Co na bolest v krku pomáhá, ví dobře každá hospodyně. Nejúčinnější pomoc najdete často v kuchyni

5. 12. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/HayDmitriy

Hledáte osvědčené rady, jak se zbavit bolesti v krku bez nutnosti užívání léků? Pak pro vás máme několik tipů na domácí léčbu těchto potíží, které jistě znali už naši prarodiče. Bolavý krk není vždy nutné konzultovat s lékařem. Často vám k jeho zahojení postačí plody naší země a dodržování určitých režimových opatření. Lékařskou pomoc byste však měli vyhledat, pokud se potíže delší dobu nezlepšují.

Co se dozvíte v článku
  1. Babské rady na bolest v krku
  2. Potravinové doplňky proti bolesti v krku

Babské rady na bolest v krku

Pokud jsou vaše obtíže spíše mírné (tedy pravděpodobně způsobené virovou infekcí), můžete vyzkoušet na bolesti v krku babské rady. Téměř každý člověk zná nějaký přírodní způsob, jak na bolest v krku zaručeně vyzrát. Ty mohou v některých případech skutečně ulevit od potíží, ale pokud je bolest v krku silná nebo přetrvává delší dobu, vždy je lepší navštívit lékaře.

Priessnitzův zábal na bolest v krku

Přemýšlíte, jak se rychle zbavit bolesti v krku? Skvělým pomocníkem je třeba Priessnitzův obklad na krk, který dostal své jméno podle přírodního léčitele Vincenze Priessnitze. Jedná se o studený zapařovací obklad, který se přikládá na postižené místo, což napomáhá dosáhnout zvýšeného prokrvení a celkově podporuje hojivý proces.

Jak Priessnitzův obklad připravit? Látku namočte ve studené či vlažné vodě, vyždímejte a přiložte na bolavý krk. Poté ji překryjte igelitem, aby se zábal zapařil, a na vrch ještě přidejte vrstvu silnější a teplé látky (například ručník), kterou zde dobře upevníte třeba pomocí špendlíku. Zábal ponechte na krku přibližně dvě hodiny. Opakovat ho můžete zhruba třikrát nebo čtyřikrát denně.

Tvarohový zábal

Dalším prostředkem, co pomáhá na bolest v krku, je tvarohový zábal na krk. Tento mléčný výrobek totiž obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a dá se využít na mnoho různých způsobů. Při bolestech v krku si tedy obstarejte tvaroh, igelitový pytlík a šátek. Tvaroh pak rozetřete na připravený igelit, ten položte na šátek a oviňte ho kolem krku. Obklad noste, dokud tvaroh nevyschne.

Bylinková kloktadla

Pokud hledáte babské rady na posílení imunity, rozhodně byste měli zkusit také bylinky na bolest v krku, které se v domácnostech používaly již od nepaměti. Jejich kloktání, které může pacient provádět několikrát během dne, zmírňuje nepříjemné pálení, řezání či škrábání v krku. Jestliže dáváte přednost babským radám, vyzkoušejte následující kloktadla:

  • 1 lžičku šalvěje zalijte 200 ml vroucí vody, sceďte a nechte vychladnout.
  • Směs lékořice, vodilky, malinového listí a amerického jilmu spařte vroucí vodou, sceďte a nechte vychladnout.

Pomoc přímo z kuchyně

Hledáte-li na bolest v krku babské rady, nemusíte rozhodně chodit daleko. Již našim předkům se osvědčily potraviny a bylinky, které můžete najít na zahrádce nebo ve vlastní kuchyni. Pokud vás tedy trápí nepříjemné škrábání, pálení, otok, ztížené polykání a další obtíže, pomoci může třeba:

  • skořice s medem na bolest v krku,
  • česnek na bolest v krku (třený nebo lisovaný),
  • cibule na bolest v krku (sirup z cibule a medu),
  • šalvěj (jako čaj nebo v podobě kloktadla),
  • hřebíček (můžete ho cucat, rozkousat nebo připravit kořeněnou limonádu),
  • vlažná voda se solí, kterou budete několikrát denně kloktat,
  • čaj na bolest v krku z čerstvých nebo sušených listů jitrocele,
  • čaj z lipových květů nebo černý čaj s medem, citronem a zázvorem. [1, 2, 3, 4, 5]

Potravinové doplňky proti bolesti v krku

Pokud hledáte další způsoby, jak na bolest v krku vyzrát co nejjednodušeji, můžete vyzkoušet třeba různé potravinové doplňky, které slouží k posílení imunitního systému a pomáhají předcházet různým zdravotním obtížím (nachlazení, bolest v krku a podobně). Dají se navíc kombinovat s volně prodejnými léky i s předepsanými antibiotiky.

Vhodné doplňky:

  • Vitamín C – je pravděpodobně nejznámější ze všech vitamínů. Zmírňuje bolesti v krku, pomáhá vyléčit infekci horních dýchacích cest a zkracuje délku nachlazení. Je obsažený třeba v citrusech, rakytníku, šípcích, černém rybízu nebo v medvědím česneku. Kromě toho jsou dostupné také přípravky s vitamínem C, které mohou mít podobu tablet nebo šumivých kapslí.
  • Echinacea (třapatkovka) – jedná se o rostlinu, která pochází ze Severní Ameriky, kde ji po staletí využívaly indiánské kmeny k hojení ran a také jako prostředek proti hadímu uštknutí. Lidé ji považují za jakési přírodní antibiotikum, které je vhodné jako prevence zánětu dýchacích cest nebo chřipky a posiluje imunitu. Dnes echinaceu pořídíte v různých formách, například jako pastilku, tinkturu nebo jako sušenou bylinu.
  • Zinek – jde o minerální látku, která pomáhá v boji proti různým infekcím, ale mnozí lidé jí mají nedostatek. Vzhledem k tomu, že si tělo zinek neukládá, je nutné ho doplňovat z jiných zdrojů. Přirozeně ho najdete třeba v hovězím a vepřovém mase, ale také v sýrech a fazolích. Při nachlazení a bolesti v krku pak můžete užívat zinkové pastilky. [6, 7, 8, 9, 10]

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, mayoclinic.org, webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov, learningherbs.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?