Pokud cítíte, že se o vás pokouší nachlazení, zkuste si připravit cibulový čaj. V kombinaci s medem, citronem, kořením a bylinkami může jít o poměrně chutný nápoj, který zklidní podrážděné dýchací cesty a uvolní hlen.
Co se dozvíte v článku
Cibule jako jedinečná potravina
Cibule je unikátní plodina, která má v gastronomii nenahraditelnou pozici. Konzumovat se dá syrová, smažená, pečená i vařená, takže je nesmírně univerzální. Typickou štiplavou vůni a chuť, kterou se odlišuje od ostatních druhů zeleniny, jí dodává sirná sloučenina alicin. Zatímco v některých receptech se cibule využívá jen na dochucení, u jiných tvoří naprostý základ.
Původ cibule není zcela jasný, ale většina odborníků se shoduje na tom, že se poprvé objevila ve střední Asii. Naši předkové využívali cibuli nejen jako koření, ale uvědomovali si i její blahodárné působení na lidské zdraví. Dnes již víme, že je to hlavně díky zmiňovanému alicinu. [1, 2, 3, 4]
Proč je cibulový čaj tak zdravý?
Jak jsme zmínili na začátku článku, nejvýznamnější účinnou látkou, kterou najdete v cibuli, je alicin. Alicin a ostatní sirnaté silice obsažené v cibuli působí jako fytoncidy, což znamená, že mají antibiotické účinky. Díky tomu pomáhá při infekcích dýchacích cest. Konzumace cibulového čaje nebo sirupu navíc usnadňuje odkašlávání hlenu, takže funguje jako přírodní expektorans. Sirnaté silice prospívají srdci a oběhovému systému, podporují detoxikační procesy a zpevňují cévy. V cibuli najdete také:
Významné jsou hlavně podíly vitamínů B1 a B2, na které je cibule opravdu bohatá. Prospívá proto nervové soustavě a zlepšuje stav pokožky. Opomenout nelze ani na její příznivý vliv na trávení, protože stimuluje produkci trávicích šťáv v žaludku a střevech. Čerstvá šťáva z cibule se dá používat i zevně k dezinfekci ran. [5, 6, 7, 8]
Recepty na cibulový čaj
Cibulový čaj se doporučuje při nachlazení popíjet třikrát až čtyřikrát denně. Připravujte si vždy čerstvou dávku, aby čaj působil co nejefektivněji. Zatímco podle některých receptů se čaj vaří na mírném plameni, jiné postupy doporučují zalití vroucí vodou a následné louhování. Aby se do čaje dostalo dostatečné množství alicinu, silic a dalších výživných látek, musí se vařit (louhovat) minimálně 10 minut.
Základní cibulový čaj
Tento recept je opravdu jednoduchý, protože si vystačíte prakticky jen s cibulí a vodou. Používejte bílou nebo žlutou cibuli. Níže uvedené množství vám vystačí na přípravu dvou šálků čaje.
Ingredience:
- 2 cibule,
- 0,5 litru vody,
- med a citron dle chuti.
Postup:
Cibule oloupejte, nakrájejte najemno, vsypte do kastrůlku a zalijte vodou. Směs zahřívejte, dokud nedosáhne bodu varu, a poté udržujte mírný plamen po dobu 10–15 minut. Uvařený čaj sceďte. Při podávání ho můžete dochutit medem a citronovou šťávou.
Cibulový čaj s majoránkou
V lidovém léčitelství se při přípravě cibulového čaje využívá často i majoránka. Tato bylinka má protizánětlivé účinky, působí proti příznakům nachlazení a zmírňuje průběh astmatu. Pokud tedy chcete, aby byl cibulový čaj ještě účinnější, doporučujeme do něj přidat sušenou majoránku.
Ingredience:
- 2 cibule,
- polévková lžíce sušené majoránky,
- 0,5 litru vody,
- med a citron dle chuti.
Postup:
Cibuli nakrájenou najemno dejte spolu s majoránkou do kastrolu a zalijte vodou. Přiveďte směs k varu a poté udržujte mírný plamen 10–15 minut. Hotový čaj sceďte a podle chuti doslaďte medem. [9, 10, 11, 12]
Majoránkový čaj s cibulí a jablkem
Další možností, jak si cibulový čaj ozvláštnit a zlepšit jeho chuť, je přidání majoránky a plátků jablka. Jablíčko dodá štiplavému čaji sladší aroma, takže si na něm pochutnají i tací, kteří zrovna nemusí cibuli.
Ingredience:
- 2 cibule,
- 2 jablka,
- polévková lžíce sušené majoránky,
- 0,5 litru vody,
- med a citron dle chuti.
Postup:
Cibule oloupejte a nakrájejte najemno. Jablka omyjte a nakrájejte na plátky. Spolu s cibulí je vložte do kastrůlku, přidejte sušenou majoránku a zalijte vodou. Směs přiveďte k varu a poté odstavte z plotny. Přikryjte kastrol pokličkou a nechte čaj 10 minut louhovat. Poté ho sceďte. Při podávání je možné přidat ještě med nebo citronovou šťávu.
Cibulový čaj s tymiánem
Další oblíbenou variantou cibulového čaje je nápoj obohacený tymiánem. Tymián totiž patří mezi nejlepší přírodní léky proti kašli a zahlenění. V kombinaci s cibulí tak bude ještě účinnější a uleví hlavně v případech, kdy nemůžete vykašlat vlhký hlen. Tymián by se měl louhovat kratší dobu, jinak bude čaj hodně hořký.
Ingredience:
- 2 cibule,
- 1 čajová lžička tymiánu (může být i čerstvý),
- 0,5 litru vody,
- med a citron dle chuti.
Postup:
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte do kastrůlku spolu s tymiánem. Zalijte je vodou. Směs zahřívejte, dokud nedosáhne bodu varu, a poté ji odstavte ze sporáku. Nechte čaj louhovat 10 minut. Nápoj sceďte a podávejte teplý. K dochucení je opět možné přidat med a citron. [13, 14, 15, 16]
Pijete při nachlazení cibulový čaj?
Dochucení cibulového čaje
Zatímco někteří lidé mají cibulový čaj vcelku rádi, pro jiné jsou výrazná chuť a vůně cibule skutečně nepříjemné. Dobrou zprávou ale je, že se dá různými způsoby ochutit tak, aby se aroma cibule potlačilo. Stačí, když k ní přidáte během varu hřebíček, skořici nebo zázvor.
Po uvaření se může čaj dosladit medem a dochutit citronem. Med a citronovou šťávu dávejte do čaje ale až ve chvíli, kdy se ho chystáte pít. Pokud byste je vystavili příliš vysokým teplotám ve vroucím čaji, zničí se tím cenné vitamíny a nutriční složky. Jestliže je pro vás cibulový čaj nepoživatelný hlavně kvůli vůni, zkuste místo citronové šťávy nastrouhanou kůru.
Někdo také využívá trik s kouskem másla, které čaj hodně zjemní a dodá mu na lahodnosti. Ke zjemnění je možné využít i mléko, ale v tomto případě musíte vynechat citronovou šťávu. Jinak by se mléko v čaji srazilo. [17, 18, 19]
Zdroje: nih.gov, sciencedirect.com, webmd.com, healthline.com, onions-usa.org, britannica.com, onlymyhealth.com, indiatimes.com, thespruceeats.com, nzip.cz, rozhlas.cz, bylinkyprovsechny.cz