K čemu v těle slouží aminokyseliny?
Co se dozvíte v článku
Každá bílkovinná struktura v přírodě se skládá z tzv. aminokyselin. Jedná se o chemické sloučeniny, ze kterých vznikají peptidy a proteiny. Aminokyseliny jsou tedy nezbytné pro život. Kromě toho, že slouží jako základní stavební kameny všech bílkovin, mají také významný vliv na metabolické i jiné tělesné pochody:
- podílí se na tvorbě porfyrinů, purinů, močoviny a pyrimidinů,
- tvoří se z nich hormony, enzymy či pigmenty,
- jejich deriváty vystupují jako neurotransmitery (dopamin a noradrenalin),
- podporují hojení a regeneraci,
- ovlivňují detoxikaci organismu,
- vznikají z nich látky ovlivňující růst nových buněk (spermin a spermidin).
Rozdělení aminokyselin
- esenciální aminokyseliny – jsou nepostradatelné, tělo si je neumí samo vyrobit,
- semiesenciální aminokyseliny (podmíněně esenciální aminokyseliny) – jsou nepostradatelné jen během určitého životního období (růst a dospívání),
- neesenciální aminokyseliny – tělo si je umí samo vyrobit. [1, 2, 3, 4]
Co jsou esenciální aminokyseliny?
Esenciální aminokyseliny jsou takové aminokyseliny, které si nedokáže organismus sám vyrobit. Je nutné je tedy pravidelně přijímat formou potravy. Nachází se především ve vejcích, mase, mléčných výrobcích a sójových bobech. Některé z esenciálních aminokyselin ovšem mohou vznikat za určitých okolností přeměnou z jiných aminokyselin, konkrétně třeba methionin z homocysteinu.
Esenciální aminokyseliny: seznam a jejich funkce
Pro člověka je celkem 8 aminokyselin esenciálních, přičemž každá z nich plní v našem těle určitou funkci. Jedná se o následující druhy:
- isoleucin (Ile) – stará se o metabolismus svalů, posiluje imunitu, pomáhá s detoxikací,
- leucin (Leu) – důležitý pro syntézu a obnovu svalů, podporuje hojení, ovlivňuje glykémii,
- lysin (Lys) – pomáhá při syntéze proteinů, podílí se na produkci hormonů a enzymů, zlepšuje vstřebávání vápníku,
- methionin (Met) – důležitý pro detoxikaci a chod metabolismu, podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů,
- fenylalanin (Phe) – zvyšuje hladinu endorfinů, jde o prekurzor dopaminu a neurotransmiterů, podporuje produkci dalších aminokyselin,
- threonin (Thr) – tvoří základ strukturálních proteinů (elastin, kolagen), což jsou nejdůležitější složky pojivových tkání, navíc má významný vliv na imunitní systém a lipidový metabolismus,
- tryptofan (Trp) – prekurzor neurotransmiteru serotoninu, který je důležitý pro dobrou náladu, kvalitní spánek a chuť k jídlu,
- valin (Val) – důležitý pro nervový systém, zároveň se stará o regeneraci a růst svalstva.
Mezi esenciální aminokyseliny se někdy počítá i histidin (His). Jiné prameny ho však klasifikují spíše jako semiesenciální aminokyselinu. [5, 6, 7, 8]
Esenciální a neesenciální aminokyseliny
Zásadní rozdíl mezi esenciálními a neesenciálními aminokyselinami spočívá v tom, zda si je naše tělo dokáže vyrobit. Neesenciální aminokyseliny dokáže organismus vytvářet sám, tudíž není závislý na jejich příjmu čistě z potravy. Některé získává přeměnou z esenciálních aminokyselin, konkrétně třeba cystein, který vzniká z methioninu. Tento proces se označuje jako transaminace.
Neesenciální aminokyseliny: seznam
- tyrosin (Tyr),
- prolin (Pro),
- cystein (Cys),
- kyselina asparagová (Asp),
- asparagin (Asn),
- alanin (Ala),
- kyselina glutamová (Glu),
- glutamin (Gln),
- glycin (Gly),
- serin (Ser).
Mezi neesenciální aminokyseliny bývá někdy počítán i ornitin. Jedná se o alfa-aminokyselinu, která sice není přirozenou součástí bílkovinných struktur, ale hraje velice významnou roli v močovinovém (ornitinovém) cyklu. Cílem ornitinového cyklu je odbourávání nadbytečného dusíku. Ornitin je proto někdy označován jako 21. biogenní aminokyselina. [9, 10, 11, 12]
Esenciální aminokyseliny v potravinách
Mezi vynikající zdroje aminokyselin patří především takové potraviny, které obsahují celé spektrum esenciálních aminokyselin. Označují se proto jako kompletní bílkoviny:
- mléko a mléčné výrobky,
- vejce,
- kuřecí maso,
- hovězí maso,
- vepřové maso,
- mořské ryby (hlavně losos, tuňák a treska),
- amarant,
- sójové boby,
- quinoa,
- pohanka,
- řeřicha,
- konopné semínko,
- chia semínko. [13, 14, 15]
Esenciální aminokyseliny se nachází v živočišných i rostlinných zdrojích. Je ovšem pravda, že se s jejich nedostatečným příjmem potýkají častěji striktní vegani a vegetariáni než osoby pravidelně konzumující živočišné produkty.
Esenciální aminokyseliny sice najdeme například v sójových bobech, quinoe, pohance, semenech a luštěninách, ale ne veškeré tyto rostlinné zdroje obsahují všechny nezbytné aminokyseliny ve správném poměru. Jedná se třeba o čočku, fazole, zeleninu a ořechy, které postrádají jednu či více esenciálních aminokyselin.
Rostlinné zdroje aminokyselin je proto nutné efektivně kombinovat mezi sebou. K čočce je například vhodné přidat oříšky, rýži nebo cizrnu.
Doporučená denní množství esenciálních aminokyselin v mg
Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by měl dospělý člověk denně přijmout níže uvedená množství jednotlivých aminokyselin na 1 kg své váhy:
- histidin: 10 mg,
- isoleucin: 20 mg,
- leucin: 39 mg,
- lysin: 30 mg,
- methionin (+ cystein): 14,5 mg,
- fenylalanin (+ tyrosin): 25 mg,
- threonin: 15 mg,
- tryptofan: 4 mg,
- valin: 26 mg. [16, 17, 18, 19]
BCAA aminokyseliny
V souvislosti s esenciálními aminokyselinami a výživou se často používá termín BCAA aminokyseliny (Branch Chain Amino Acids). Jedná se o esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které nedokáže lidský organismus získat přeměnou z jiných aminokyselin, nezbývá tedy skutečně nic jiného, než je přijímat potravou.
BCAA aminokyseliny hrají zároveň nejvýznamnější roli při syntéze bílkovin a významně ovlivňují sacharidový, proteinový i lipidový metabolismus. BCAA proto často užívají sportovci ve formě doplňků stravy, protože jim pomáhají s budováním síly, urychlují regeneraci a zlepšují výkon. Konkrétně jde o tyto tři aminokyseliny:
Zdroje: who.int, nih.gov, technologynetworks.com, sciencedirect.com, medicinenet.com, webmd.com, verywellfit.com, healthline.com, clevelandclinic.org, medlineplus.gov, vscht.cz, nzip.cz