínek o příspěvek na studium. Finanční příspěvky jsou čerpány z fondů města a Evropské unie. Měsíční náklady irského vysokoškolského studenta činí včetně ubytování v campusu zhruba 908 eur, proto velká část studentů při studiu pracuje, aby si mohli vzdělání dovolit. I přesto, že tyto částky jsou dost vysoké, zájem o univerzitní studium je v Irsku velmi vysoký, protože je chápáno jako investice do budoucnosti a absolventi mají větší šanci získat dobré zaměstnání.

O autorovi| Mgr. Radka Líbalová, Mgr. Taťána Janíková, Mgr. Taťána Janošová Střední zdravotnická škola Ruská, Praha (libalova@szs-ruska.cz, janikova@szs-ruska.cz, janošová@szs-ruska.cz)

Campus
Jedna ze školních budov campusu
Vstup do areálu Dublin City University
Symbol multikulturního centra, které se nachází ve studentském campusu
Pohled do centra moderní knihovny v campusu

1)
R

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?