Červené oči bývají známkou alergie nebo zánětu. Kdy vyhledat lékaře?

11. 7. 2023 7:30
přidejte názor

Červené oči jsou nejčastěji důsledkem podráždění, například vlivem alergie či prachu, nebo zánětu spojivek. Existuje ale řada dalších stavů, které mohou způsobit zčervenání očí. Většinou nejsou závažné a dají se snadno léčit lokálními přípravky, ale pokud zaznamenáte silnou bolest, výtok nebo změny vidění, měli byste co nejdříve vyhledat lékařskou péči.

Co se dozvíte v článku
  1. Co způsobuje červené oči?
  2. Možné komplikace červených očí
  3. Kdy vyhledat lékaře?
  4. Co na červené oči pomáhá?

Co způsobuje červené oči?

Červené a zarudlé oči bývají nejčastěji projevem podráždění očí, zánětu nebo infekce. Mohou tedy být známkou banálního problému, ale i závažného onemocnění. K zarudnutí dochází tehdy, když se cévy spojivky zvětší nebo rozrostou. Vždy je pak důležité rozlišit, zda je zvětšení či rozšíření cév způsobeno povrchovým, nebo naopak hlubokým zánětem.

Zatímco povrchový zánět bývá vyvolán podrážděním nebo infekcí, hluboký zánět ovlivňuje vnitřní struktury oka a často souvisí se závažnými nemocemi postihujícími zrak. Ve většině případů však červené oči neznamenají nic závažného. Níže si představíme nejčastější příčiny červených očí u dětí i dospělých.

Podráždění očí

Nejčastějším důvodem zarudnutí očí bývá podráždění vnějšími vlivy nebo alergickou reakcí. Mezi běžné faktory způsobující podráždění očí patří:

  • prach,
  • suchý vzduch,
  • únava,
  • dlouhé koukání do obrazovky,
  • cizí těleso v oku, například řasa,
  • alergická reakce,
  • nachlazení a rýma,
  • užívání alkoholu nebo drog.

Podráždění očí je často spojeno se svěděním, které vede k mnutí očí, což zarudnutí ještě zhoršuje. Pokud je příčinou cizí těleso v oku, může zarudnutí doprovázet také bolest.

Syndrom suchého oka

Suchost je nejčastější příčinou červených očí po probuzení. Zdravé oči obsahují tekutinu, která zajišťuje, aby byly vlhké. Pokud se stane, že vyschne, může dojít k rozvoji zánětu a poškození povrchu oka. Oči pak mohou začít pálit nebo svědit. Syndrom suchého oka se dále může projevit přecitlivělostí na světlo, rozostřeným viděním nebo pocitem, že máte něco v očích.

Zánět spojivek

Zánět spojivek neboli konjunktivitida se kromě zarudnutí může projevit také otokem a nesnesitelným pálením očí. Nejčastěji ho způsobuje virová nebo bakteriální infekce, nicméně na vině může být i neinfekční, trvalé podráždění očí. U bakteriálních infekcí bývá přítomen také hnis. Jedná se o vůbec nejčastější onemocnění, které se projevuje červenýma očima.

Zánět očních víček

Pokud máte zarudlé oči i oční víčka, která pálí a jsou pokryta zaschlým sekretem, pravděpodobně máte co do činění se zánětem očních víček neboli blefaritidou. Zánět může způsobit infekce, ale často také souvisí se syndromem suchého oka.

Zánět rohovky

Při zánětu rohovky, který se odborně označuje jako keratitida, jsou cévy spojivky a bělimy zvětšené. Příčinou mohou být bakterie, viry i plísně, přičemž velice často souvisí zánět rohovky také s nesprávným používáním kontaktních čoček.

Zarudnutí oka doprovází ostrá bolest, která může vyvolávat pocit cizího tělesa v oku. Zánět také vede ke zhoršení ostrosti vidění, jelikož rohovky jsou zodpovědné za průchod světla do oka. Chronická forma onemocnění může vést i k rozvoji slepoty.

Zánět duhovky

Zánět duhovky neboli uveitida se projevuje nejen zarudlým bělmem, ale také bolestí a postižením zraku. Tento stav vyžaduje léčbu, neboť by mohl vést k rozvoji zeleného nebo šedého zákalu. Stejně jako zánět spojivek může být způsoben bakteriemi, viry či jinými mikroorganismy, ale může být také neinfekční.

Krvácení pod spojivku

Ke krvácení pod spojivku dochází v důsledku zvýšení krevního tlaku v hlavě, který může nastat při náročnějších činnostech, jako je silný kašel nebo porod. Kvůli tomuto tlaku dojde k prasknutí cévy, z níž se vylije krev. V oku jsou následně vidět růžové nebo červené šmouhy a může se objevit svědění, slzení nebo jiné nepohodlí. Zarudlé může být jen jedno oko.

Trápí vás červené oči?

Akutní glaukom

Akutní glaukom je forma zeleného zákalu, který je charakterizován náhlým zvýšením nitroočního tlaku, což doprovází bolesti v oku a zhoršené vidění. Tento stav vyžaduje urgentní léčbu, jejímž cílem je zajistit snížení tlaku.

Záněty a nádory za okem

Záněty a nádory nacházející se za okem a v jeho okolí, na tváři nebo v nose mohou také způsobit zarudnutí oka a další často nespecifické příznaky. [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7]

Možné komplikace červených očí

Většina příčin zarudnutí oka je neškodných a nezpůsobuje závažnější komplikace. Některé oční stavy však vyžadují léčbu, protože v opačném případě mohou vést k trvalému poškození očí, což může způsobit i ztrátu zraku.

Naštěstí jsou zdravotní stavy způsobující červené oči obvykle dobře léčitelné, a pokud jsou zachyceny včas, nezpůsobují žádné dlouhodobé poškození. Mezi problémy, které vyžadují léčbu, patří především jakékoli infekce, glaukom a poranění oka. [8, 9]

Trápí vás dvojité vidění? Příčiny mohou být různé
Přečtěte si také:

Trápí vás dvojité vidění? Příčiny mohou být různé

Kdy vyhledat lékaře?

V mnoha případech nejsou červené oči nebezpečné a nemusí dokonce vyžadovat léčbu. Existují však stavy, které způsobují červené oči a které mohou být vážnější. Pokud zarudnutí očí trvá déle než dva dny nebo pokud má vaše malé dítě červené oči, měli byste kontaktovat svého lékaře.

Objeví-li se jakékoli další příznaky, jako je bolest očí nebo výtok, měli byste raději vyhledat lékařskou péči. Pokud zaznamenáte zarudnutí očí, měli byste si domluvit schůzku s vaším lékařem v těchto případech:

  • vaše příznaky trvají déle než 2 dny,
  • zaznamenáte změny ve vašem vidění,
  • pociťujete bolest v oku,
  • začnete být citliví na světlo,
  • zaznamenáte výtok z jednoho oka nebo obou očí,
  • užíváte léky na ředění krve.

Pohotovostní lékařskou pomoc byste měli vyhledat v následujících případech:

  • vaše oko je červené z důvodu zranění,
  • máte rozmazané vidění,
  • kolem světel začnete vidět bílé prstence,
  • pociťujete nevolnost a zvracení,
  • projeví se náhlá změna vidění,
  • objeví se náhlá silná bolest hlavy, bolest očí nebo horečka,
  • nejste schopni udržet oči otevřené. [10, 11, 12]

Co na červené oči pomáhá?

Jak se zbavit červených očí? Pokud se červené a zarudlé oči objevují pouze přechodně a tento stav netrvá dlouho, obvykle není nutná žádná zvláštní léčba. Pokud jsou oči červené v důsledku podráždění, například kvůli alergii, suchému vzduchu nebo namáhání, mohou pomoci především:

  • volně prodejné oční kapky na červené oči,
  • v případě alergie také antihistaminika,
  • chladivé obklady na zavřené oči,
  • jemné masáže očních víček,
  • odpočinek.

Červené oči a babské rady

Podrážděné oči dále můžete zkusit zklidnit bylinkami, které můžete popíjet, použít v podobě obkladů nebo z nich připravit oční kapky. Očím by měl ulevit například odvar ze světlíku lékařského, který lze pít nebo použít jako kapky k vyplachování očí. Dále se také využívá tinktura z klanoprašky čínské, která má odstranit pocit únavy.

Další možnosti léčby červených očí

Pokud je důvodem zarudlých očí nějaký zdravotní problém, lékař vám doporučí vhodný způsob léčby. Jedná-li se o bakteriální zánět, můžete dostat antibiotické kapky nebo tablety, případně kombinaci obojího. Některé záněty očí dále mohou vyžadovat léčbu kortikoidy a nesteroidními antiflogistiky, a to opět ve formě kapek, tablet nebo krému. [13, 14, 15, 16, 17]

Zdroje: ocni-mb.cz, stefajir.cz, mayoclinic.org, cs.medlicker.com, klinikanisa.cz, healthline.com, my.clevelandclinic.org, nhs.uk, mountsinai.org, webmd.com, medicalnewstoday.com, allaboutvision.com, drzargareyecare.com, celostnimedicina.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?