Bylinky doléčí močové cesty

6. 12. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čaje s rostlinnými extrakty vhodně doplní denní pitný režim a vypláchnou močové cesty.

Slabé projevy infekce dolních močových cest (bez krve v moči, jen při mírném pálení a nepříliš častém nucení k močení) lze zkusit řešit samoléčbou.
Nejjednodušší cestou je zůstat alespoň týden doma, být v teple a pít zklidňující čaje. Výborná je směs zlatobýlu, řepíku lékařského a květu hluchavky bílé v poměru 1:1:1. Stejně tak pomáhá čaj z kombinace petržele, vlaštovičníku, medvědice léčivé a truskavce podávaný třikrát denně před jídlem. (Není vhodný pro děti a těhotné ženy.)

Přísné kontroly

Ženy, které trpí opakovanými záněty, mohou preventivně pít čaj ze směsi kořenu kozlíku, omanu a proskurníku, chmele, mateřídoušky, natě mařinky a semena tykve. Poměr všech těchto složek však musí být velmi přesný, proto je lepší koupit si jej přímo v lékárně či ve specializovaných obchodech než prostřednictvím různých dealerů, e-shopů či v květinářstvích a obchodech se suvenýry.

V souladu s českou legislativou totiž bylinné produkty podléhají podobně jako doplňky stravy přísné kontrole, různým normám a specifikacím. Na sáčku by tedy měl být vždy uveden český a latinský název rostliny, její použitá část (nať, květ, kořen, kůra), gramáž a doba spotřeby.

Součást léčby

Úkolem čajů a dalších přípravků z rostlin je doplnit běžnou stravu a posílit tak obranyschopnost organizmu vyčerpaného stresem, fyzickou námahou a třeba i znečištěným životním prostředím. Zázraky však dělat neumějí. Pokud tedy příznaky infekce dolních močových cest během dvou až tří dnů nezačnou ustupovat, je třeba zajít k lékaři.

Bylinné čaje pak mohou být vhodnou součástí léčby zvolené urologem. Stejně tak mohou vhodně navázat na preventivní tříměsíční terapii imunomodulanty (prostředky podporující imunitu) či ji doplňovat. O jejich užití by se však měl každý napřed dobře informovat. Neuvážené užívání bylin, jejich nesprávná kombinace či příliš velké dávky bývají totiž příčinou i vážných zdravotních problémů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?