Zubní kámen vzniká v důsledku nedostatečné ústní hygieny. Jeho odstranění nechte vždy na lékaři

3. 5. 2022 7:30
přidejte názor

Přeměna zubního plaku v zubní kámen je poměrně rychlý proces. Stačí se nevěnovat dentální hygieně několik dní a do měkkého povlaku se začnou ukládat minerály ze slin. Babskými radami se ho navíc nezbavíte. Nejlépe funguje mechanické odstranění, které provádí zubní lékař nebo dentální hygienistka. U zubního kamene je důležitá prevence, protože může vést k onemocnění dásní a dalším problémům.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je zubní kámen?
  2. Jak vypadá zubní kámen?
  3. Proč je důležité odstranění zubního kamene?
  4. Odstranění zubního kamene u odborníka
  5. Odstranění zubního kamene doma
  6. Prevence: co na zubní kámen?

Co je zubní kámen?

Zubní kámen je zmineralizovaný nános na povrchu zubů, případně se může tvořit i na zubních implantátech nebo zubních náhradách. Vzniká velice snadno ze zubního plaku. Pokud se člověk pečlivě nevěnuje zubní hygieně a pravidelně neodstraňuje z povrchu zubů měkký nános zubního plaku, začne se tato lepkavá hmota měnit v tvrdý zubní kámen.

Proces kalcifikace je velice rychlý. Při zanedbané zubní hygieně je otázkou několika dní. Drobná ložiska zubního kamene, která sice pouhým okem nezaznamenáme, ale lze je pozorovat pod mikroskopem, vzniknou během 24–48 hodin. K vytvoření většího nánosu zubního kamene pak stačí 12 dní. Vyzrálý zubní kámen se ukládá několik měsíců i let.

Přesný čas, během kterého zubního kámen vznikne, je velice individuální záležitostí. Ovlivňuje ho složení slin, kvalita čištění zubů a také oblast, ve které zubní kámen vzniká.

Z pohledu biochemie je vznik zubního kamene podmíněn usazováním minerálů ze slin v zubním plaku. Obdobně jako zubní plak je tvořen mikroorganismy, polysacharidy, proteiny, a navíc obsahuje vápník a fosfor. Ukládání těchto prvků způsobuje zvápenatění původně měkkého povlaku.

Zubní kámen není žádnou vzácností, v praxi se s ním setkává 90–95 % lidské populace. Nemohou za to ale genetické predispozice, jak by se mohl někdo mylně domnívat. Důvodem tak masivního rozšíření zubního kamene je nejčastěji špatně prováděná nebo úplně zanedbaná dentální hygiena. [1, 2, 3, 45]

Jak vypadá zubní kámen?

Zubní kámen se nejčastěji vyskytuje v místech, která se klasickým zubním kartáčkem obtížně čistí. Podle toho, jakou oblast postihuje, se také klasifikuje a liší svým vzhledem:

  • supragingivální zubní kámen (naddásňový zubní kámen),
  • subgingivální zubní kámen (poddásňový zubní kámen). [6]

Supragingivální zubní kámen

Naddásňový zubní kámen bývá lokalizován nad dásňovým lemem. Obvykle jde o žlutavé nebo nahnědlé flíčky. Vlivem pití kávy, čaje nebo červeného vína může mít i sytější barvy. [7, 8]

Subgingivální zubní kámen

Tento typ zubního kamene postihuje dásňové žlábky. Nejčastěji mívá hnědou barvu, ale občas se může objevit i černý zubní kámen. [9]

Proč je důležité odstranění zubního kamene?

Vzniklý zubní kámen dráždí dásně a zároveň podněcuje další ulpívání zubního plaku. Nepředstavuje ani tak kosmetický problém, ale může způsobit celou řadu zdravotních problémů, kam se řadí především:

Ze zubního kamene se uvolňují agresivní látky, které způsobují permanentní dráždění celé ústní dutiny. Zpočátku sice samotný zubní kámen nijak nebolí, ale záněty dásní a ostatní problémy, které se s ním pojí, už mohou být velmi bolestivé.

Nejnovější výzkumy navíc přináší informace o souvislosti výskytu zubního kamene s celou řadou civilizačních chorob. Tento fakt má svou logiku. Chronický zánět dásní, který zubní kámen způsobuje, má negativní vliv na celkové zdraví a kondici. [10, 11, 12]

Odstranění zubního kamene u odborníka

Jak se zbavit zubního kamene? Vyzrálý zubní kámen již bývá natolik tvrdý, že si s ním v domácích podmínkách člověk sám neporadí. Na jeho odstranění se musí vydat buď k zubnímu lékaři, nebo navštívit ordinaci dentální hygieny. Odborníci používají k odstranění zubního kamene různé metody. Někteří volí tradiční ruční odstranění pomocí různých pomůcek:

  • škrabka na zubní kámen – velmi ostrý nástroj, čistí se s ním i ústní krčky,
  • srpek na zubní kámen (kyreta) – další speciální nástroj na provádění kyretáže (deep scaling).

Modernější metodou je pak odstranění zubního kamene ultrazvukem. Lékař postupuje vždy zub po zubu, aby odstranil opravdu všechen zubní kámen. Průběh čištění může být pro některé pacienty nepříjemný, ale není bolestivý.

Rozhodně byste ale neměli zkoušet odstraňovat zubní kámen zubařskými nástroji na vlastní pěst. Tímto způsobem si můžete velice snadno ublížit. [13, 14, 15]

Odstranění zubního kamene doma

Existuje vůbec nějaká bezpečná metoda, jak provádět odstranění zubního kamene doma? Odborníci radí vyhnout se babským radám, jako je odstraňování zubního kamene kyselinou citronovou, octem nebo jedlou sodou. Všechny tyto prostředky sice pomohou zuby vizuálně vybělit, ale vážně poškozují zubní sklovinu. Zuby jsou pak naopak citlivější, oslabené a náchylnější k tvorbě kazů.

Odborníci radí zaměřit se na prevenci a věnovat se péči o ústní dutinu opravdu pečlivě. To je jediný způsob, jak si může člověk sám pomoci. S vytvořeným zubním kamenem už se musí vydat do ordinace. [16, 17]

Prevence: co na zubní kámen?

Jak se tedy správně starat o zuby a dásně, abyste se vyhnuli vzniku zubního kamene? Stačí se řídit základními pravidly:

  • pravidelně si čistit zuby – minimum je dvakrát denně (ráno a večer), někteří odborníci doporučují čistit zuby po každém jídle,
  • používat kvalitní zubní kartáček – nejlepší jsou ty s hustými štětinkami, případně elektrické kartáčky,
  • vhodná zubní pasta na zubní kámen – tyto zubní pasty sice kámen neodstraní, ale mohu zpomalit jeho usazování,
  • věnovat se mezizubním prostorům – lze používat mezizubní kartáčky i dentální nitě,
  • používat ústní vodu nebo ústní sprchu – slouží k vypláchnutí zbylých nečistot a kousků jídla, které ulpívají mezi zuby,
  • čistit zuby správnou technikou – nejlepší je požádat o radu zubaře, který doporučí správné postupy a triky,
  • nezanedbávat preventivní prohlídky a navštěvovat dentální hygienu. [18, 19, 20]

Polishing (zaleštění povrchu zubů)

Jednou ze speciálních metod, která funguje jako dobrá prevence před usazováním zubního kamene, je zaleštění povrchu zubů (polishing). Zubař při něm používá speciální leštící pasty a rotační kartáčky. Výsledkem je dokonale hladký povrch zubů, na kterém se poté zubní kámen usazuje mnohem obtížněji.

Tato procedura se může provádět jednou za půl roku. Měla by se provádět i na závěr každého odstraňování zubního kamene. [21]

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, onlinelibrary.wiley.com, tandfonline.com, europepmc.org, journals.sagepub.com, sciencedirect.com, link.springer.com, dentinaltubules.com, dspace.jcu.cz, is.muni.cz

Jak vzniká zubní kámen?
Zubní kámen vzniká kalcifikací zubního plaku. V něm se začnou usazovat minerály ze slin (vápník a fosfor) a povlak velmi rychle ztvrdne. Vzniká velmi rychle, při zanedbání základní ústní hygieny jde o otázku několika dní. Zubní kámen se může objevit buď nad dásňovým lemem, nebo postihnout dásňové žlábky.
Jak odstranit zubní kámen?
Odstranění zubního kamene by člověk neměl zkoušet sám v domácím prostředí. Nejlepší je rovnou navštívit zubního lékaře, případně dentální hygienistku. Profesionálové používají k odstranění zubního kamene speciální zubařské nástroje nebo ultrazvuk.
Existuje nějaký chemický odstraňovač zubního kamene?
Zubní kámen by se měl odstraňovat vždy mechanickou cestou. Existují sice určité chemikálie, které způsobí změkčení zubního kamene (kyselina citronová, ocet, jedlá soda) a zuby opticky vybělí, ale zároveň vážně poškozují zubní sklovinu. Proto je lepší tyto babské rady vůbec nezkoušet.
Co je škrabka na zubní kámen?
Jedná se o speciální zubařský nástroj, kterým se dá odstraňovat zubní plak a zubní kámen. Vyrábí se z nerezové oceli a je velice ostrá, proto by ji měli používat výhradně odborníci.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?