Životní náklady lidí s bezlepkovou dietou jsou vysoké

2. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé trpící celiakií mají s ohledem na svou dietu vysoké životní náklady. Přesto nemají v podstatě nárok na žádné příspěvky nebo dávky od státu, které by jim mohly pomoci. Bezlepková dieta je přitom v podstatě jedinou možností, jak tuto nemoc zmírnit a tím zamezit mnohem horším následkům jako je vznik rakoviny...


BRNO - především tlustého a tenkého střeva, řekla Iva Bušinová z moravského Poradenského centra pro celiakii a bezlepkovou dietu.

Velké náklady na dietu se neodvíjí jen od vysokých cen bezlepkových potravin, kdy například kilo mouky stojí okolo 80 korun, ale také od nákladů na dopravu nebo telefonování.

„Když chce čerstvé bezlepkové pečivo, musím se jej týden dopředu objednat a navíc pro něj přijet do Brna,“ uvedla Bušinová, která sama i s rodinou touto nemocí trpí.

Uvedla, že existuje v rámci sociálních programů nárok na příspěvek na dietu. Kritéria jsou ale tak přísná, že v ČR podle ní je asi jen 500 lidí, kteří na něj mají nárok.

Například v Itálii jsou podle Bušinové bezlepkové potraviny k dostání v lékárnách, takže jsou nejen dostupnější, ale i jejich cena je více kontrolována.

V ČR je nyní evidováno okolo 4000 pacientů s celiakií, což je asi jeden člověk ze dvou tisíc lidí. V okolních státech ale od roku 1960 vzrostl počet nemocných až dvacetkrát, což znamená, že celikaií trpí jeden člověk ze sta, uvedl Jaroslav Utěšený z II. dětské kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Čísla podle něj mohou mimo jiné naznačovat, že mnoho lidí v České republice se nyní léčí na jiné choroby a nezná pravou příčinu svých potíží.

Bušinová k tomu poznamenala, že organizacím celiaků nejde jen o případnou pomoc s životními náklady, ale také o zvýšení povědomí o této nemoci mezi laickou i lékařskou veřejností.

Uvedla, že při ministerstvu zdravotnictví vznikla expertní komise, který se má zabývat postupy pro zlepšení zdravotního stavu nemocných a jejich sociální situace.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?