Žlutá zimnice je krvácivé virové onemocnění přenášené komáry. Kde a proč je očkování povinné?

18. 8. 2020 14:15
přidejte názor
Autor: Pixabay

Žlutá zimnice je virové krvácivé onemocnění, které je přenášeno komáry v tropických a subtropických oblastech Jižní Ameriky a Afriky. Jedním z typických projevů je žloutenka, což je důvodem, proč byla nemoc pojmenována tímto způsobem. Zatímco u některých jedinců může být onemocnění bezpříznakové, u jiných může končit selháním orgánů a smrtí. Jediným způsobem, jak se proti viru bránit, je očkování, které je před návštěvou rizikových oblastí povinné.

Co je žlutá zimnice?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je žlutá zimnice?
  2. Zdroj nákazy žluté zimnice
  3. Diagnostika žluté zimnice
  4. Jaké má žlutá zimnice příznaky?
  5. Léčba a prevence žluté zimnice
  6. Očkování proti žluté zimnici

Žlutá zimnice je virové horečnaté onemocnění s krvácivými projevy, které je přenášeno komáry a moskyty zejména v oblasti střední Afriky a jižní Ameriky. Původcem je RNA virus z čeledi flavirů, kam se mimo jiné řadí i horečka Dengue, jíž také šíří komáři v tropických a subtropických oblastech, nebo klíšťová encefalitida. Jedná se o závažnou nemoc, která způsobuje epidemie a častá úmrtí. To je také důvodem, proč je před návštěvou rizikových oblastí povinné očkování.

Zdroj nákazy žluté zimnice

Jak již bylo zmíněno, toto virové onemocnění přenášejí komáři zejména v oblasti Amazonie a rovníkové Afriky. Tento typ komárů se vyskytuje i v subtropických a tropických oblastech Severní Ameriky, Asie, Austrálie a Tichomoří, zde však nikdy nebyl zaznamenán případ žluté zimnice.

Jakmile je jednou komár již infikovaný, zůstává nakažlivý po celý svůj život, což může trvat až po dobu 2 měsíců. Virus přenáší výhradně samičky, které žijí mnohem déle než samci. Zdrojem nákazy mohou být lidé, ale i jacíkoliv jiní samci. Žlutá zimnice se vyskytuje ve dvou formách:

  • Městská forma – celoroční, nezávislá na období dešťů, zdrojem jsou lidé a přenáší ji typ komárů Aedes aegypti
  • Pralesní forma (nebo také džunglová) – zejména v období dešťů, zdrojem jsou jiní savci (především opice), je přenášena i dalšími druhy komárů (A. africanus, A. simpsoni, Haemagogus spegazzini)

Nechali jste se někdy očkovat proti žluté zimnici?

Diagnostika žluté zimnice

Onemocnění může propuknout v různé míře, u některých jedinců je průběh nemoci mírný a u jiných vede až k selhání orgánů a následnému úmrtí. Záleží vždy na rezistenci člověka. Lidé žijící v rizikových oblastech jsou zpravidla vůči viru odolnější než turisté, kteří zemi navštěvují. Zatímco u místních obyvatel se úmrtnost uvádí 25 až 30 %, v Evropě je to kolem 50 %.

Diagnostikovat nemoc v první fázi bývá obtížné, jelikož příznaky se blízce podobají jiným tropickým nemocem, mezi něž patří malárie, horečka dengue, otrava apod. V tomto stádiu onemocnění lze virus odhalit prostřednictvím krevního testu. V dalších stádiích nemoci je nutné provést testování pro identifikaci protilátek.

Jaké má žlutá zimnice příznaky?

Virus primárně napadá játra, čímž způsobuje ikterus, neboli žloutenku, což je důvodem, proč onemocnění získalo pojmenování Žlutá zimnice. Průběh nemoci se zpravidla stupňuje, přičemž příznaky v prvním stádiu nastoupí po 3 až 6 dnech. Tak dlouhá je inkubační doba nemoci. Není rovněž neobvyklé, že se u některých jedinců nemoc neprojeví vůbec. Pacient je nakažlivý právě v prvním stádiu nemoci.

Po uplynutí prvního stádia nemoci horečka zpravidla odezní a pacienti se mohou uzdravit. V této fázi nemoci dotyčný již není infekční. Může se však jednat pouze o druhé stádium, po kterém nastoupí třetí stádium, to bohužel zpravidla vede až k selhání orgánů.

Příznaky prvního stádia žluté zimnice

  • Vysoké horečky
  • Zimnice
  • Zarudnutí očí a kůže
  • Překrvené sliznice úst
  • Bolesti hlavy a v zádech
  • Nechutenství a zvracení

Příznaky třetího stádia žluté zimnice

  • Žloutenka
  • Krvácení do trávicího traktu
  • Zástava močení
  • Delirium
  • Selhání orgánů
  • Vysoké riziko úmrtí

Léčba a prevence žluté zimnice

Účinná léčba proti viru žluté zimnice, tedy specifické antivirotikum, prozatím neexistuje, tudíž je možné léčit pouze příznaky. Spolehlivou ochranou je očkování, které navíc napomáhá vymýtit městkou formu onemocnění v rizikových oblastech. Džunglová forma nemoci ovšem nadále zůstává hrozbou a trvalým zdrojem infekce.

Další způsob ochrany proti komárům poskytuje užívání moskytiér, účinných repelentů proti komárům a oblečení, jež zakrývá většinu těla, zejména při návštěvě přírody. Dále byste měli dbát na to, aby se v okolí vašeho domu v tropické oblasti nedržela stojatá voda, neboť právě tam se komáři množí.

Očkování proti žluté zimnici

Očkování proti žluté zimnici je povinné pro všechny osoby, které infikované oblasti navštěvují. Povinnost o očkování se řídí mezinárodními zdravotnickými předpisy, které vydává Světová zdravotnická organizace (WHO).

WHO rovněž každoročně vydává seznam zemí, do kterých je očkování povinné. Jakmile absolvujete očkování, obdržíte certifikát o očkování proti žluté zimnici, který nabývá na platnosti 10 dní od základního očkování a jehož působnost je celoživotní.

Zdroje: lekari-bez-hranic.cz, ockovacicentrum.cz, ockovani-zahranici.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?