Dobrá zpráva pro milovníky čokolády. Konzumace kakaa může snižovat krevní tlak a cholesterol

2. 8. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Pixabays/Alexander Stein

Máte rádi vysokoprocentní čokoládu? Pak možná uvítáte závěry nové metaanalýzy, která kombinuje závěry dříve publikovaných studií. Vychází z ní, že konzumace této pochutiny může pomáhat snížit vysoké hodnoty krevního tlaku a LDL cholesterolu. To ale není vše.

Vědce zajímal vliv kakaa na rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. Proto provedli metaanalýzu, do které vybrali 31 randomizovaných a kontrolovaných studií, které sledovaly následující hodnoty: systolický a diastolický krevní tlak, LDL („zlý“) cholesterol, glykémie nalačno, tělesná hmotnost, BMI, obvod pasu, triglyceridy, HDL („hodný“) cholesterol, HbA1c (biomarker diabetu).

Studie v této analýze celkem zahrnovaly 1 986 účastníků. Z nich
1 110 konzumovalo kakaový extrakt nebo hořkou čokoládu s 70% a vyšším obsahem kakaa po dobu nejméně čtyř týdnů. Kontrolní skupina zahrnovala 876 účastníků, kteří si pochutnávali na bílé nebo mléčné čokoládě či užívali placebo. Většina účastníků studií již měla nějaké rizikové faktory kardiovaskulárního onemocnění.

Závěrem metaanalýzy je, že užívání kakaa různým stupněm přispělo ke zlepšení celkového cholesterolu a LDL cholesterolu, systolického a diastolického krevního tlaku a glukózy v krvi nalačno. Výsledky byly publikovány v časopise MDPI.

Proč je důležité zkoumat rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění? Protože ve vyspělých zemích jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí. V České republice mohou za smrt až u 42 % obyvatel. V USA zemře každých 33 sekund někdo na nemoci srdce a cév. A právě dieta má velký vliv na kondici našeho kardiovaskulárního systému.

„Kakao je dobrým zdrojem katechinů a dalších polyfenolických sloučenin, jako jsou flavanoly, známé pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které mohou podporovat kardiovaskulární zdraví,“ řekla Michelle Routhenstein, preventivní kardiologická dietoložka z EntirelyNourished.com, která nebyla do nové studie zapojena. Varuje ale také před excesivní konzumací čokolády.

„Různorodá strava s dostatkem živin včetně ovoce, zeleniny, tučných ryb, ořechů, libového masa a celozrnných výrobků poskytuje širší škálu živin a ochranných látek v boji proti kardiovaskulárním chorobám,“ dodává Routhenstein.

Co tedy z těchto výsledků vyplývá? Pokud máte rádi hořkou čokoládu, v rozumném množství může být vašemu zdraví prospěšná. Rozhodně se ale nevyplatí na ni spoléhat jako na jediný preventivní faktor onemocnění srdce a cév. Jedině vyváženou stravou, vynecháním kouření a alkoholu a pravidelným pohybem si zajistíte komplexní prevenci kardiovaskulárních chorob.

Zdroje: medivalnewstoday.com, mdpi.com, nzip.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?