Náměsíčnost trápí děti i dospělé. Co ji způsobuje a kdy představuje problém?

28. 5. 2019 9:00
8 nových názorů

Jít na procházku, sprchovat se nebo si zatancovat. Během spánku můžete vykonat spoustu činností. Tedy za předpokladu, že trpíte somnambulismem neboli náměsíčností. Ta je sice častěji spojována s dětmi, trpět ji ale mohou i dospělí. Její opakovaný výskyt není radno podceňovat. Pro člověka může mít fatální následky. Náměsíčnost je spánková porucha, během které se lidé nacházejí na hranici bdělosti a hlubokého spánku. Stav jejich vědomí je v té chvíli narušený, takže vykonávají činnosti, které si po probuzení vůbec nepamatují. Náměsíční lidé tak běžně chodí na procházky, jedí a převlékají se. Známé jsou i případy, kdy takovýto člověk řídil automobil. Nejčastěji se spánková porucha vyskytuje u dětí kolem 12 let, výjimkou však nejsou ani dospělí. Podle statistik touto poruchou trpí asi jedno procento dospělé populace v Evropě, u dětí se vyskytuje zhruba desetkrát častěji. Je to pravděpodobně dáno tím, že dospíváním se zkracuje část spánku, ve které se náměsíčnost projeví. Náměsíčnost se obvykle dostavuje v REM nebo NREM fázi spánku, typicky v první třetině noci, kdy je spánek nejhlubší a zpomalují se mozkové vlny. K neúplnému probuzení dochází v momentě, kdy dojde k aktivaci motorického a autonomního systému bez současného dosažení bdělosti.



Jaké jsou příznaky?

Náměsíčného člověka obvykle poznáte podle nepřítomného pohledu, strnulého výrazu ve tváři a zmatené komunikace s okolím. Pokud mu však položíte otázku, pravděpodobně vám na ni odpoví. Jeho chování se navíc jeví jako cílevědomé. Může být také agresivní. Mezi další příznaky pak patří:

  • Zpomalené dýchání
  • Snížený krevní tlak
  • Psychická zmatenost po probuzení
  • Úplná nebo částečná amnézie na prováděnou činnost
  • Obtížné probuzení

Příčiny

Příčina poruchy není jasná. Předpokládá se ale, že se jedná o poruchu řízení spánku a bdění. Pravděpodobný vliv má i genetika a vnější faktory, které způsobují částečné probuzení. Mezi ty patří například:

  • Hluk
  • Spánek v cizím prostředí
  • Plný močový měchýř
  • Horečka
  • Spánková apnoe
  • Stres a nervozita
  • Nadměrná fyzická či duševní aktivita

Pokud náměsíčnost přetrvává i do dospělosti, vzniká často z důvodů mimořádného stresu, deprese nebo v souvislosti s užíváním drog či některých druhů hypnotik.

Prevence a léčba

U dětí se léčba většinou nevyžaduje, protože náměsíčnost s věkem sama odezní. „Léčba“ je tak zaměřena jen na prevenci vedlejších efektů náměsíčnosti, kterými by si dítě při nočních toulkách mohlo ublížit. Obecně se také doporučuje kratší spánek během dne. Pokud je dospělý pacient během náměsíčnosti agresivní, mohou mu být předepsaná psychofarmaka. V kritických případech se používají také benzodiazepiny, které mají sedativní účinky. Náměsíčného bychom neměli budit, ale raději ho odvést zpátky do postele.

Kdy navštívit lékaře?

Ideálně v době, kdy vám porucha začne způsobovat problémy v osobním životě. Lékaři vám pomohou zmapovat fáze spánku a upravit je dle potřeby. Samotné vyšetření probíhá ve spánkové laboratoři, kde se monitorují změny způsobené mozkovou aktivitou (EEG).

Rizika spojená s náměsíčností

Ačkoli náměsíčnost sama o sobě nebezpečná není, noční pochůzky mohou být pro spícího nebezpečné. Hrozí například vypadnutí z okna, pořezání při pokusu namazat si chleba či opaření při sprchování. Pokud se náměsíčnému podaří opustit dům, nebezpečí ještě mnohonásobně stoupá. Napůl spící člověk může být nebezpečný i pro svoje okolí. Jsou známé případy, kdy se takový člověk dopustil trestného činu na jiné osobě.

Vhodná opatření

Zejména u dětí je důležité zaujmout bezpečnostní opatření, která zamezí jejich poranění. Před spaním se doporučuje:

  • Zabezpečit okna
  • Zamknout dveře
  • Vyhnout se spaní na palandě
  • Odstranit z okolí náměsíčného ostré a tvrdé předměty

Santar (neregistrovaný)

Dobrý den můj přítel je každou noc náměsíčny když se probudi svítí všude,jde se najíst občas něco schová ráno když mu to říkám tak nic neví jak s tím mám bojovat? taky se kvůli tomu moc nevyspim ani malý ne .k lékaři jít nechce děkuji za odpověď

Dobrý den,
pokud vyšetření lékařem odmítá, nedá se toho moc vymyslet. Můžete zkusit na noc zabezpečit místnost, kde spíte - zamknout dveře, zalepit vypínače, odstranit z dosahu ostré a jinak nebezpečné předměty a podobně. Můžete mu zkusit doporučit zásady spánkové hygieny, tedy nekouřit, nepít alkohol a kávu cca 2-3 hodiny před spaním, nejíst na noc těžká jídla, nekoukat 1-2 hodiny před spaním do telefonu či na televizi, ale účinek je zde spíše diskutabilní. Vyšetření neurologem, provedení EEG a eventuelně nastavení terapie by mohlo pomoci. Zkuste ho ještě přesvědčit.

Danuse Čutová (neregistrovaný)
Dobrý den nedávno mi ve spankove laboratori zjistily spankovou apnoi není jsem v nemocnici a zjistila jsem pomoci sester ze jsem namesicni je to hodně ponižující když mě najdou spat ve sprše v sede nebo stojím u lůžka spolupacientky a spím nebo jdu do chodby a tam buším do dveří e krycím nevím co s tím mám dělat jsem zoufalá a hrozne se za to stydím dekuji Dana jo a je mi 50 let
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?