FN Ostrava bude očkovat kvůli spalničkám zdravotníky

28. 2. 2019 7:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Ostrava, která během nynější epidemie spalniček v Moravskoslezském kraji hospitalizovala nejvíc pacientů s tímto infekčním onemocnění, zajistí a uhradí zdravotníkům potřebné očkování. Očkovat bude zdravotníky, kteří mohou přijít do kontaktu s infekčními pacienty, řekla mluvčí nemocnice Naďa Chattová.


"Jedná se především o Kliniku infekčního lékařství, Kliniku dětského lékařství, Oddělení neonatologie a Oddělení centrálního příjmu. Většina zaměstnanců zmíněných exponovaných oddělení byla vyšetřena a naočkována již v první vlně spalničkové epidemie v roce 2017. Momentálně je přítomnost protilátek zjišťována jen u těch zaměstnanců, kteří nastoupili do Fakultní nemocnice Ostrava až po tomto období," uvedla mluvčí. Podle ní teď nemocnice dělá sérologické vyšetření u 74 zdravotníků těchto oddělení.

Kvůli přibývání počtu pacientů s touto nemocí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) minulý týden státním nemocnicím očkování nařídil. Očkovat by se měl nechat personál urgentních příjmů a dětských, kožních či infekčních oddělení.

"Před dvěma lety prošlo sérologickým vyšetřením na spalničky 365 zdravotníků exponovaných oddělení, 278 z nich protilátky mělo, 179 se jich potom nechalo naočkovat. Byli mezi nimi i ti, kteří vyšetřením neprošli, ale o očkování projevili sami zájem," řekla mluvčí ostravské nemocnice.

Krajská hygienická stanice podle mluvčího Radima Mudry aktuálně eviduje 27 nemocných spalničkami, mezi nimiž už jsou i zdravotníci. Je to výrazně víc než loni, kdy jich za celý rok bylo pouze šest. Nejvíce nemocných dál připadá na okres Ostrava. "V letošním roce byly dosud prokázány spalničky u 21 pacientů na Klinice infekčního lékařství FN Ostrava," řekla mluvčí.

Někteří pacienti byli hospitalizovaní například i ve Slezské nemocnici v Opavě, kde je jedno z dalších infekčních oddělení. Podle mluvčího nemocnice Jiřího Krušiny jsou na exponovaných odděleních, jako jsou infekční či kožní, očkování všichni zaměstnanci, a to i včetně obslužného personálu, například uklízeček. Krušina dodal, že očkování se nemocnici osvědčilo i během nedávné chřipkové epidemie. Na Opavsku je totiž dlouhodobě nejvíce nemocných s respiračními onemocněními a chřipkou, nemocnice proto musela před časem dočasně zakázat návštěvy. Loni ale zaměstnancům nabídla bezplatné očkování proti chřipce, které řada z nich využila. Přestože v okresu byla vysoká nemocnost, zdravotníci výrazně postiženi nebyli, a oddělení nemocnice tak fungovala bez větších personálních problémů.

Na tom, že nemocnice prověří u některých zdravotníků, zda mají proti spalničkovému viru protilátky, se už před měsícem dohodl kraj s hygieniky. Ve snaze zabránit šíření nemoci se ve zdravotnických zařízeních objevily například i letáky s informacemi o spalničkách, včetně jejich projevu. Nemocných ale dál přibývá. Výrazný nárůst spalniček eviduje také Praha a Plzeňský kraj. V celém Česku bylo loni 207 případů spalniček, letos do poloviny února už 93. Nákaza se objevila v celkem osmi krajích.

Rozsáhlá epidemie spalniček vypukla v Moravskoslezském kraji i před dvěma lety. V regionu se nakazilo zhruba 130 lidí, mezi nimi i zdravotníci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?