Zpravodajství

14. 5. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce

Hradecké pneumologické dny




NA UNIVERZITĚ V HRADCI KRÁLOVÉ PROBĚHL 11. AŽ 12. DUBNA 2014 KONGRES PNEUMOLOGŮ.

Vedle předních lékařských odborníků měly samostatnou sekci i sestry. V prvním bloku bylo hlavním tématem plicní onemocnění v těhotenství, na které navázal další blok zaměřený na intenzivní péči v pneumologii. Zazněly také příspěvky zaměřené na bronchologii, bronchiální obstrukce a paliativní péči. Kromě toho mohly sestry navštívit workshopy, z nichž jeden se týkal neinvazivní plicní ventilace v nemocniční a domácí péči a druhý inhalačních technik. Sesterská sekce byla zakončena vyhlášením nejlepší přednášky. Součástí kongresu byl také společenský večer. (eko)

Poděkování dárcům kostní dřeně

JIŽ PO JEDENADVACÁTÉ SE V PÁTEK 25. DUBNA V PRAŽSKÉM OBECNÍM DOMĚ USKUTEČNIL VEČER PODĚKOVÁNÍ DÁRCŮM.

Cílem večera bylo během slavnostní atmosféry poděkovat 24 dárcům kostní dřeně, kteří odběr absolvovali v loňském roce a svým skutkem tak výraznou měrou přispěli k záchraně zdraví těžce nemocného s hematologickým onemocněním. Dárci převzali křišťálový blok ze sklárny Moser a pamětní list z rukou potenciálního dárce kostní dřeně Davida Svobody, olympijského vítěze v moderním pětiboji, a Ing. Hynka Sladkého, vyléčeného pacienta pomocí nepříbuzné transplantace kostní dřeně. Cenu za nejvýznamnější nemateriální pomoc získal Český svaz házené a Cenu za nejvýznamnější mediální pomoc obdržela Mgr. Jana Kořínková (redaktorka časopisu Naděje). Dvojnásobný dárce kostní dřeně Karel Lhotka dostal Cenu Adolfa Borna.

Vyvrcholením slavnostního večera bylo setkání dvojice pacient a jeho dárce. Toto výjimečné osobní seznámení se letos konalo podesáté. Svého zachránce Jaroslava Henzla tak po letech mohla poznat Petra Mauerová. První zdravotní problémy zaznamenala Petra v době, kdy byla těhotná. Po čase se ukázalo, že trpí myelodysplastickým syndromem a transplantace je nevyhnutelná. Došlo k ní v roce 2007. Jaroslav byl v registru od roku 2005. Při vzájemném setkání (spolu s partnery a Petřinou dcerou) oba nedokázali zakrýt nesmírné dojetí. (ČNRDD)

Diabetologické dny

NEJVÝZNAMNĚJŠÍ ODBORNÁ AKCE ČESKÉ DIABETOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI ČLS JEP SE KONALA 10. AŽ 12. DUBNA 2014 V LUHAČOVICÍCH.

Již padesát let se setkávají zdravotníci z oboru diabetologie na tradičním místě – v Luhačovicích. Za tu dobu došlo v oboru k mnoha objevům, pokrokům a změnám. V současné době si na kongresu předávají své zkušenosti i sestry. Sekce diabetologických sester při České diabetologické společnosti ČLS JEP existuje již 20 let. Příspěvky, které na konferenci zazněly, se zabývaly například selfmonitoringem glykemie, ale také edukací nebo vlivem diabetu a diabetické diety na zubní kaz a celkový stav dutiny ústní. V pozadí nezůstala ani oblast vzdělávání a vědomostí sester v oblasti diabetologie. Několik příspěvků bylo věnováno problematice hojení diabetické nohy a inzulinoterapii. (eko)

Brněnské onkologické dny

VE DNECH 24. A 25. DUBNA 2014 SE KONALY XXXVIII. BRNĚNSKÉ ONKOLOGICKÉ DNY.

Jejich součástí byla také XXVIII. konference pro nelékařské zdravotnické pracovníky, která byla zaměřena na nádory hlavy a krku a problematiku péče o pacienty v závěru života. Stranou nezůstaly ani interkulturní aspekty ošetřovatelství. Kromě tohoto odborného programu se nelékařští zdravotničtí pracovníci mohli zúčastnit workshopů, které byly zaměřené na prevenci vzniku dekubitů a péči o pacienta s dekubitem, prevenci mamárního karcinomu a samovyšetření prsu, ale například i na možnosti a formy a úskalí komunikace ve zdravotnictví.

Letošní novinkou byla kongresová aplikace SmartCongress BOD 2014 určená pro telefony a tablety, která účastníkům nabízela kompletní informace o kongresu, ale i možnost naplánovat si účast na vybraných přednáškách s následným hlasováním o nejlepší přednášku. (eko)

Projekt benefičních konferencí CZEPA

V PÁTEK 11. DUBNA 2014 SE BRNO STALO MÍSTEM POSLEDNÍ BENEFIČNÍ KONFERENCE, KTEROU USPOŘÁDALA CZEPA.

Stejně jako v předchozích letech se na organizaci podílely kromě České asociace paraplegiků – CZEPA také spinální jednotky jednotlivých nemocnic, kterým je benefiční podpora určena. Odborným garantem byl prim. MUDr. Jiří Kříž, Ph. D. Program byl členěn do tří bloků. V prvním zazněly příspěvky na téma dekubitů, močových katétrů, pentaplegik v domácím prostředí, nastavení vozíků a využití různých terapeutických pomůcek. Přednášející druhého bloku spojovalo to, že svou prací a aktivním přístupem k životu na vozíku pomáhají nejen dalším vozíčkářům, ale poskytují i důležitou zpětnou vazbu zdravotníkům. V posledním bloku představily svou činnost neziskové organizace, které pomáhají vozíčkářům s poškozením míchy i dalším uživatelům vozíku. Do programu konference byly zařazeny exkurze na Spinální jednotku bohunické nemocnice a do nedalekého ParaCENTRA Fenix.

Všechny konference byly multioborové – účastnili se jich lékaři, fyzioterapeuti, ergoterapeuti, sestry, sociální pracovníci a psychologové – a měly benefiční charakter, výtěžek byl věnován spinálním jednotkám. (CZEPA)

Nový systém srdeční monitorace

HNED DVĚMA ZDRAVOTNICKÝM PRACOVIŠTÍM SE PODAŘILO ZÍSKAT PRVENSTVÍ V IMPLANTACI NOVÉHO TYPU SRDEČNÍHO MONITORU.

V tentýž den implantovali srdeční monitor, který umožňuje kontinuální sledování srdeční akce v průběhu až několika let a jehož cílem je zachytit potenciálně nebezpečné poruchy srdečního rytmu, které mohou být podkladem například epizod ztrát vědomí nebo bušení srdce na Kardiologické klinice 2. LF UK a FN Motol a také na I. interní klinice – kardiologické FN Olomouc. Nový systém monitorace umožňuje poruchy srdečního rytmu zaznamenat a dálkově přinést EKG záznam do zdravotnického zařízení bez nutnosti osobní návštěvy. Další výhodou je velikost přístroje, která umožňuje zavedení pouze 4mm řezem/ vstřikem v podkoží. Výkon se provádí v lokální anestezii a netrvá ani deset minut.
(FN Motol a FN Olomouc)

Odvykání kouření

V ČESKU KOUŘÍ PŘES DVA MILIONY LIDÍ, ŽEN 24 %, SESTER 40 %. PROJEKT ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ SE PROTO SOUSTŘEDÍ I NA JEJICH KUŘÁCTVÍ.

S odvykáním kouření mohou kuřákům pomoci sestry. V novém projektu se naučí, jak pacienty motivovat k léčbě kuřácké závislosti. „Sestra by se měla při každém vyšetření zeptat pacienta, zda kouří, a doporučit mu přestat, případně mu dát leták s radami a kontakt na nejbližší centrum pro závislé na tabáku či jinou možnost intenzivní léčby,“ uvedla Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku ve Všeobecné fakultní nemocnici.
Projekt je zacílen na sestry střední a východní Evropy. Pracoviště ve VFN je tzv. centrem excelence pro střední a východní Evropu pro roli sester v kontrole tabáku, včetně jejich vzdělávání. Projekt je založen na mezinárodních standardech ošetřovatelské péče i zkušenostech centra ve VFN. Sestry ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku vyškolily už přes 500 sester na celodenním kurzu, stovky se zúčastnily kratších seminářů. Projekt se pokusí ovlivnit také zdravotnické školy. Ty sice informují budoucí sestry, že kouření škodí zdraví, neposkytují ale nácvik, jak s pacientem mluvit a jak ho k odvykání motivovat.

Vzdělávání bude formou internetového kurzu. Sestry se dozvědí, jak a proč by se měly zajímat o kouření pacientů, jak souvisí s nejčastějšími nemocemi, aby mohly pacienty motivovat k nekouření. Uvedeno bude i to, jaké jsou abstinenční příznaky a jak se dají zvládnout třeba náhradní léčbou nikotinem. Sestra může volně prodejné přípravky doporučit. (ČTK)

Víte, co jíte a pijete?

PRŮZKUM UKÁZAL, ŽE VÝŽIVOVÉ HODNOTY POTRAVIN SLEDUJÍ ČEŠI MÁLO.

Přes 80 % Češek a Čechů se domnívá, že ví, jak vybírat potraviny vhodné pro zdravý životní styl. Výživové hodnoty ale pravidelně sleduje jen necelých 17 %. Z průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju také vyplynulo, že dvě třetiny lidí považují svůj jídelníček za nevyvážený, důvodem je podle nich nedostatek vůle, času a peněz. Stravovat se zdravě ale nemusí být nutně dražší. Nevhodně sestavený jídelníček vede k přejídání, a proto stojí často více peněz než pestrý jídelníček s vyváženým poměrem živin.

Podle průzkumu také přetrvávají mezi lidmi o výživě mýty, jako například že po 17. hodině by se nemělo jíst a slunečnicový olej je zdravější než řepkový.

Chybou ve stravování je například přílišné solení, 56 % dotázaných prý omezuje vědomě spotřebu soli, ve skutečnosti však Češi solí třikrát víc, než je vhodné. Polovina Čechů nemá představu o doporučené denní dávce soli, která by u dospělého neměla překročit 5–6 gramů.

Problémem jsou také tuky, oproti doporučením mají dvě třetiny Čechů ve stravě více živočišných než rostlinných tuků nebo o zdrojích tuku ve svém jídelníčku nepřemýšlejí, a 44,5 % neví, že nejvíce škodí zdraví ztužené tuky.

Nejčastější chyby Češek a Čechů při výběru potravin jsou tyto: nečtou výživové hodnoty na obalech; nedokážou rozlišit zdroje vhodných tuků od zdrojů těch méně vhodných; dávají přednost bílému pečivu před celozrnným; upřednostňují tučnější varianty nebo celkové množství tuku ve výrobcích nesledují.

1)
R

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?