30. týden těhotenství: mizí prvotní ochlupení miminka

26. 2. 2020 9:00
přidejte názor

Vaše těhotenství pomalu, ale jistě spěje ke svému konci a miminko i v průběhu 30. týdne těhotenství (30 tt) rychle přibírá na váze. Zatímco jeho mozek získává svůj typicky zvrásněný vzhled, ochlupení na povrchu kůže postupně mizí. Čekají vás další důležitá vyšetření a od této chvíle také budete muset do prenatální poradny docházet každé dva týdny.  

Jak se vyvíjí miminko?

Nastal 30. týden těhotenství a vaše miminko již vyplňuje většinu dělohy. Jeho kostra je pevnější, jednotlivé pohyby již mají značnou svalovou sílu a souhra mezi svaly a nervovými podněty se s přibývajícími dny neustále zlepšuje. Plod je také velice aktivní, procvičuje si sací i uchopovací reflex a při každé příležitosti hýbe ručičkama nebo vás nadšeně kope.

Velice rychle pokračuje také vývoj mozku vašeho miminka. Až dosud byl jeho povrch hladký, ale během 30. týdne těhotenství se na něm začínají tvořit vrásy (mozkové závity) a získává tak svůj typický vzhled. Může si tak zároveň udržet více mozkových buněk.

Tip pro nastávající maminky: S postupně se zlepšujícím zrakem umí miminko momentálně rozlišovat světlo a tmu. Někteří vědci tvrdí, že dokonce může sledovat očima zdroj světla, které přichází zvenčí. 

Ve slezině ustává tvorba nových krvinek a tuto funkci přebírá kostní dřeň, která ji bude plnit také po zbytek života vašeho miminka. Kromě toho děťátku dozrávají svaly a plíce, sílí vlásky a pomalu dorůstají také nehty. Prvotní ochlupení s názvem lanugo, které do této doby pokrývalo povrch těla vašeho plodu, začíná postupně mizet. Buď odpadne do plodové vody, nebo se promění v bělavý mázek, kterým bude dítě po porodu pokryté.

Mezi 28. a 32. týdnem těhotenství dosahuje svého maxima množství plodové vody, která miminko obklopuje. Jedná se zhruba o 800 mililitrů. Jelikož dítě neustále roste, v následujících týdnech bude její množství opět klesat a v termínu porodu dosáhne na 600 mililitrů.

Poloha miminka

Spoustu nastávajících maminek zajímá, jaká je 30. týden těhotenství poloha plodu v děloze. V tuto chvíli bývá již převážná část miminek otočena správným směrem, tedy hlavou dolů. Zatímco hlavička se nachází nad děložním hrdlem, zadeček a nožičky jsou umístěny v horní třetině vaší dělohy. Jedná se o nejčastější a zároveň i nejméně rizikovou polohu pro porod.

Váha plodu

Jaká je ve 30. týdnu těhotenství váha miminka? Děťátko touto dobou váží asi 1350 gramů a jeho délka se pohybuje kolem 43 centimetrů. Svou velikostí tedy připomíná salátovou okurku či hlávku zelí. Od tohoto týdne bude miminko přibírat každý týden zhruba 220–230 gramů.

Co se děje s maminkou?

Vrchol dělohy se ve 30 tt těhotenství dostal asi 10 centimetrů nad pupík. Kůže na stále se zvětšujícím bříšku je napjatá a někdy může také nepříjemně svědit. Z toho důvodu je dobré používat hypoalergenní či hydratační tělové mléko, které by mělo od potíží ulevit. Pokud se tak nestane, požádejte svého lékaře o vyšetření na jaterní testy.

Tip pro nastávající maminky: Pro usínání se zvětšujícím se bříškem je ideální poloha na boku, která tělu zajišťuje volný průtok krve do všech orgánů i dolních končetin. Pomůže také speciální kojící polštář.

Jelikož je rostoucí děloha těžká a velká, může tlačit na bránici a způsobit dýchací problémy. V takové chvíli je důležité co nejvíce se uvolnit, dýchat klidně a zhluboka. Ve 30. týdnu se můžete cítit celkově ještě více unavená než kdy dříve, což je ovšem pro pokročilé stádium gravidity zcela normální. Mohou se však objevit také další těhotenské obtíže, jako například:

Třetí trimestr bývá vzhledem k rostoucímu bříšku spojený také s větší nemotorností. Jelikož se v závislosti na váze mění také těžiště vašeho těla, můžete si připadat mimořádně nešikovná. Těhotenské změny zároveň působí také na psychiku a výjimkou tedy rozhodně nejsou časté změny nálad.

Vyšetření ve 30. týdnu těhotenství

V období mezi 30. a 32. týdnem těhotenství byste měla absolvovat třetí ultrazvukové vyšetření, kde lékaři prověří, zda miminko správně roste, kde se nachází placenta a jaké je množství plodové vody. Flowmetrie zkoumá také průtok pupečníkem ve třech důležitých cévách, a to konkrétně v mozkové artérii, v pupečníkové artérii a v artérii, která zásobuje dělohu i dítě.

Posuzované hodnoty:

  • Biometrie plodu
  • Anatomie plodu
  • Funkční parametry
  • Správná funkce orgánů
  • Hmotnost miminka
  • Umístění a morfologie placenty
  • Pupečníková šňůra kolem krku dítěte

Růst miminka v jednotlivých týdnech není rovnoměrný. Opožděný vývoj plodu a nedostatečné zásobení potřebnými živinami však může být indikátorem potíží, které by mohly vaše děťátko v budoucnu ohrozit na životě.

Předčasný porod ve 30 tt

Jelikož je porodnická péče v dnešní době na poměrně vysoké úrovni, pokud nastane předčasný porod ve 30. týdnu těhotenství, existují relativně dobré vyhlídky na to, že všechno dobře dopadne. Umístění miminka v inkubátoru, který zajistí jeho životní funkce a také ideální okolní prostředí, je však stále nevyhnutelné.

Zdroje: BEHINOVÁ, Markéta. Nová velká kniha o mateřství: od početí do věku 3 let. 3 vyd. Praha: Mladá fronta, 2012. Maminka (Mladá fronta). ISBN 978–80–204–2816–5.; www.modrykonik.cz

30. týden těhotenství foto

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?