Chřipka v Brně zavírá nemocnice

5. 2. 2011 7:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnské nemocnice omezují návštěvy, školy zavírají třídy a z lékárenských pultů mizí zboží. Od včerejška oficiálně platí, že město zasáhla chřipková epidemie.


Bílé a růžové tabletky proti bolesti a sražení horečky, pastilky proti bolení v krku, vitamín C. Zkrátka všechno, co může lidem ulevit od nepříjemných příznaků chřipky, jde v posledním týdnu v žabovřeské lékárně Horova na odbyt. „Příchod chřipkové epidemie? Ten jsme tedy rozhodně zaznamenali,“ říká pracovnice lékárny Jana Vojtěchová.

Ona i její kolegové se v uplynulých dnech v práci rozhodně nenudili. „V posledním týdnu u nás shání léky znatelně víc lidí. Kupují hlavně přípravky proti chřipce. Oblíbený je například Paralen, rozpustný prášek Coldrex nebo Ibalgin,“ jmenovala momentálně nejžádanější zboží Vojtěchová.

Velký zájem zákazníků má na svědomí rychle se zvyšující počet Brňanů, které skolila chřipka nebo jiné virové onemocnění. Hygienici postupný nárůst pozorují už několik týdnů. A včera oficiálně potvrdili, že jih Moravy a s ním i krajské město zasáhla epidemie. K loňské hysterii spojené s šířením pandemické chřipky má ale Brno zatím daleko.

Třeba o roušky mají podle Vojtěchové zatím zájem jen lidé, kteří mají doma malé děti. „Vždycky záleží, jak se k epidemii postaví média. Panika zatím nepropukla, takže o roušky velký zájem není a stejné je to i s očkováním,“ myslí si Vojtěchová.

Odborníci ale šíření virových infekcí na lehkou váhu neberou. Hygienici včera doporučili zdravotnickým zařízením, aby zvážila zákaz návštěv pacientů. Některé nemocnice na to zareagovaly okamžitě. „Zákaz platí od soboty až do odvolání,“ potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková. Stejné omezení platí v Nemocnici Milosrdných bratří.

Zákaz, který platí pro areál v Polní ulici stejně jako léčebnu dlouhodobě nemocných Červený kopec, má především chránit hospitalizované pacienty před zavlečením infekcí zvenčí. Lidem oslabeným nemocí mohou virové infekce totiž ublížit víc než ostatním. Mnohým příbuzným ale dělá vrásky na čele. „Mám v léčebně maminku po mozkové mrtvici a chodím za ní každý den. Je teď slabá a smutná, proto je pro ni každá návštěva nesmírně důležitá. Mám strach, jak se na ní podepíše to, že se třeba týden neuvidíme,“ posteskla si Marie Konečná. Nejvíc se ovšem bojí toho, aby chřipku nedostala i její matka.

Nedobrovolné volno

Epidemie už zkomplikovala i provoz v některých brněnských školách, chřipkové prázdniny zatím ale musela vyhlásit jen základka v Žabčicích na Brněnsku. Nedobrovolné prázdniny kvůli velkému počtu nemocných dětí i učitelů si odbyla už minulý týden.

Další školy v Brně a okolí zatím jen bedlivě sledují, kolik prázdných židlí se ve třídách po prvním ranním zvonění objeví. „Zatím je to docela dobré, moc dětí naštěstí nechybí. Nemocné jsou spíš ty menší, ve školce jsme proto museli spojit třídy,“ poznamenala ředitelka základní a mateřské školy Pramínek v Bystrci Irena Rotreklová. Podle slatinské praktické lékařky Miroslavy Novákové mají chřipky letos o něco těžší průběh. „Trvají delší dobu a doprovází je horečka. Zvýšil se také počet zápalů plic a bronchitidy,“ upozornila Nováková. Lidem, kteří se v těchto dnech necítí dobře, radí zásobit se teplým čajem, vitaminy a paralenem. „A vypotit se v posteli.Klékaři by měl člověk zamířit, pokud příznaky do čtyř dnů nezmizí,“ doporučila lékařka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?