Zlomenina kotníku se má v prvé řadě znehybnit. Od závažnosti zranění se pak odvíjí další postup léčby

1. 10. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/halfpoint

Poranění kotníku se řadí mezi nejčastější úrazy kostí a kloubů. Projevuje se bolestí, ale třeba i citlivostí na dotek či znatelnou deformací. Vede k němu většinou přímý náraz. K přesné lokalizaci zlomeniny využívá lékař zobrazovacích testů. Na základě nich určí lékař další postup. Sami můžete hojení podpořit ledováním daného místa či udržováním končetiny ve vyvýšené poloze. 

Co znamená zlomený kotník?

Co se dozvíte v článku
  1. Co znamená zlomený kotník?
  2. Příznaky
  3. Příčiny zlomeného kotníku
  4. Diagnostika
  5. Jaká je na zlomený kotník léčba?

Kotník je místem, kde se setkává noha s chodidlem. Zlomený kotník značí, že došlo ke zlomení nejméně jedné ze tří kostí v hlezenním kloubu, a to holenní (tibia), lýtkové (fibula) či hlezenní kosti (talus). V kloubu se dále vyskytují vazy, které udržují kloub stabilní. Pokud dojde k jejich přerušení, může to vést k nestabilitě kotníku. Nejvíce se na stabilitě kotníku přitom podílí deltový vaz, jenž je umístěn na jeho zadní straně. 

Kloub chrání kloubní pouzdro, jež disponuje synoviální tekutinou mající zajistit hladký pohyb kloubních struktur. Uvnitř hlezenního kloubu se nachází i chrupavka, jejíž úlohou je od sebe oddělovat pohybující se kosti. V případě, že se chrupavka poškodí či ztenčí, hrozí zánět kloubu nebo artritida. Lidé s tímto problémem jsou ke způsobení si zlomeniny náchylnější. Přihodit se však může komukoli, ačkoli častěji se přece jen stává dospělým.

Rozlišuje se několik typů fraktur, od drobných prasklin až po otevřenou zlomeninu kotníku vyžadující chirurgický zákrok. Ve zdravotnictví se fraktura klasifikuje podle oblasti, kde ke zlomení kosti došlo, tedy jde například o zlomeninu vnějšího kotníku či vnitřního, ale i obou současně. 

Kromě toho je také známá Weberova klasifikace. Zlomenina se v rámci ní hodnotí na základě vztahu k syndesmóze (pevné vazivové spojení kostí). Rozlišují se tři stupně značené písmeny A, B, C. Stupeň A znamená, že lýtková kost se zlomila pod syndesmózou. Jedná se většinou o stabilní zlomeninu, k níž se může přidružit zlomenina vnitřního kotníku. 

Stupeň B značí zlomeninu lýtkové kosti v oblasti syndesmózy. Ta je poškozena v 80 % případů a shledává se spíše za nestabilní zlomeninu, při níž dochází k poranění vnitřního kotníku a deltového vazu. Stupeň C pak označuje zlomení lýtkové kosti nad syndesmózou, při němž bývá syndesmóza poškozena vždy spolu s vnitřním kotníkem. [1, 2, 3, 4, 5, 67]

Příznaky

Pokud si nejste jistí, jestli se jedná o zlomeninu kotníku, lze ji rozpoznat podle těchto projevů:

  • bolest v dané oblasti (její vystřelování od chodidla až ke kolenu),
  • otok (značí poškození měkkých tkání či průnik tekutiny do kloubu, např. krve),
  • modřiny či zarudnutí,
  • citlivost na dotek, nebo naopak v jistých případech necitlivost (kvůli poranění nervů či cév) a pocit chladu,
  • deformace (např. při vykloubení si hlezenního kloubu),
  • nemožnost chůze (pouze při závažné zlomenině).

Očividnou známkou zlomeniny je, když kost vyčnívá z kůže. V takovém případě je nezbytné urychleně vyhledat lékařskou pomoc, aby se dovnitř nedostala infekce. Pakliže nejsou viditelné žádné příznaky, zpravidla zlomeninu prozradí bolest, která se dostavuje poté, co se člověk pokusí na nohu stoupnout. [8, 9, 10, 11, 12]

Příčiny zlomeného kotníku

Ke zlomenině kotníku může dojít přímým nárazem, ale nastává i při jeho podvrtnutí. Konkrétně se tak tedy děje při autonehodách, pádech, ale i vinou zakopnutí či špatného došlápnutí. Zásah chirurga přitom většinou vyžadují fraktury vzniklé při dopravních nehodách. 

Co se týče pádů, někdy ke zlomenině stačí i dopad z malé výšky. Spolu s tím souvisí, že pravděpodobnost vzniku zlomeniny se zvyšuje, pakliže se dotyčný věnuje nějakému sportu. Zvláště pokud při něm lze očekávat úder do kotníku či se během něj provádí náhlé pohyby. 

Natržení či povolení svalů pak vede k podvrtnutí kotníku. Zlomenina kosti přitom může nastat současně s natržením vazů, většinou ji vyvolá zkroucení kotníku či jeho různé nepřiměřené ohýbání nebo natahování.

Na základě konkrétní příčiny dostávají zlomeniny svůj název, tak například zlomenina vzniklá v důsledku náhlého úrazu se označuje za traumatickou. Pokud se však kost zlomí vlivem jejího opakovaného přetěžování, nazývá se únavovou zlomeninou (následkem běhu či sportování v přírodě). [13, 14, 15, 16]

Diagnostika

S návštěvou lékaře není radno otálet, pokud se otok či bolest zhoršují, je omezená pohyblivost kotníku či je na dotek horký, což by mohlo značit infekci. Co nejrychleji ho je nutné vyhledat, jestliže z kůže trčí kost, prsty jsou znecitlivělé nebo je kotník zkroucený do nepřirozeného úhlu či se na něm objevila ošklivě vyhlížející rána. 

Lékař nejdříve bude zjišťovat, kde pociťujete bolest, jak ke zranění došlo a další okolnosti. Dále se přistupuje k fyzikálnímu vyšetření, během nějž lékař hledá jakékoli projevy zlomeniny kotníku. Při podezření na zlomeninu či k její lokalizaci lékaři zpravidla trvají na zobrazovacím vyšetření

Zlomenina krčku zpravidla vyžaduje operaci. Rizikoví jsou hlavně lidé s osteoporózou
Přečtěte si také:

Zlomenina krčku zpravidla vyžaduje operaci. Rizikoví jsou hlavně lidé s osteoporózou

Většinu zlomenin dokáže odhalit rentgen, z rentgenových snímků bývá patrné, kde přesně k fraktuře došlo či jestli se kost posunula. Speciálním typem je pak zátěžový rentgen, při němž se pořizuje snímek kotníku, na nějž se vyvinul tlak. Ten se užívá např. k identifikaci poranění syndesmózy. CT vyšetření se využívá k podrobnějšímu zhodnocení zlomeniny a určuje se na základě něj i rozsah zranění. Magnetická rezonance se uplatňuje ke zjištění poškození měkkých struktur, jako jsou vazy. [17, 18, 19]

Jaká je na zlomený kotník léčba?

První pomocí ihned po zranění je kotník znehybnit, eventuálně se pokusit zastavit krvácení přitlačením čistého hadříku k ráně, ideálně obvazu. Zároveň by se do doby příjezdu lékaře mělo vyvarovat požití jakékoli tekutiny či jídla, a to kvůli případné nutnosti okamžité operace.

Lehké zlomeniny se řeší nasazením ortézy či sádry, které pomáhají kost stabilizovat. Někdy se společně s nimi používají i berle či chodítko, jež ulehčí chůzi, současně se při ní nezatěžuje kotník. V případě, že došlo k posunu kosti, se provádí pod anestezií či sedativy uzavřená redukce, při níž se kost navrátí zpět na své původní místo. 

Při závažnější zlomenině či špatně srůstající kosti je nevyhnutelné podstoupit chirurgický zákrok. Za účelem srovnat kost lékař nejdříve zarovná úlomky kosti do původní pozice a zmenší je, poté kost zpevní zavedením kovových tyčí, šroubů nebo destiček, které jsou uchyceny k vnějšímu povrchu kosti. Někdy je ale tyč či šroub uvnitř kosti po celou dobu hojení zlomeniny kotníku. Případně se upravují vazy a šlachy. Tomu se odborně říká vnitřní fixace

Stala se vám zlomenina kotníku?

Následně se provádí zobrazovací vyšetření, aby se ujistilo, že kost se hojí správně. Po zákroku dotyčný obvykle pociťuje bolest, jde však jen o přirozený účinek hojení, na který zabírají léky proti bolesti (např. nesteroidní protizánětlivé léky). 

Sami můžete podniknout několik kroků, které by vám měly ulevit. Pokud možno mějte kotník ve zvýšené poloze, dále postižené místo ledujte (např. mraženou zeleninou omotanou v ručníku) každé 2–3 hodiny v rozmezí 15 až 20 minut, tím by se měl snížit otok i bolest. Zmírnit bolest by pak měly pomoci i léky proti bolesti, jako je paracetamol nebo ibuprofen. Výhodou ibuprofenu je, že navíc působí protizánětlivě. 

K úplnému zotavení je žádoucí podstoupit rehabilitaci. Obvykle se k ní přistupuje v počátcích hojení a po sundání sádry. Nejvhodnější je odevzdat se do rukou fyzioterapeuta. Cílem rehabilitace je navrátit svalům sílu a dosáhnout původního rozsahu pohybu. Délka rehabilitace po zlomenině kotníku může trvat zhruba od 4 do 12 týdnů v závislosti na závažnosti zlomeniny. 

Co se týče doporučeného cvičení, vhodné je pohybovat prsty na noze či vsedě s nataženou nohou mírně propínat a přitahovat špičku. Dále se špičkou nohy mohou opisovat kroužky. Během cvičení si všímejte bolesti s tím, že jakmile ji pocítíte, se cvikem přestaňte. Ještě před úplným zahojením lze využít také rotoped, před jízdou je přitom nutné nastavit zátěž na nízký stupeň a současně váhu přenést hlavně na zdravou nohu. Před započetím této aktivity je však třeba tento úmysl konzultovat s lékařem.

Pokud jde o to, jak dlouho se hojí zlomenina kotníku, doba rekonvalescence závisí na míře poranění kosti, věku a celkovém zdravotním stavu zraněného. Fraktury, které se obešly bez operace, se mohou zacelit do 6 týdnů. Zlomeniny napravené operací se hojí nejméně 12 týdnů. Podstatné je řídit se pokyny lékaře a nezatěžovat kotník příliš brzy, což by mohlo hojení zbrzdit. [20, 21, 22, 23, 24, 25, 26]

Zdroje: orthoinfo.aaos.org, hss.edu, mayoclinic.org, webmd.com, chicagolandfootandankle.com, bmc.org, pennmedicine.org, my.clevelandclinic.org, nhs.uk, wikiskripta.eu, healthline.com, fyziosvet.cz, fnmotol.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?