Firmy: Po vstupu do EU zaplatí lidé za levné české léky více

26. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po vstupu do Evropské unie zaplatí lidé za levné české léky více. V současnosti je totiž cena českých léků na 40% cenové úrovně v EU...


PRAHA - Po vstupu do Evropské unie zaplatí lidé za levné české léky více. Výrobci předpokládají, že například Paralen či Acylpyrin podraží.

Podle výkonného ředitele Mezinárodní asociace farmaceutických společností Pavla Mazana je Česko nyní na 40 procentech úrovně evropských cen.

„Očekávám, že na vstup budou čeští výrobci reagovat zdražením, i když ne o oněch 60 procent rozdílu,“ řekl Mazan. Připomněl, že ceny originálních zahraničních léků jsou už nyní srovnatelné s evropskými, ale české léky jsou

několikanásobně levnější, protože jsou dotované.


„Očekávám, že na vstup budou čeští výrobci reagovat zdražením, i když ne o oněch 60 procent rozdílu.“

Pavel Mazan

„Ceny českých léků porostou, protože to, za kolik se prodávají dnes, nedává výrobcům prostor k tomu, aby se rozvíjeli stejným tempem jako zahraniční,“ potvrdil výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Lumír Kroček.

Domácí firmy podle něj chtějí, aby mohly do tvorby cen zahrnovat náklady,

které si započítávají zahraniční výrobci.

Kroček podotkl, že v Evropě je jednotná cenová politika a ceny se v jednotlivých zemích zásadně neliší.

Mazan nepředpokládá, že se ceny zvednou skokově. Podle něj se tak stane v průběhu let a nemusejí dosáhnout shodné výše. „Cenové rozdíly fungují i v zemích EU, jiné jsou v Řecku, kde jsou velmi nízké, jiné ve Skandinávii, kde jsou vysoké,“ vysvětlil.

Viceprezidentka České lékárnické komory Leona Štěpková soudí, že po vstupu do EU se ceny léků zvýší jen mírně, podobně jako to lze očekávat u ostatního zboží.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?