Editorial

7. 10. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážené kolegyně, vážení kolegové, s kolektivem renomovaných autorů jsme pro vás připravili tematické číslo Postgraduální medicíny věnované arteriální hypertenzi. Díky multidisciplinárnímu charakteru problematiky vysokého krevního tlaku jsme volili obsah jednotlivých článků tak, aby se zaměřil na časté klinické situace, se kterými se v praxi běžně setkáváme.


Prof. MUDr. Jiří Widimský jr., CSc.

(Foto: Vladimír Brada)

Najdete zde tak aktuality z nejrůznějších oborů, které se zabývají problematikou vysokého krevního tlaku - od kardiologie, farmakologie přes nefrologii, metabolismus až k endokrinologii. V loňském roce vyšlo v časopise Journal of Hypertension přehodnocení stanoviska diagnostiky a léčby arteriální hypertenze Evropské společnosti pro hypertenzi. Seznamujeme vás stručně s tímto poměrně obsáhlým materiálem a přikládáme i pár kritických poznámek. Podobně jako poslední evropská guidelines z roku 2007 se jedná opět o rozsáhlý, málo přehledný a málo instruktivní materiál.
Vysoký normální krevní tlak je stále trochu kontroverzní oblastí, kde existuje zvýšené riziko přechodu do tzv. „fixované“ hypertenze. Přes tuto skutečnost zde nemáme přesvědčivou evidenci o prospěšnosti farmakologické léčby.

Postavení beta-blokátorů jako léků první volby u hypertenze je v posledních několika letech živě diskutováno zejména díky některým metaanalýzám, naznačujícím nižší primárně preventivní účinek beta-blokátorů u cévních mozkových příhod. V příspěvku věnovaném této problematice vám přibližujeme současné názory na postavení beta-blokátorů u arteriální hypertenze.
Fixní kombinace antihypertenzív je aktuálním a moderním přístupem k farmakoterapii vysokého krevního tlaku. Fixní kombinace dvou antihypertenzních látek můžeme používat již při zahajování léčby i u mírnějších forem hypertenze, neboť tento způsob léčby může vést nejen ke zlepšení compliance a adherence, ale i kontroly hypertenze.

Rovněž čtenářům představujeme moderní přístupy k léčbě hypertenze doprovázené ischemickou chorobou srdeční, srdeční selháním, po cévní mozkové příhodě anebo u nemocných s hypertenzí a diabetes mellitus současně. Předkládáme i aktuality týkající se diagnostických a léčebných přístupů u dvou nejčastějších forem sekundární hypertenze, kterými jsou primární aldosteronismus a renovaskulární hypertenze. Pevně věřím, že vás toto číslo Postgraduální medicíny zaujme a jménem všech autorů vám přeji příjemně strávené chvíle nad jednotlivými články.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?