Jaké může mít dna příznaky, vám nejlépe objasní revmatolog. Buďte ale připraveni na silnou bolest kloubu

přidejte názor
Autor: Depositphotos.com

Dna je chronické metabolické onemocnění, které se projevuje opakujícími se záchvaty akutního zánětu kloubů způsobeného nadbytkem kyseliny močové v těle. Tato nemoc, která je často spojována s nezdravým životním stylem, může vést k závažným zdravotním komplikacím, pokud není včas a správně léčena.

Přestože je dna známá zejména svými bolestivými záchvaty, onemocnění může mít i další skryté formy, které postihují nejen klouby, ale také ledviny a další orgány. Včasná diagnóza a změna životního stylu mohou zmírnit průběh dny a zabránit jejímu dalšímu rozvoji.

Co se dozvíte v článku
  1. Co stojí za rozvojem dny?
  2. Jaké má dna příznaky?
  3. Jak zmírnit příznaky dny?

Co stojí za rozvojem dny?

Za rozvojem dny stojí hlavně zvýšená hladina kyseliny močové v krvi, což je stav známý jako hyperurikémie. Kyselina močová vzniká při rozkladu purinů, látek obsažených v některých potravinách, jako je červené maso, vnitřnosti, mořské plody nebo alkoholické nápoje. 

Za normálních okolností tělo kyselinu močovou vylučuje močí, ale pokud se tvoří příliš rychle nebo ledviny nejsou schopny ji dostatečně vyloučit, začne se hromadit v krvi. Když hladina kyseliny močové v krvi dosáhne určitého bodu, začnou se v těle tvořit krystaly této látky, které se ukládají v kloubech a okolních tkáních. 

Zmíněné krystaly způsobují silné záněty a bolest. K rozvoji dny pak mohou přispívat i další faktory, jako je genetika, obezita, nadměrná konzumace alkoholu, některé léky, špatná strava nebo jiné nemoci, například vysoký krevní tlak či cukrovka. [1, 2, 34]

Jaké má dna příznaky?

Dna má několik charakteristických symptomů, jež se objevují v různých fázích nemoci. Nejznámějším projevem jsou náhlé a velmi bolestivé záněty kloubů. Tato bolest je tak intenzivní, že i lehký dotek postiženého místa může způsobit velké utrpení. Ačkoliv je nejčastěji zasažen palec u nohy, dna se může rozvinout i v dalších kloubech, jako jsou kotníky, kolena, zápěstí nebo další prsty.

Uvedený nejtypičtější příznak dny je odborně nazýván jako akutní dnavý záchvat. Ten začíná zpravidla v noci nebo časně ráno a projevuje se zmíněnou silnou bolestí postiženého kloubu, který je zároveň oteklý, zarudlý a na dotek horký. Tyto bolestivé záchvaty přitom mohou trvat několik hodin, ale klidně i dní.

Interkritické období

Po akutním záchvatu přichází tzv. interkritické období, tedy fáze, kdy pacient nepociťuje žádné příznaky a klouby vypadají zdravě. Toto období může trvat několik měsíců, nebo dokonce let, ale bez léčby se záchvaty obvykle vracejí a stávají se častějšími a intenzivnějšími. Interkritické období je však ideální čas pro zahájení léčby a preventivních opatření, která mohou záchvatům dny předejít.

Chronická tofózní dna

Pokud není dna dlouhodobě léčena, může přejít do formy známé jako chronická tofózní dna. V této fázi se tvoří takzvané tofy. Jedná se o tvrdé hrudky z krystalů kyseliny močové, které se ukládají nejen v kloubech, ale i v měkkých tkáních, například v uších nebo na prstech. 

Tofy mohou způsobit trvalé poškození kloubů a okolních tkání, což vede k deformitám a omezení pohyblivosti. Chronická tofózní dna je velmi závažná a často vyžaduje agresivnější léčbu, aby se předešlo dalšímu poškození kloubů.

Dnavá nefropatie

Závažnou komplikací dny, která zvyšuje riziko rozvoje dalších zdravotních problémů, jako je hypertenze nebo srdeční selhání, je pak dnavá nefropatie. Jedná se o onemocnění způsobené ukládáním krystalů kyseliny močové v ledvinách. Může vést k tvorbě ledvinových kamenů, zhoršení funkce ledvin a nakonec až k chronickému selhání ledvin.

Dieta při DNĚ zahrnuje ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky. Vyhnout byste se měli červenému masu a alkoholu
Přečtěte si také:

Dieta při DNĚ zahrnuje ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky. Vyhnout byste se měli červenému masu a alkoholu

Metabolické poruchy při dně

Mnozí navíc možná nevědí, že dna není pouze onemocněním kloubů. Často je spojena také s dalšími metabolickými poruchami, jako je metabolický syndrom, obezita, cukrovka 2. typu a vysoký krevní tlak. Tyto stavy zvyšují riziko vzniku dny a naopak, dna zase může zhoršovat zmíněné poruchy.

Pacienti s dnou mají proto poměrně běžně rovněž zvýšené hladiny tuků v krvi, což dále zvyšuje riziko rozvoje srdečních onemocnění. Přítomnost těchto metabolických problémů znamená, že léčba dny by měla zahrnovat nejen snižování hladiny kyseliny močové, ale také úpravu stravy, zvýšení fyzické aktivity a léčbu dalších rizikových faktorů. [5, 6, 7, 8, 9, 10]

Jak zmírnit příznaky dny?

Zmírnění příznaků dny vyžaduje komplexní přístup, který zahrnuje jak léčbu akutních záchvatů, tak prevenci jejich opakování. Zásadní roli hrají změny v životním stylu, správná medikace a úprava jídelníčku. Cílem je nejen zvládnutí bolesti během akutních záchvatů, ale také dlouhodobé snížení hladiny kyseliny močové v krvi a prevence trvalého poškození kloubů.

Trápí vás akutní dnavé záchvaty?

Prvním krokem při zvládání akutního záchvatu je co nejrychleji zmírnit bolest a zánět. Zpravidla proto pacienti užívají protizánětlivé léky, kam patří například ibuprofen nebo naproxen, které mohou bolest a otok rychle zmírnit. 

Pokud jsou dané léky neúčinné nebo nevhodné, mohou být nasazeny kortikosteroidy či kolchicin. Pomoci zmírnit příznaky záchvatu přitom mohou také klid na lůžku, zvýšená poloha postižené končetiny a přikládání studených obkladů.

Snížení hladiny kyseliny močové v krvi lze dosáhnout kombinací léků, které blokují tvorbu kyseliny močové, a úpravou životního stylu. Zásadní jsou pak změny ve stravování, jako je omezení potravin s vysokým obsahem purinů (červené maso, mořské plody, vnitřnosti), snížení konzumace alkoholu a zvýšení příjmu vody. Doporučuje se též snížit tělesnou hmotnost, protože obezita je jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik dny. [11, 12, 13, 14, 15, 16]

Zdroje: ikem.cz, vseodne.cz, wikiskripta.eu, internimedicina.cz, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, healthdirect.gov.au, niams.nih.gov

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?