Citlivá pokožka

12. 12. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dotaz: Moje pleť je od mládí velmi citlivá, na jakoukoli změnu reaguje často zarudnutím, pálením, vznikem suchých zarudlých míst. Kosmetika pokožku dráždí, a tak se raději nelíčím. V zimě se problém ještě stupňuje, jsem z toho zoufalá a prosím o radu, jak o kůži pečovat.

Mnoho žen svoji kůži vnímá jako „citlivou“ a problém se snaží řešit výběrem kosmetiky s označením „hypoalergenní“, „sensitive“, „dermatologicky testováno“ atp. Je to však jen obecné označení, které nevede k bližší diagnóze pleti. Z dermatologického hlediska se může jednat o celé spektrum kožních diagnóz počínaje nejčastěji mírnou formou atopického ekzému, rosaceou (růžovkou), seboroickou či kontaktní dermatitidou, alergiemi až po citlivou, zpravidla konstitučně podmíněnou sušší pleť.

Jak tedy správně postupovat, jaký zvolit správný krém, líčení, eventuálně léčbu? Pátrání po příčině obtíží začíná již v dětství – pokud se v batolecím a později mladším školním věku vyskytovaly kožní potíže, provázené úporným svěděním, nezřídka současně s výskytem prachových alergií a astmatem, je oprávněné domnívat se, že kůži sužuje atopický ekzém. Jeho síla s věkem většinou výrazně klesá, a tak se právě v dospělosti setkáváme s tzv. minor formami, kdy se svědivá, suchá ložiska nacházejí především v obličeji, na krku, bříškách prstů atp. Zde je hlavní pomocí léčba dermatologická, kdy je v době exacerbace potřeba zvolit správné protizánětlivé přípravky (lokální kortikoidy, antiseptika, tacrolimus, pimecrolimus) a antihistaminika. Důležitá je však také podpůrná léčba promazávacími přípravky, které napomáhají obnovit hydrolipidický ochranný film pokožky a brání ztrátám vody. Vhodné jsou chladivé krémy s nenasycenými mastnými kyselinami, např. s kyselinou linolovou, dále také externa s dexpanthenolem, ureou, vitaminem E, který chrání pleť před vznikem volných radikálů a působí jako antioxidant. Ze starých bylinných receptur se k akutnímu zklidnění léta užívá odvar z černého čaje, dubové kůry, řepíku či masti a krémy s ovesným extraktem.

Je vhodné pleť odličovat speciálními produkty, výtečné jsou tzv. micelární vody a hypoalergenní pleťová mléka určená pro atopickou pokožku, dostupná v lékárnách. Stejný postup volíme také pro citlivou suchou pokožku bez projevů patologických kožních projevů.

Kontaktní alergická dermatitida se vyznačuje alergií na určitou složku kosmetiky, nejčastěji se jedná o parfemace, lanolin, parabeny či složky barev na vlasy atp. Pokud tedy máme podezření, že zmíněnou reakci vyvolává vždy použití určitého přípravku, líčidla, je třeba jej vyloučit z kosmetické péče a poté toto podezření potvrdit či vyvrátit epikutánními testy u dermatologa. V případě, že se alergie potvrdí, musíme veškeré produkty obsahující tuto látku z kosmetické péče eliminovat.

Obecně je vhodné vyvarovat se náhlých přechodů z tepla do zimy, dlouhého pobývání v klimatizovaných či zakouřených místnostech, omezit pobyt na slunci a mrazu. To vše vyžaduje zvýšené nároky na zdravou pleť, natož na pokožku již takto stigmatizovanou. Nedílnou součástí péče o pleť je zdravý životní styl, eliminace alkoholu, cigaret, pikantních jídel, vhodná je vyvážená strava s dostatkem vitaminů, běžným se stává pojem „nutrikosmetika“, tedy aplikace pleti blahodárných látek v kapslích či tabletách perorálně, které nejen napomáhají zlepšit případné kožní problémy, ale také bojují proti stárnutí a prvním vráskám.

Velmi důležitá je také ochrana pleti před spálením slunečními paprsky, proto doporučujeme nejen při pobytu na horách či u moře aplikovat vhodné přípravky s adekvátním UV filtrem. V dnešní době, která klade velké nároky na náš upravený vzhled, je potěšující, že i ženy, které trápí nejrůznější kožní onemocnění či velmi citlivá pleť, se nemusí vzdát každodenního líčení, které v některých případech může korigovat nežádoucí kožní projevy (viditelné žilky, pigmentace, jizvičky…).

Dermokosmetické přípravky rozšiřují své řady o speciální make-upy, které působí korekčně, mají výbornou krycí schopnost, a přesto pokožku nedráždí. Tyto produkty doplňují speciální pudry, řasenky a oční stíny s barevně kompatibilními lesky na rty. Veškeré tyto produkty jsou dostupné v lékárnách a před jejich zakoupením je vhodné si je vyzkoušet, zda jsou pokožkou tolerovány a zda se po 24–48 hodinách na kůži neobjeví zarudnutí či jiná nežádoucí reakce. Před nákupem pěsticího krému, mléka či tonika je vhodné vyžádat si bezplatný vzorek, který již v dnešní době většina renomovaných značek běžně poskytuje.

Dalším příčinám citlivé pleti – rosacei neboli růžovce a seboroické dermatitidě – se budeme věnovat v některém z dalších čísel.


O autorovi: MUDr. Kateřina Macháčková, Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?