Hypertenze – neinfekční epidemie 21. století

14. 3. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vysoký krevní tlak je současná civilizační choroba, která postihuje okolo 25 procent dospělé populace. Má na svědomí častá onemocnění cév, srdce, ledvin a očí, a proto se o ní hovoří také jako o neinfekční epidemii.

Tlak krve není stále stejně silný. Jakmile se srdce stáhne a vžene krev do krevního řečiště, je tlak nejvyšší. Než dojde k dalšímu stahu, je srdce chvilku v klidu a tlak klesne. Proto je míra tlaku krve udávána dvěma hodnotami:
* systolický, tzv. horní tlak
* diastolický, tzv. dolní nebo spodní tlak

V psaném záznamu se mezi nimi uvádí lomítko, např. TK 120/80 mmHg (milimetrů rtuťového sloupce). Zdravý dospělý člověk mívá hodnotu systolického tlaku nižší než 140 mmHg a diastolického nižší než 90 mmHg. Pro stanovení diagnózy hypertenze dostačuje, aby byly hodnoty vyšší nebo rovny 140 mmHg u systolického či vyšší nebo rovny 90 mmHg u diastolického tlaku, a to při měření v naprostém klidu, bez jakékoli zátěže a při dvou různých návštěvách lékaře. Přibližně 70–75 procent nemocných hypertenzí má hodnoty tlaku hraniční. V průběhu dne se krevní tlak mění – nejnižší je ve spánku, v ranních hodinách (mezi 4. a 6. hodinou) stoupá, nejvyšší bývá dopoledne. Odpoledne pak začíná krevní tlak klesat, v podvečer u někoho opět trochu stoupne a u všech lidí pak už během večera zvolna klesá. Při fyzické nebo psychické zátěži tlak stoupne vždy.

MĚŘENÍ KREVNÍHO TLAKU

K měření se používá rtuťový nebo digitální tonometr. U prvního je ke změření tlaku nutný ještě fonendoskop. Balonkem se nafoukne manžeta a lékař nebo zdravotník poslouchá při pomalém vypouštění vzduchu, kdy začne a kdy přestane slyšet šelest nad tepnou v loketní jamce. Jakmile jej začne slyšet, zaznamená systolický tlak, když ho přestane slyšet, stanoví tlak diastolický. Digitální tonometr sám nafukuje manžetu a odečítá hodnoty, takže jej můžete používat sami v klidu domova. Na trhu je dostatečný výběr různých digitálních tonometrů, musejí však vyhovovat určitým technickým požadavkům, být mezinárodně standardizovány, jedině takové jsou spolehlivé. Tlakoměry, které se upevňují na zápěstí či na prst, bývají zpravidla méně přesné.

PŘÍČINY VYSOKÉHO TLAKU

Příčiny hypertenze se lékařům podaří přesně stanovit jen asi u 5–10 procent nemocných, hovoříme o tzv. sekundární (druhotné) hypertenzi. Příčinou bývá onemocnění ledvin, nadledvin, cukrovka, deprese, srdeční vady, koarktace (zúžení) aorty, nadprodukce některých hormonů, těhotenství, užívání některých léků (některá antibiotika, antidepresiva, antikoncepční pilulky), mozková onemocnění. U 90–95 procent nemocných však příčinu vysokého tlaku odhalit nelze a jedná se o primární (prvotní) hypertenzi. Výzkumy ale že z 30 procent bývají důvodem onemocnění vrozené dispozice, k nimž se přidají vnější faktory, které mohou mít vliv na vznik hypertenze i u zbývajících 70 procent nemocných. Patří k nim především obezita, nadměrná konzumace soli a tuku, alkoholu, kávy, dále kouření a stres, některé léky a samozřejmě také drogy. Podle lékařských studií jsou k hypertenzi náchylnější dvakrát více muži než ženy.

NEBOLÍ, ALE ZABÍJÍ

Vysoký krevní tlak většinou nemá žádné příznaky a nebolí, takže o něm mnozí vůbec nevědí. A v tom spočívá zrádnost hypertenze. Projeví se totiž většinou, až když už je pozdě – ze zdánlivě zcela zdravého člověka je najednou člověk mrtvý. Je možné odhalit onemocnění včas? Pokud alespoň jednou do roka navštívíte praktického lékaře s cílem nechat se preventivně vyšetřit nebo si necháte příležitostně změřit tlak například v lékárně, může být hypertenze odhalena včas. Někdy se vysoký krevní tlak ohlásí bolestmi hlavy, dušností, únavou, malátností, závratěmi a nespavostí.

VČASNÁ OPATŘENÍ

Pokud odstraníte spouštěče vysokého tlaku, tělu se velmi uleví. Chce to zahájit redukční dietu v případě nadváhy a obezity, snížit množství tučné a příliš slané stravy, omezit pití alkoholu a kouření. K tomu je třeba přidat dostatek pohybu, minimálně 5× týdně 30 minut rychlé chůze, běhu, plavání, jízdy na kole, turistiky, běhu na lyžích. Můžete hrát i golf, věnovat se společenskému tanci či relaxační gymnastice. Při takových činnostech se navíc vytvářejí endorfiny, tzv. hormony štěstí. Je vhodné naučit se odpočívat a vyhýbat se stresu třeba pomocí asertivního chování, umět správně ventilovat agresi a žít v celkové harmonii.

POMOC Z PŘÍRODY

Při režimových opatřeních si můžeme sami „nasadit“ přírodní léčbu. Existuje spousta volně prodejných přípravků na přírodní bázi, které působí na snížení krevního tlaku, ať už jde o bylinné čaje, tablety, či kapky vyrobené z rostlinných produktů. Do jídelníčku je dobré zařadit sóju, obilné vločky, pohanku, šťávu z červené řepy, celer, okurku, cibuli a česnek, ale i grapefruity, jablka a banány. Léčivý účinek má i včelí med. Živočišné tuky nahradíme tuky rostlinnými a nezapomeneme na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, které obsahují lněná semínka a ryby. Pomáhají i některé vitaminy a minerály, především vitamin E a B3, vápník, který snižuje TK, draslík, jenž roztahuje cévy a tím také snižuje krevní tlak, a hořčík, nazývaný často „srdeční“ minerál.


NESMÍME DÁL KORNATĚT

Tučná jídla podporují tvorbu cholesterolu, který se usazuje na stěnách tepen, a tak dochází k jejich kornatění. Průchod tepen se zužuje, špatně prokrvují orgány a těm chybějí živiny. V kombinaci s nadváhou nebo obezitou, cukrovkou, vysokou hladinou triglyceridů nebo kyseliny močové se kornatění tepen zrychluje a může nečekaně dojít k ischemické chorobě srdeční, infarktu myokardu či mozkové příhodě.


1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34–4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22–4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28–4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91–4,15, p < 0,0001
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?