Během přípravy tohoto typu knedlíku není nutné vůbec čekat na vykynutí těsta. Možná právě proto se těší takové oblibě v restauracích i domácnostech. Je to pokrm, který spojuje tradiční chuť s praktičností. Pokud jste jej ještě nikdy nezkoušeli, věřte, že ho zvládnete levou zadní, třeba podle našeho receptu.
Co se dozvíte v článku
Karlovarský knedlík: recept
Z hlediska vývoje české kuchyně lze karlovarský knedlík vnímat jako přechod mezi selským jídlem a měšťanskou elegancí. V kuchařkách 19. století se začíná objevovat varianta knedlíku z bílého pečiva, vajec a másla, často doplněná bylinkami. Kromě toho, že jde o praktické využití starého pečiva, má také vynikající chuť a jako příloha se hodí k mnoha pokrmů
Ingredience
- 6 starších rohlíků nebo housek,
- 3 vejce,
- 300 ml mléka,
- 60 g rozpuštěného másla,
- 3 lžíce hrubé mouky,
- hrst nasekané čerstvé petrželky,
- sůl, pepř.
Postup
- Pečivo nakrájejte na malé kostičky a vložte do větší mísy.
- Vejce rozšlehejte s mlékem, přidejte rozpuštěné máslo, osolte, opepřete a promíchejte s pečivem. Poté přimíchejte nasekanou petrželku a nechte směs asi 15 minut odležet, aby se tekutina vsákla. Nakonec zapracujte mouku a dobře promíchejte.
- Z hmoty vytvarujte dva válečky, pevně je zabalte do potravinové fólie a následně do alobalu.
- Vařte ve vroucí vodě přibližně 25 až 30 minut. Po uvaření nechte lehce zchladnout, rozbalte a krájejte ostrým nožem nebo nití.
Kde se vzal karlovarský knedlík?
Karlovarský knedlík byl pojmenován po lázeňském městě Karlovy Vary. Přestože nelze přesně doložit, kdy a kde vznikl, jeho spojení s tímto městem není náhodné. V lázeňském prostředí, kde se kladl důraz na lehkost a kvalitu pokrmů, představoval jemnou, ale sytou přílohu, která byla zároveň vhodná i pro šetrnější stravování hostů.
Zajímavá historická událost vztahující se k této příloze pochází už z roku 1866, kdy po bitvě u Hradce Králové dorazily pruské jednotky do Karlových Varů. Místní obyvatelé byli požádáni, aby nasytili přibližně dva tisíce vojáků a jejich koně. V této situaci se ukázal jako praktický pokrm právě karlovarský knedlík, který bylo možné připravit ve velkém množství a s omezenými surovinami.
Vůbec první doložená zmínka o karlovarském knedlíku v podobě, jak ho známe dnes, ale pochází až ze 30. let 20. století. Pro svou jednoduchou přípravu a lahodnou chuť je oblíbený nejen v západních Čechách, ale i na druhém konci republiky. Mnoho příznivců karlovarského knedlíku bychom však bezesporu našli také v zahraničí.
K jakým pokrmům se karlovarský knedlík podává?
Karlovarský knedlík si získal své pevné místo v české kuchyni díky své chuti a vzhledu, ale také pro svou univerzálnost. Je považován za elegantnější alternativu klasického houskového knedlíku a bývá často spojován se slavnostními obědy a nedělními rodinnými setkáními. Díky své lehké a nadýchané konzistenci dokáže výborně nasáknout omáčku, a tím harmonicky propojit chutě celého jídla.
Tradičně se podává zejména k pokrmům s hustšími omáčkami. Nejznámější kombinací je bezpochyby spojení se svíčkovou na smetaně. Stejně dobře si ale rozumí i se znojemskou, koprovou nebo houbovou omáčkou. Velmi oblíbený je pak také ve spojení se zvěřinou, jako je například srnčí nebo jelení guláš, a výborně se hodí rovněž ke klasické vepřové pečeni, zejména když je maso podáváno s omáčkou na víně nebo s restovanou cibulkou.
Jak často vaříte karlovarský knedlík?
Někdy se s ním můžete setkat i v kombinaci s vařeným nebo uzeným masem, kdy je knedlík doplněn o nastrouhaný křen, hořčici nebo zeleninový salát. V moderní kuchyni se pak vzácněji podává také jako samostatný pokrm, například přelitý bylinkovým máslem nebo s houbovým ragú.
Rozdíl mezi karlovarským a houskovým knedlíkem
Přestože si jsou karlovarský a kynutý houskový knedlík podobné, liší se jak složením, tak i texturou a chuťovým dojmem. Houskový knedlík se připravuje z hladkého kynutého těsta a jeho struktura je pevnější a homogennější. Naopak karlovarský knedlík není kynutý. Vzniká spojením kousků pečiva, vajec, mléka, másla a bylinek, což mu dává nadýchanou, porézní konzistenci a mozaikový vzhled.
Chuťově je karlovarský knedlík výraznější právě díky máslu a čerstvým bylinkám, zatímco houskový knedlík je neutrálnější. Karlovarský knedlík tak působí jako noblesnější alternativa, kterou mnozí volí nejen kvůli vzhledu, ale i z praktických důvodů. Jeho příprava je totiž zpravidla rychlejší a méně náročná.
Odlehčená varianta karlovarského knedlíku
Ingredience
- 6 celozrnných rohlíků,
- 2 vejce,
- 250 ml nízkotučného mléka nebo rostlinného nápoje,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 2 lžíce špaldové nebo ovesné mouky,
- hrst čerstvého špenátu nebo petrželky,
- sůl.
Postup
- Celozrnné rohlíky nakrájejte na kostičky a přelijte směsí rozšlehaných vajec, mléka, oleje a soli.
- Přidejte nasekaný špenát nebo petrželku a nechte nasáknout. Poté přidejte mouku a zformujte dva menší válečky.
- Válečky zabalte do fólie a vařte buď v páře (cca 30 minut), nebo ve vroucí vodě. Po dovaření nechte chvíli odpočinout, rozbalte a nakrájejte.
Zdroje: region.rozhlas.cz, tn.nova.cz, plzen.rohlas.cz
