Zlaté záchranářské kříže za rok 2012

13. 6. 2013 9:11
přidejte názor
Autor: Redakce

„Blahopřeji odvážným, blahopřeji statečným. A přeji si, aby tato statečnost se rozšířila i do jiných sfér, než jsou záchranné akce,“ řekl prezident Miloš Zeman při gratulaci vítězům čtrnáctého ročníku soutěže o nejlepší záchranářský čin roku. Medaile i věcné dary laureátům předal 22. května na Pražském hradě.




Posláním soutěže Zlatý záchranářský kříž je vyzdvihnout výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníků i profesionálů, neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, stejně jako obětavé činy první pomoci laiků – dětí i dospělých a podpořit význam záchranářské profese i stavovskou čest záchranářů všech oborů. Vyhlašovatelem soutěže je redakce časopisu RESCUE report.

Pomoc těžce zraněnému z hořícího auta

Zlatý záchranářský kříž za záchranářský čin laiků v subkategorii dospělých převzal František Vlk. Řidič osobního auta sjel do příkopu a čelně narazil do stromu. Auto vzplálo v motorovém prostoru a muž se pro těžká poranění nemohl dostat ven. Z Kašperských Hor do Radešova v době nehody projížděl autobus. Jeho řidič, František Vlk, se ve všech směrech zachoval jako profesionál. Zastavil v bezpečné vzdálenosti od havarovaného auta a běžel k němu. Zpozoroval, že zpod kapoty auta vyšlehávají plameny. Rychle se vrátil do autobusu pro hasicí přístroj a požár dostal pod kontrolu. Nebýt tohoto včasného zásahu, požár by zachvátil celé vozidlo. Raněný muž byl po celou dobu zcela při vědomí, a jak František Vlk se suchým humorem dodává: „Pořád strašně nadával.“ Zatímco zachránce kontroloval stav zraněného, objevil se u nehody další svědek. František Vlk, který i přes závažnost situace zachoval chladnou hlavu, jej poprosil o zavolání na tísňovou linku 112. Následně s druhým svědkem těžce poraněného řidiče z vozu velmi opatrně vytáhli. Potom k nehodě přijeli hasiči, zraněného převzali do péče, vzápětí přijela sanita a na místě přistál vrtulník, do něhož zraněného naložili. O svém činu František Vlk skromně prohlásil: „Vždyť to nic nebylo, to by přece udělal každý.“

Záchrana ženy z komína kotelny

Za méně závažných okolností by si přítomní při pohledu na ženu nahoře na komíně jistě vzpomněli na scénu z filmu Postřižiny, záchranářům ale na mysl večer 27. října 2012 prý rozhodně nepřišla. Tehdy po devatenácté hodině přijalo operační a informační středisko územního odboru českolipských hasičů zprávu, že na komíně bývalé kotelny je žena a má v úmyslu spáchat sebevraždu. Na místě byla i policie a zdravotníci. Po příjezdu ke kotelně hasiči uviděli ženu postupující vzhůru po ocelovém žebříku, zastavila se až ve 30 metrech. Pokus se ženou navázat verbální kontakt se nezdařil, chovala se hystericky a neustále vyhrožovala, že skočí dolů. Nasazená výšková technika nemohla být k záchraně použita kvůli překážkám a nestabilnímu podloží, navíc ženu zařízení vyděsilo. Po odstranění výškové techniky se uklidnila, ale vzápětí se začala bát, že spadne dolů. Velitel zásahu hasičů, nadpraporčík David Bauer, je zároveň členem lezecké skupiny. Pro ženu na komíně se rozhodl vystoupat, protože jiná možnost její záchrany se mu nejevila za této situace už reálná. Když vylezl těsně k ní, zachraňovaná žena omdlela a tím zároveň na svého zachránce přenesla celou svou váhu. V tu chvíli zachraňovaná ještě nebyla bezpečně zajištěna pomocí lezecké techniky, proto ji David Bauer držel jen pažemi a zároveň se ji snažil přivést k vědomí. Po chvilce se žena probrala a začala komunikovat, z důvodu stále hrozícího pádu a nezajištění ji velitel zásahu musel držet až do doby, než se k oběma dostal druhý lezec. V této době byla žena již značně vysílená a prochladlá, při sestupu směrem dolů se navíc začala chovat opět hystericky. Po celou dobu zásahu, který trval celkem tři hodiny, velitel zásahu ženu uklidňoval. Po sestupu na zem ji předal osádce ZZS LK. Za svůj čin nadpraporčík David Bauer převzal Cenu generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR.

Mezi hrdiny je i pětiletá holčička

„Kdyby tu nebyla Janička, tak by pro mě přijela černá sanitka. Je to fantazie, jakou mám vnučku,“ říká Jan Šálek z Kostelce nad Černými lesy u Prahy. Život mu svou pohotovou reakcí vloni v létě zachránila jeho teprve čtyřletá vnučka. Jan Šálek je diabetik a v osudný den doma ztratil vědomí: „Slyšel jsem ji, jak mi říkala, dědo, co ti je? Pak si nepamatuji nic. Probral jsem se, když už tu byli záchranáři.“ V době, kdy mu hrozil hypoglykemický kolaps, zasáhla bez váhání jeho vnučka. Místo toho, aby jako většina dětí jejího věku jen vyděšeně plakala, utíkala k sousedům pro pomoc. Ti zavolali záchranku. Zdravotníci muži podali glukózu a pak ho odvezli do nemocnice. Jen díky duchapřítomné dívence vše dopadlo dobře. Za svůj čin od Miloše Zemana dostala čestné uznání a panenku. Prezidentovi na oplátku předala vlastnoručně nakreslený obrázek.

Seznam se bezpečně

Za výjimečný nebo kreativní počin k osvětě a vzdělávání získal Zlatý záchranářský kříž internetový portál Seznam.cz. Ocenění si odnesl za projekt Seznam se bezpečně, v rámci kterého vznikl film natočený podle skutečných událostí, jenž upozorňuje na nástrahy internetu. „Snažíme se, aby byl internet bezpečnější hlavně pro nejmladší uživatele,“ uvedl Michal Feix, výkonný ředitel společnosti Seznam.cz, a dodal: „Máme velkou radost, že práce, kterou Seznam.cz dělá od roku 2008, má pozitivní výsledky a získala toto ocenění. Cílem projektu je především osvěta, ukazovat, že na internetu je potřeba být obezřetný.“ Projekt přinesl řadu pozitivních výsledků – od konkrétních trestních oznámení po vyřešené případy, které byly díky projektu rozkryty. Stejně jako v loňském roce chce i v tom letošním Seznam.cz navštívit několik základních škol, kde formou prezentací filmů a her ukáže rizika, která mohou vzniknout na internetu.

Brenda zachránila svoji majitelku

Zlatý záchranářský kříž za nejkurióznější záchranářský čin letos obdržela fenka retrívra Brenda. Na Hrad se dostavila spolu se svou majitelkou Věrou Janoštíkovou. Ta vloni v zimě sklouzla se svým invalidním vozíkem ze srázu. Brenda doběhla do nejbližší hospody, kde štěkáním dokázala přivolat pomoc a svou paní zachránit. Fenka za svůj čin obdržela od prezidenta Zemana žvýkací kost, ovšem až poté, co se k němu coby neznalá protokolu ceremonie konečně přestala otáčet zadkem. „Dnešek jsem si užila, velice mě těší ocenění, za které jsem vděčná především fence,“ dodala s úsměvem Věra Janoštíková.

O autorovi| PhDr. Jana Jílková redaktorka časopisu Zdravotnictví a medicína

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?