Esenciální aminokyseliny si tělo neumí samo vyrobit. Musíme je přijímat z potravy

9. 7. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Freepik.com/freepik
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„Nejlepším zdrojem všech aminokyselin jsou živočišné produkty. Při veganství je vhodné kombinovat několik rostlinných zdrojů.“

V lidském těle se nachází celkem 220 aminokyselin, ale jen 20 z nich je nezbytných pro syntézu bílkovin. Některé aminokyseliny si neumí náš organismus sám vyrobit, musíme je tudíž přijímat prostřednictvím potravy. Tyto aminokyseliny se označují jako esenciální. Mezi jejich nejlepší zdroje patří mléko a mléčné výrobky, vejce, maso, sója, quinoa, amarant, řeřicha, pohanka a chia semínko.

K čemu v těle slouží aminokyseliny?

Co se dozvíte v článku
  1. K čemu v těle slouží aminokyseliny?
  2. Co jsou esenciální aminokyseliny?
  3. Esenciální a neesenciální aminokyseliny
  4. Esenciální aminokyseliny v potravinách
  5. BCAA aminokyseliny

Každá bílkovinná struktura v přírodě se skládá z tzv. aminokyselin. Jedná se o chemické sloučeniny, ze kterých vznikají peptidy a proteiny. Aminokyseliny jsou tedy nezbytné pro život. Kromě toho, že slouží jako základní stavební kameny všech bílkovin, mají také významný vliv na metabolické i jiné tělesné pochody:

  • podílí se na tvorbě porfyrinů, purinů, močoviny a pyrimidinů,
  • tvoří se z nich hormony, enzymy či pigmenty,
  • jejich deriváty vystupují jako neurotransmitery (dopamin a noradrenalin),
  • podporují hojení a regeneraci,
  • ovlivňují detoxikaci organismu,
  • vznikají z nich látky ovlivňující růst nových buněk (spermin a spermidin).

Rozdělení aminokyselin

  • esenciální aminokyseliny – jsou nepostradatelné, tělo si je neumí samo vyrobit,
  • semiesenciální aminokyseliny (podmíněně esenciální aminokyseliny) – jsou nepostradatelné jen během určitého životního období (růst a dospívání),
  • neesenciální aminokyseliny – tělo si je umí samo vyrobit. [1, 2, 3, 4]

Co jsou esenciální aminokyseliny?

Esenciální aminokyseliny jsou takové aminokyseliny, které si nedokáže organismus sám vyrobit. Je nutné je tedy pravidelně přijímat formou potravy. Nachází se především ve vejcích, mase, mléčných výrobcích a sójových bobech. Některé z esenciálních aminokyselin ovšem mohou vznikat za určitých okolností přeměnou z jiných aminokyselin, konkrétně třeba methionin z homocysteinu.

Esenciální aminokyseliny: seznam a jejich funkce

Pro člověka je celkem 8 aminokyselin esenciálních, přičemž každá z nich plní v našem těle určitou funkci. Jedná se o následující druhy:

  • isoleucin (Ile) – stará se o metabolismus svalů, posiluje imunitu, pomáhá s detoxikací,
  • leucin (Leu) – důležitý pro syntézu a obnovu svalů, podporuje hojení, ovlivňuje glykémii,
  • lysin (Lys) – pomáhá při syntéze proteinů, podílí se na produkci hormonů a enzymů, zlepšuje vstřebávání vápníku,
  • methionin (Met) – důležitý pro detoxikaci a chod metabolismu, podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů,
  • fenylalanin (Phe) – zvyšuje hladinu endorfinů, jde o prekurzor dopaminu a neurotransmiterů, podporuje produkci dalších aminokyselin,
  • threonin (Thr) – tvoří základ strukturálních proteinů (elastin, kolagen), což jsou nejdůležitější složky pojivových tkání, navíc má významný vliv na imunitní systém a lipidový metabolismus,
  • tryptofan (Trp) – prekurzor neurotransmiteru serotoninu, který je důležitý pro dobrou náladu, kvalitní spánek a chuť k jídlu,
  • valin (Val) – důležitý pro nervový systém, zároveň se stará o regeneraci a růst svalstva.

Mezi esenciální aminokyseliny se někdy počítá i histidin (His). Jiné prameny ho však klasifikují spíše jako semiesenciální aminokyselinu. [5, 6, 7, 8]

Esenciální a neesenciální aminokyseliny

Zásadní rozdíl mezi esenciálními a neesenciálními aminokyselinami spočívá v tom, zda si je naše tělo dokáže vyrobit. Neesenciální aminokyseliny dokáže organismus vytvářet sám, tudíž není závislý na jejich příjmu čistě z potravy. Některé získává přeměnou z esenciálních aminokyselin, konkrétně třeba cystein, který vzniká z methioninu. Tento proces se označuje jako transaminace.

Neesenciální aminokyseliny: seznam

  • tyrosin (Tyr),
  • prolin (Pro),
  • cystein (Cys),
  • kyselina asparagová (Asp),
  • asparagin (Asn),
  • alanin (Ala),
  • kyselina glutamová (Glu),
  • glutamin (Gln),
  • glycin (Gly),
  • serin (Ser).

Mezi neesenciální aminokyseliny bývá někdy počítán i ornitin. Jedná se o alfa-aminokyselinu, která sice není přirozenou součástí bílkovinných struktur, ale hraje velice významnou roli v močovinovém (ornitinovém) cyklu. Cílem ornitinového cyklu je odbourávání nadbytečného dusíku. Ornitin je proto někdy označován jako 21. biogenní aminokyselina. [9, 10, 11, 12]

Esenciální aminokyseliny v potravinách

Mezi vynikající zdroje aminokyselin patří především takové potraviny, které obsahují celé spektrum esenciálních aminokyselin. Označují se proto jako kompletní bílkoviny:

  • mléko a mléčné výrobky,
  • vejce,
  • kuřecí maso,
  • hovězí maso,
  • vepřové maso,
  • mořské ryby (hlavně losos, tuňák a treska),
  • amarant,
  • sójové boby,
  • quinoa,
  • pohanka,
  • řeřicha,
  • konopné semínko,
  • chia semínko. [13, 14, 15]

Esenciální aminokyseliny se nachází v živočišných i rostlinných zdrojích. Je ovšem pravda, že se s jejich nedostatečným příjmem potýkají častěji striktní vegani a vegetariáni než osoby pravidelně konzumující živočišné produkty.

Esenciální aminokyseliny sice najdeme například v sójových bobech, quinoe, pohance, semenech a luštěninách, ale ne veškeré tyto rostlinné zdroje obsahují všechny nezbytné aminokyseliny ve správném poměru. Jedná se třeba o čočku, fazole, zeleninu a ořechy, které postrádají jednu či více esenciálních aminokyselin.

Rostlinné zdroje aminokyselin je proto nutné efektivně kombinovat mezi sebou. K čočce je například vhodné přidat oříšky, rýži nebo cizrnu.

Nedostatek vitamínu D má na svědomí křehnutí kostí. Pro jeho doplnění stačí chodit pravidelně ven
Přečtěte si také:

Nedostatek vitamínu D má na svědomí křehnutí kostí. Pro jeho doplnění stačí chodit pravidelně ven

Doporučená denní množství esenciálních aminokyselin v mg

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by měl dospělý člověk denně přijmout níže uvedená množství jednotlivých aminokyselin na 1 kg své váhy:

  • histidin: 10 mg,
  • isoleucin: 20 mg,
  • leucin: 39 mg,
  • lysin: 30 mg,
  • methionin (+ cystein): 14,5 mg,
  • fenylalanin (+ tyrosin): 25 mg,
  • threonin: 15 mg,
  • tryptofan: 4 mg,
  • valin: 26 mg. [16, 17, 18, 19]

BCAA aminokyseliny

V souvislosti s esenciálními aminokyselinami a výživou se často používá termín BCAA aminokyseliny (Branch Chain Amino Acids). Jedná se o esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které nedokáže lidský organismus získat přeměnou z jiných aminokyselin, nezbývá tedy skutečně nic jiného, než je přijímat potravou.

BCAA aminokyseliny hrají zároveň nejvýznamnější roli při syntéze bílkovin a významně ovlivňují sacharidový, proteinový i lipidový metabolismus. BCAA proto často užívají sportovci ve formě doplňků stravy, protože jim pomáhají s budováním síly, urychlují regeneraci a zlepšují výkon. Konkrétně jde o tyto tři aminokyseliny:

  • leucin (Leu),
  • isoleucin (Ile),
  • valin (Val). [20, 21, 22, 23]

Zdroje: who.int, nih.gov, technologynetworks.com, sciencedirect.com, medicinenet.com, webmd.com, verywellfit.com, healthline.com, clevelandclinic.org, medlineplus.gov, vscht.cz, nzip.cz

Co jsou to esenciální aminokyseliny?
Jako esenciální (nepostradatelné) aminokyseliny označujeme takové aminokyseliny, které si neumí organismus sám vyrobit. Tyto aminokyseliny jsou ovšem nezbytné pro stavbu bílkovin a plní celou řadu dalších důležitých funkcí, proto je musíme získávat z potravy.
Co patří mezi esenciální aminokyseliny pro člověka?
Lidský organismus potřebuje přijímat z potravy celkem 8 aminokyselin. Patří mezi ně leucin, isoleucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan a valin.
Jak se liší aminokyseliny esenciální a neesenciální?
Neesenciální (postradatelné) aminokyseliny si umí náš organismus na rozdíl od esenciálních sám vyrábět přeměnou z jiných aminokyselin, není nutné je tudíž přijímat v potravě. Do této skupiny patří tyrosin, prolin, cystein, kyselina asparagová, asparagin, alanin, kyselina glutamová, glutamin, glycin a serin.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?