Brusnice brusinka pomáhá při léčbě infekcí močových cest. Navíc má i antioxidační účinky

přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/anitasstudio

Asi každý správný Čech ví, že na talíř se svíčkovou patří i brusinky. Tato plodina má však mnohem pestřejší využití, a to nejen v kuchyni. Plody brusinek totiž obsahují řadu bioaktivních látek, které jsou prospěšné pro lidský organismus. Rostlina proto nachází uplatnění jak v potravinářství, tak i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu a samozřejmě také v lidovém léčitelství.

Historie využití brusinek sahá až do doby předkolumbovské Severní Ameriky, kde byly tyto bobule důležitou součástí stravy původních obyvatel. Původní obyvatelé je sbírali a sušili, aby je mohli konzumovat během zimy. Brusinky zároveň hrály důležitou roli v lidovém léčitelství, kde byly ceněny pro své antibakteriální vlastnosti a schopnost předcházet infekcím močových cest.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je zač brusnice brusinka?
  2. Druhy brusnic v ČR
  3. Jak vypadá brusinka?
  4. Výskyt a rozšíření brusnice brusinky
  5. Obsažené látky
  6. Jaké mají brusinky účinky?
  7. Použití brusinek

Co je zač brusnice brusinka?

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea) je stálezelený keř z čeledi vřesovcovité (Ericaceae), který roste především v chladnějších oblastech severní polokoule. Tato oblíbená plodina je známá také pod dalšími názvy, jako je brusnice kyhanka nebo brusnice obecná. Zajímavostí ovšem je, že název brusinka se používá poměrně krátce. V dřívějších dobách se totiž této plodině říkalo jahody, stejně jako ostatním lesním dužnatým plodům.

V lidové tradici je brusnice brusinka také spojována s různými mýty a legendami. V mnoha kulturách jsou tyto bobule považovány za symbol lásky a plodnosti. Navíc, díky své schopnosti přežít v drsných podmínkách, je brusnice často vnímána jako symbol vytrvalosti a odolnosti. Celkově vzato tak brusnice brusinka není jen obyčejný keř, ale rostlina s bohatou historií, zdravotními přínosy a kulturním významem. [1, 2, 34]

Druhy brusnic v ČR

V České republice se můžete ve volné přírodě setkat se dvěma druhy brusnic. Prvním z nich je zmíněná brusnice brusinka, kterou více rozebereme dále v článku, a druhým je oblíbená brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus). Běžně se však obě plodiny pojmenovávají spíše svým druhovým jménem, tedy brusinka a borůvka.

Plody brusnice borůvky bývají na rozdíl od brusinky modrofialové a jsou velmi oblíbené pro svou sladkou chuť a zdravotní přínosy. Tento keř roste v podobných lokalitách jako brusnice brusinka, často v lesích a na vřesovištích. Borůvky jsou hojně využívány v kuchyni, například do koláčů, marmelád a různých dezertů.

Oba druhy mají významné místo v české přírodě a kuchyni. Plody jsou ceněné pro své chuťové vlastnosti a jsou hojně využívány i v lidovém léčitelství. Brusinky i borůvky obsahují množství vitamínů, antioxidantů a dalších prospěšných látek, které podporují zdraví a imunitní systém. Sběr těchto plodů je také oblíbenou letní a podzimní aktivitou mnoha lidí, kteří si váží přirozených darů přírody. [5, 6, 78]

Jak vypadá brusinka?

Brusnice brusinka je charakteristická svým vzhledem, díky kterému je snadno rozpoznatelná v přírodě. Tento nízký, stálezelený keř obvykle dosahuje výšky 10 až 40 centimetrů. Roste hustě a tvoří rozložitý porost, často pokrývající větší plochy. Listy brusinky jsou malé, oválné a kožovité. Mají tmavě zelenou barvu a lesklý povrch, zatímco spodní strana listů je světlejší.

Květy brusinky jsou drobné, zvonkovitého tvaru a mají bílou až světle růžovou barvu. Vyrůstají v hroznovitých květenstvích a kvetou obvykle od května do června. Plodí malé, kulaté bobule, které dosahují průměru asi 5 až 10 milimetrů. V nezralém stavu jsou zelené a postupně se zbarvují do jasně červené barvy. Zralé bobule mají kyselou až mírně hořkou chuť a jsou velmi šťavnaté. [9, 10, 11, 12]

Výskyt a rozšíření brusnice brusinky

Rostlina je široce rozšířena v chladnějších oblastech severní polokoule. Nejčastěji se vyskytuje v boreálních a subarktických oblastech Evropy, Asie a Severní Ameriky. V Evropě ji lze nalézt od Skandinávie přes střední Evropu až po Alpy. V Asii roste až po Sibiř včetně Dálného východu a v Severní Americe je rozšířena od Kanady po severní oblasti Spojených států.

V České republice se brusinka běžně vyskytuje zejména ve vyšších polohách a v chladnějších lokalitách. Roste především v jehličnatých lesích, na rašeliništích, vřesovištích a v horských oblastech. Upřednostňuje kyselé, písčité a dobře propustné půdy. Často se vyskytuje v podrostu lesů, kde vytváří husté porosty.

Brusnice brusinka je velmi odolná rostlina, která dobře snáší chladné klima a nepříznivé podmínky. Její rozšíření je podmíněno především dostatkem světla, proto ji lze často najít na lesních mýtinách, okrajích lesů a na dalších otevřených prostranstvích. Díky své schopnosti růst na chudých půdách a v extrémních podmínkách je důležitou součástí ekosystémů, ve kterých se vyskytuje. [13, 14, 15]

Obsažené látky

Brusinka je významná díky bohatému obsahu bioaktivních sloučenin. Tyto látky byly vědecky zkoumány pro jejich potenciální zdravotní přínosy, včetně antioxidačních, antimikrobiálních a protizánětlivých vlastností. Plody brusinky jsou bohaté na flavonoidy, včetně různých kvercetinových glykosidů. Kromě toho se v nich nachází také fenolové sloučeniny, aminokyseliny, organické kyseliny, minerály a těkavé složky.

Jaké produkty z brusinek používáte?

Za charakteristickou natrpklou chuť je přitom odpovědný vysoký obsah tříslovin a ovocných kyselin. V rostlině brusinky se dále nachází vitamíny skupiny C a B, karotenoidy a některé důležité minerály, jako je například draslík, železo a hořčík, díky kterým jsou této plodině přisuzovány významné nutriční vlastnosti i zdravotní benefity. [16, 17, 18, 19]

Jaké mají brusinky účinky?

Díky svému bohatému složení mají plody brusnice brusinky mnoho pozitivních účinků na zdraví člověka. Jejich vlastnosti jsou tak ceněny nejen v lidovém léčitelství, ale také ve farmaceutickém či potravinářském průmyslu. Níže jsou uvedeny některé z hlavních zdravotních přínosů brusinek.

  • Prevence a léčba infekcí močových cest: brusinky jsou známé svými antibakteriálními vlastnostmi, které pomáhají předcházet infekcím močových cest. Obsahují proanthokyanidiny, které zabraňují bakteriím přichytit se na stěny močového měchýře a močové trubice, čímž snižují riziko infekce.
  • Antioxidační účinky: brusinky jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou vitamín C, flavonoidy a quercetin, které pomáhají chránit tělo před škodlivými účinky volných radikálů. Antioxidanty podporují imunitní systém, snižují zánět a mohou pomoci v prevenci chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.
  • Podpora trávení: plody brusinek obsahují vlákninu, která je důležitá pro zdravé trávení. Vláknina podporuje pravidelnou stolici, snižuje riziko zácpy a přispívá k celkovému zdraví trávicího systému.
  • Zdraví srdce: pravidelná konzumace brusinek může mít pozitivní vliv na zdraví srdce. Antioxidanty a polyfenoly obsažené v brusinkách pomáhají snižovat krevní tlak, zlepšovat hladinu cholesterolu a podporují zdraví cév, což může snižovat riziko srdečních chorob.
  • Podpora zdraví ústní dutiny: brusinky mohou také přispět k zdraví ústní dutiny. Proanthokyanidiny obsažené v brusinkách mohou bránit bakteriím přilnout na zuby a dásně, čímž snižují riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní.
  • Protizánětlivé účinky: díky vysokému obsahu antioxidantů a dalších bioaktivních látek mají brusinky silné protizánětlivé účinky. Tyto vlastnosti mohou pomoci zmírnit příznaky zánětlivých onemocnění a podpořit celkové zdraví organismu.
  • Regulace krevního cukru: některé studie naznačují, že brusinky mohou pomoci regulovat hladinu krevního cukru, což je zvláště přínosné pro osoby s diabetem nebo pro ty, kteří chtějí předcházet tomuto onemocnění.  [20, 21, 22, 23, 24, 25]
Benedikt lékařský podporuje trávení a zmírňuje zažívací potíže. Ve vyšších dávkách je však nebezpečný
Přečtěte si také:

Benedikt lékařský podporuje trávení a zmírňuje zažívací potíže. Ve vyšších dávkách je však nebezpečný

Použití brusinek

Brusinka je oblíbená nejen pro své plody, ale také má bohatou historii a kulturní význam v mnoha zemích. Tyto drobné červené bobule jsou tradičně používány v severských a východoevropských kuchyních. Ve skandinávských zemích, jako je Švédsko a Finsko, je brusinka neodmyslitelnou součástí některých pokrmů, například známých masových kuliček nebo třeba vaflí. Nejčastěji se však s touto plodinou setkáte v následujících podobách:

  • brusinková šťáva / brusinkový sirup,
  • brusinková marmeláda,
  • brusinkový kompot,
  • paštika s brusinkami,
  • brusinkový koláč,
  • hermelín s brusinkami.

Olej z brusinkových semen je také oblíbenou složkou krémů, sér a pleťových olejů. Tento olej je bohatý na esenciální mastné kyseliny a antioxidanty, které pomáhají chránit a obnovovat pokožku. Výtažky z brusinek se často díky svým zklidňujícím účinkům přidávají do různých kosmetických produktů, jako jsou pleťové vody, masky a šampony.

Kromě výše uvedených oblastí použití se brusinky někdy využívají i v textilním průmyslu. Barviva obsažená v plodech rostliny jsou totiž ekologičtější alternativou k syntetickým barvivům a mohou tkaninám dodat jedinečné odstíny. Mimoto se pak extrakt z brusinek někdy přidává i do různých čisticích prostředků. [26, 27, 28, 29]

Zdroje: botany.cz, pladias.cz, kvetenacr.cz, nzip.cz, missouribotanicalgarden.org, pfaf.org, worldfloraonline.org, analyticalsciencejournals­.onlinelibrary.wiley.com, pubs.acs.org, microbiolj.org.ua, webmd.com, rxlist.com, medicinenet.com, bylinkyprovsechny.cz, medicalnewstoday.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?