Zkušenosti s jednorázovým rouškováním

10. 1. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Autorka v článku přibližuje praxi rouškování na centrálních operačních sálech KN Tomáše Bati ve Zlíně, ale neopomíjí například ani základní informace o složení materiálu, který je k jejich výrobě používán.


The author describes the system of draping at central operation rooms in KN Tomase Bati in Zlin. She also addresses the material that the drapes are made of.

Materiál jednorázového rouškování se skládá z polypropylenových vláken laminovaných k polyetylenové fólii. Tyto materiály jsou vedlejšími produkty průmyslu pro zpracování ropy. Roušky neobsahují celulózu, což znamená, že se při jejich výrobě nepoužívá dřevo. Chirurgické roušky jsou k dispozici jednotlivě a ve specializovaných sadách, aby splnily požadavky většiny chirurgických výkonů. Obsahy sad jsou koncipovány tak, aby vyhovovaly všem postupům. K dispozici jsou také plně specializované sady, které šetří čas a minimalizují odpad. Všechny sady jsou seskládány v chronologickém pořadí tak, aby instrumentářka mohla jenom odebírat roušky.

Od savosti po balení Z důvodu bezpečnosti jsou roušky jednorázového rouškování naprosto nepropustné, a to dokonce ve všech místech. Jedním z významných faktorů prevence infekce a nežádoucího podchlazení pacienta je regulace tekutin během operačního výkonu, a tak chirurgické roušky mají schopnost absorbovat tekutiny. Mnohé z roušek jsou navíc opatřeny sběrnými vaky.

Materiál k jednorázovému rouškování musí být dostatečně pevný, aby snášel i nejnáročnější manipulace a bez problémů odolával i nejtěžším chirurgickým nástrojům. Je zároveň měkký, řasitelný a poddajný pro pacienty i personál. Systém jednorázového rouškování se vyznačuje rychlou fixací ke kůži pomocí lepicích chirurgických roušek, a tím je zajištěna spolehlivá bariéra proti choroboplodným zárodkům.

Roušky: * primární obal zajišťující sterilitu, * kartonový obal, * další obal z pevného kartonu.

Sady a pláště:* papírový obal - pro maximální bezpečí při rozbalování a usnadnění manipulace, * primární obal, zajišťující sterilitu, * kartonový obal, * další obal z pevného kartonu.

Expirační doba materiálu se podle konkrétního materiálu, způsobu balení a sterilizace pohybuje v rozmezí 1 až 7 let. K likvidaci použitého materiálu dochází ve spalovně, při dodržení velmi vysoké teploty hoření a správném postupu se odpad ve finálu přemění na oxid uhličitý a vodu, a tak nepředstavuje závažné nebezpečí pro životní prostředí.

Specifika jednorázového rouškování

Poloha: pacient by měl být na operačním stole uložen tak, aby jeho dolní končetiny byly co nejblíže u dolního okraje stolu.

Antisepse operačního pole: musí zaschnout! Pokud není čas, je třeba osušit plochu, na kterou bude přilepena rouška.

Rizika při nezaschnutí: snížená účinnost antiseptika, odlepení roušek i incizní fólie, nezaschnuté antiseptikum se v případě bariérového rouškování nemůže odpařit a zůstává pod rouškou, riziko macerace a chemického podráždění kůže, riziko popálení vznícením při použití elektrických přístrojů, riziko úrazu proudem - probití prostřednictvím antiseptika.

Aplikace roušek probíhá volně, bez zbytečného tahu, který traumatizuje kůži a zvyšuje riziko nedostatečné adheze. Dokonalé přilnutí je zajištěno přitlačením adhezivních okrajů roušky k pokožce. Incizní fólie je doporučována výrobcem při výkonech s použitím implantátu, při transplantacích a výkonech přesahujících délkou jednu hodinu.

Správná aplikace incizní fólie: * zvolit velikost fólie, která zakryje celou odkrytou oblast operačního pole, * aplikujeme na suchou kůži, * aplikujeme pokud možno bez tahu, od místa incize směrem do stran přitlačit a uhladit.

Sběrné vaky a doplňky, od nichž je očekávána bezpečná adheze i při zatížení, by měly být přilepeny k incizní fólii. V případě, že není použita, pak alespoň zčásti k pokožce.

Dvě speciální sady stačí

Na našich operačních sálech jsme úspěšně eliminovali počet používaných speciálních sad na dvě. Ano, čtete dobře. Používáme pouze ortopedický a základní set. Všechny ostatní operace a výkony jsme schopni zarouškovat pomocí jednotlivých roušek, a tím ušetřit spoustu nákladů. Speciální sady jsou totiž dražší než jednotlivé roušky. V tomto systému práce tak nemáme přebytky ze speciálních setů. Jednorázové rouškování používáme asi dva roky a jsme maximálně spokojeny.

Samozřejmě že na začátku byly obavy z toho, jak si na nový systém zvykneme my, instrumentářky, ale i lékaři. Musím pochválit své kolegyně, které nápady a tvůrčím myšlením pomohly zaběhnout systém jednorázového rouškování do provozu. Dnes už by se s největší pravděpodobností nikdo z nás nechtěl k používání prádla vrátit. Zatím ještě máme plátěné operační pláště v kombinaci s jednorázovými, ale snad časem budeme používat výhradně jednorázové.


Veronika Pomykalová Stanice traumatologie, ortopedie, neurochirurgie, COS KN Tomáše Bati a. s. Zlín (pomver@centrum.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?