Bolest zad v kříži bývá důsledkem špatného držení těla i nadměrné zátěže. Jaké cviky vám uleví?

29. 4. 2022 7:30
3 nové názory
Autor: Depositphotos

Bolest zad v kříži je jednou z nejčastějších obtíží opěrně pohybového aparátu. Může se objevit náhle, například při sportu či prochladnutí, nebo může být dlouhodobá. Ta bývá důsledkem svalových dysbalancí, které vznikají zkracováním a ochabováním některých svalů dlouhodobým přetěžováním. Součástí léčby by mělo být suché teplo, vhodné cvičení, případně i návštěva odborníka.  

Bolest zad v kříži

Co se dozvíte v článku
  1. Bolest zad v kříži
  2. Co způsobuje bolest v kříži?
  3. Jak se bolest kříže projevuje?
  4. Bolest zad v kříži a podbřišku
  5. Bolest v kříži vystřelující do nohy
  6. Bolest v kříži a psychosomatika
  7. Co pomáhá na bolest zad v kříži?
  8. Jak koncipovat cviky na bolest v kříži?
  9. Bolest v kříži: cviky

Bolesti zad patří mezi nejčastější civilizační onemocnění moderní doby a právě bederní páteř bývá nejpřetěžovanější oblastí opěrně pohybového aparátu. Toto přetížení typicky vede ke vzniku svalových dysbalancí, což má na svědomí změnu postavení pánve, zakřivení páteře, postavení kloubů dolních končetin a činnosti bránice.

Kříž označuje oblast přechodu dolního bederního obratle v křížovou kost. Důvodem, proč právě tato část páteře bývá nejčastěji postižena, je ten, že se v tomto poměrně malém místě setkávají vlivy horní části páteře a dolní části pánve, kyčlí a dolních končetin. To dělá křížovou část páteře náchylnější k přetížení. Kromě kříže se pak často bolesti projevují také v bocích, hýždích, tříslech a někdy i dolních končetinách. [1, 23]

Co způsobuje bolest v kříži?

Problémy se zády lze rozdělit na chronické a akutní. Zatímco akutní bývají způsobeny nezvyklým přetížením, natažením svalů či špatným pohybem, chronické bývají důsledkem chybného držení těla (například při dlouhém sezení u počítače), což vede k ochabování svalů kolem páteře a nedostatečné funkci hlubokého stabilizačního systému. Náchylnější k přetížení bývají zejména lidé trpící hypermobilitou, nebo naopak zvýšenou ztuhlostí ve vyšších částech páteře.

Bolest v kříži se rovněž může objevit při sportu, pokud je zatěžována pouze jedna část těla a není kompenzována jiným pohybem. Nejčastěji k ní dochází v předklonu s rotací v trupu nebo při zvednutí závaží. To může způsobit pootočení obratlů vůči sobě a následně akutní blokádu meziobratlových kloubů, což může vést až k vyhřeznutí meziobratlové ploténky.

Akutní bolest často nastává také v důsledku prochladnutí, kdy svaly ztuhnou a při následném rychlém pohybu se „seknou“. Bolest v kříži a v nohou může také vycházet z podrážděného sedacího nervu. Dalšími příčinami bolesti kříže mohou být:

Jak se bolest kříže projevuje?

Bolest v kříži se nejčastěji soustředí ve spodní části zad a dále také v hýždích a horní části nohou. Běžná bolest v kříži může být silná, ale nevystřeluje do končetiny. Bolest zad v kříži se zpravidla zhoršuje při namáhání křížokyčelního kloubu, zejména při následujících pohybech:

  • rotace páteře,
  • sedy lehy,
  • předklon s napnutými koleny,
  • zvedání kolen k hrudi. [7]

Bolest zad v kříži a podbřišku

Bolest v kříži a podbřišku může mít mnoho příčin, které mohou a nemusejí souviset s páteří. U žen je ovšem v první řadě potřeba vyloučit různé infekce nebo močové a gynekologické problémy, jako jsou cysty či srůsty. Pokud vás trápí tyto bolesti, navštivte nejprve gynekologa a urologa, kteří vám pomohou odhalit příčinu obtíží, případně vás odkážou k jinému odborníkovi. [8, 9]

Bolest v kříži vystřelující do nohy

Bodavá bolest v kříži, která vystřeluje do nohou, zpravidla bývá způsobena postižením nervových kořenů. Obvykle se jedná o závažnější stavy, kdy bolest doprovází také mravenčení, pálení či brnění nohou. Silné bolesti zad nikdy nepodceňujte, jelikož i bolest v kříži může být známkou rakoviny.

Někdy se také může objevit oslabení svalů a necitlivost kůže, případně nemožnost udělat nějaký pohyb. V takovém případě je potřeba vyhledat pomoc ortopedů a neurologů. Příčinou akutní ostré bolesti může být:

  • vyhřezlá ploténka,
  • zánětlivá onemocnění páteře,
  • infekce,
  • zlomenina,
  • neurologická onemocnění,
  • nádor. [10, 11]

Bolest v kříži a psychosomatika

Psychosomatika pojednává o tom, jakým způsobem je ovlivňováno tělo ve spojitosti s myslí, nervovým vypětím a emocemi běžného života. Vznik psychosomatických obtíží tak může mít různé příčiny, mezi něž patří zejména stres a celkové nervové vypětí. To, s čím si nedokáže poradit naše hlava, se jednoduše projeví jako onemocnění těla.

Počátek psychosomatických obtíží zpravidla souvisí se zhoršenou kvalitou spánku, nedostatkem odpočinku a nesprávnou životosprávou. Projevem může být i ztuhlost některých částí těla, a to včetně zad. Pokud máte pocit, že je to váš případ, řešením je zbavit se tohoto napětí. Pomoci mohou například relaxační cvičení, dechové techniky nebo návštěva terapeuta. [12]

Jak často vás trápí bolest v kříži?

Co pomáhá na bolest zad v kříži?

Pokud vás netrápí akutní bolesti zad v důsledku úrazu či chronického zánětlivého onemocnění, nejlepší úlevou je aplikace suchého tepla a správné cvičení. V opačném případě vyhledejte vašeho lékaře. Suché teplo vám může poskytnout například sauna, infralampa, hřejivé náplasti, gel či analgetická mast.

Pokud se bolest objeví po dlouhém sezení, může k úlevě postačit pouze trocha pohybu, jako je chůze, jízda na rotopedu nebo plavání. Nezapomínejte, že bolestivou oblast byste neměli nadále přetěžovat, a vyhýbejte se tedy pohybům, které vám působí bolest. Při přetrvávajících obtížích je vhodné vyhledat specializovaného lékaře, který vám doporučí vhodnou léčbu či cvičení. [13, 14]

Jak koncipovat cviky na bolest v kříži?

Během cvičení byste se měli zaměřit na uvolnění ztuhlých svalů, posilnění ochablých svalů a protažení zkrácených svalů. Dále byste neměli zapomínat na správné držení těla. Cvičení je vhodné zpočátku provádět pod dohledem fyzioterapeuta. Co se týče protahování a uvolňování svalů, zde byste se měli zaměřit na tonické posturální svalstvo, konkrétně na tyto svaly:

  • zadní svaly stehna,
  • lýtkové svaly,
  • přitahovače stehna,
  • bederní část vzpřimovače trupu,
  • střední a horní část trapézového svalu,
  • prsní a krátké šíjové svaly.

Pokud jsou výše uvedené svaly příliš ztuhlé nebo zkrácené, dochází ke svalové nerovnováze. Na té nesou podíl i ochablé svaly, které byste naopak měli posilovat. Mezi hlavní svaly, které potřebují posílit při bolestech křížové oblasti páteře patří:

  • přímé břišní svaly,
  • velký a střední sedací sval,
  • přední svaly předkolení,
  • přední pilovitý sval,
  • dolní část trapézového svalu,
  • deltové svaly,
  • hluboké ohybače šíje. [15, 16]

Bolest v kříži: cviky

V této části si představíme 5 základních cviků, které můžete provádět doma na zmírnění bolesti bederní páteře. Všechny tyto cviky provádějte vleže na zádech.

Cvik 1

Lehněte si na záda tak, aby nohy zůstaly natažené a ruce podél těla dlaněmi na zem. S výdechem zvedněte hlavu od podložky a bradu tlačte co nejblíže k hrudníku, pohyb zastavte a s nádechem vraťte hlavu zpět. Cvik opakujte 8krát.

Cvik 2

V tomto cviku si pokrčte nohy v kolenou a ruce překřižte na hrudníku. S výdechem odlepujete lopatky od země a zvedáte trup. Na okamžik vydržte nahoře a s nádechem se vraťte zase zpět. Cvik zopakujte 8krát až 10krát.

Cvik 3

Opět si lehněte na záda a tentokrát upažte ruce, aby se dostaly do pravého úhlu s vaším tělem. Levou nohu narovnejte a pravou pokrčte v koleni a také v kyčelním kloubu. S výdechem koleno klesá na levou stranu, zatímco ramena zůstávají v těsném kontaktu s podložkou a hlava se otáčí na pravou stranu. Následně totéž zopakujte i na druhou stranu. Cvik proveďte na každou stranu 5krát.

Cvik 4

Tento cvik je téměř stejný jako ten předchozí, ale liší se tím, že nohy zůstávají v napnutí. Pravá noha tedy kříží levou tak, že se obě chodidla nacházejí vedle sebe. Tělo opět rotuje na levou stranu a ramena zůstávají na zemi. Opakujte každou stranu 5krát.

Cvik 5

Vleže si pokrčte kolena a aktivujte břišní svalstvo tím, že se ho snažíte přiblížit k bederní páteři. Poté zatněte hýžďové svalstvo a podsuňte pánev. Hýždě se zvedají do výšky přibližně 15 až 20 centimetrů nad podložku. S výdechem se vraťte na zem a opakujte 8krát.

Zdroje: revmaticke-nemoci.cz, bebalanced.cz, mluvmeokloubech.cz, klouby-vazy.cz, fyzioklinika.cz, cpzp.cz, fyziosvet.cz, tema.ceskaordinace.cz,

Roman (neregistrovaný)
Bolest v kříži a bolest výstřeluje do levého stehna a lýtka. Pokud se mi podaří postavit své tělo do přímé polohy tak za chvíli ukrutná bolest ve stehně a lýtku a pak to po delší době přechází k pálení a mravenčení. Už takto 3tí den jen ležím. Nejlépe bez pohybu. Nemohu skoro nic.
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, vypadá to jako vertebrogenní algický syndrom LS páteře, nejspíš s iradiací do L5 a S1 vlevo. Zavolejte praktikovi, doporučí nějaká analgetika a myorelaxancia, když potíže do týdně neustoupí, tak RTG a neurologické vyšetření.
Jarmila (neregistrovaný)
To je můj případ podobné cviky cvičí a taky přidám další. Děkuji za návod....
  • Našli jste v článku chybu?