Karlovarský knedlík: recept, který zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte i odlehčenou variantu

přidejte názor
Karlovarský knedlík recept
Autor: Shutterstock.com

Karlovarský knedlík je rychlá a chutná příloha k omáčkám a pečeným masům, která si získala srdce mnoha českých hospodyněk i šéfkuchařů. Na rozdíl od kynutých těst nevyžaduje složité přípravy a je hotový raz dva. Perfektně se přitom hodí jak k běžnému obědu, tak i na slavnostní tabuli.

Během přípravy tohoto typu knedlíku není nutné vůbec čekat na vykynutí těsta. Možná právě proto se těší takové oblibě v restauracích i domácnostech. Je to pokrm, který spojuje tradiční chuť s praktičností. Pokud jste jej ještě nikdy nezkoušeli, věřte, že ho zvládnete levou zadní, třeba podle našeho receptu.

Co se dozvíte v článku
  1. Karlovarský knedlík: recept
  2. Kde se vzal karlovarský knedlík?
  3. K jakým pokrmům se karlovarský knedlík podává?
  4. Rozdíl mezi karlovarským a houskovým knedlíkem
  5. Odlehčená varianta karlovarského knedlíku

Karlovarský knedlík: recept

30 minut
4 porce

Z hlediska vývoje české kuchyně lze karlovarský knedlík vnímat jako přechod mezi selským jídlem a měšťanskou elegancí. V kuchařkách 19. století se začíná objevovat varianta knedlíku z bílého pečiva, vajec a másla, často doplněná bylinkami. Kromě toho, že jde o praktické využití starého pečiva, má také vynikající chuť a jako příloha se hodí k mnoha pokrmů

Ingredience

  • 6 starších rohlíků nebo housek,
  • 3 vejce,
  • 300 ml mléka,
  • 60 g rozpuštěného másla,
  • 3 lžíce hrubé mouky,
  • hrst nasekané čerstvé petrželky,
  • sůl, pepř.

Postup

  1. Pečivo nakrájejte na malé kostičky a vložte do větší mísy.
  2. Vejce rozšlehejte s mlékem, přidejte rozpuštěné máslo, osolte, opepřete a promíchejte s pečivem. Poté přimíchejte nasekanou petrželku a nechte směs asi 15 minut odležet, aby se tekutina vsákla. Nakonec zapracujte mouku a dobře promíchejte.
  3. Z hmoty vytvarujte dva válečky, pevně je zabalte do potravinové fólie a následně do alobalu.
  4. Vařte ve vroucí vodě přibližně 25 až 30 minut. Po uvaření nechte lehce zchladnout, rozbalte a krájejte ostrým nožem nebo nití.
Hodnocení
4.8 63x

Kde se vzal karlovarský knedlík?

Karlovarský knedlík byl pojmenován po lázeňském městě Karlovy Vary. Přestože nelze přesně doložit, kdy a kde vznikl, jeho spojení s tímto městem není náhodné. V lázeňském prostředí, kde se kladl důraz na lehkost a kvalitu pokrmů, představoval jemnou, ale sytou přílohu, která byla zároveň vhodná i pro šetrnější stravování hostů.

Zajímavá historická událost vztahující se k této příloze pochází už z roku 1866, kdy po bitvě u Hradce Králové dorazily pruské jednotky do Karlových Varů. Místní obyvatelé byli požádáni, aby nasytili přibližně dva tisíce vojáků a jejich koně. V této situaci se ukázal jako praktický pokrm právě karlovarský knedlík, který bylo možné připravit ve velkém množství a s omezenými surovinami.

Vůbec první doložená zmínka o karlovarském knedlíku v podobě, jak ho známe dnes, ale pochází až ze 30. let 20. století. Pro svou jednoduchou přípravu a lahodnou chuť je oblíbený nejen v západních Čechách, ale i na druhém konci republiky. Mnoho příznivců karlovarského knedlíku bychom však bezesporu našli také v zahraničí.

Karlovarský knedlík recept

K jakým pokrmům se karlovarský knedlík podává?

Karlovarský knedlík si získal své pevné místo v české kuchyni díky své chuti a vzhledu, ale také pro svou univerzálnost. Je považován za elegantnější alternativu klasického houskového knedlíku a bývá často spojován se slavnostními obědy a nedělními rodinnými setkáními. Díky své lehké a nadýchané konzistenci dokáže výborně nasáknout omáčku, a tím harmonicky propojit chutě celého jídla.

Tradičně se podává zejména k pokrmům s hustšími omáčkami. Nejznámější kombinací je bezpochyby spojení se svíčkovou na smetaně. Stejně dobře si ale rozumí i se znojemskou, koprovou nebo houbovou omáčkou.  Velmi oblíbený je pak také ve spojení se zvěřinou, jako je například srnčí nebo jelení guláš, a výborně se hodí rovněž ke klasické vepřové pečeni, zejména když je maso podáváno s omáčkou na víně nebo s restovanou cibulkou.

Jak často vaříte karlovarský knedlík?

Někdy se s ním můžete setkat i v kombinaci s vařeným nebo uzeným masem, kdy je knedlík doplněn o nastrouhaný křen, hořčici nebo zeleninový salát. V moderní kuchyni se pak vzácněji podává také jako samostatný pokrm, například přelitý bylinkovým máslem nebo s houbovým ragú.

Rozdíl mezi karlovarským a houskovým knedlíkem

Přestože si jsou karlovarský a kynutý houskový knedlík podobné, liší se jak složením, tak i texturou a chuťovým dojmem. Houskový knedlík se připravuje z hladkého kynutého těsta a jeho struktura je pevnější a homogennější. Naopak karlovarský knedlík není kynutý. Vzniká spojením kousků pečiva, vajec, mléka, másla a bylinek, což mu dává nadýchanou, porézní konzistenci a mozaikový vzhled.

Chuťově je karlovarský knedlík výraznější právě díky máslu a čerstvým bylinkám, zatímco houskový knedlík je neutrálnější. Karlovarský knedlík tak působí jako noblesnější alternativa, kterou mnozí volí nejen kvůli vzhledu, ale i z praktických důvodů. Jeho příprava je totiž zpravidla rychlejší a méně náročná.

Vdolky recept: s povidly jsou neotřelou klasikou. Pochutnejte si na těch tradičních či jejich odlehčenější verzi
Přečtěte si také:

Vdolky recept: s povidly jsou neotřelou klasikou. Pochutnejte si na těch tradičních či jejich odlehčenější verzi

Odlehčená varianta karlovarského knedlíku

30 minut
4 porce

Ingredience

  • 6 celozrnných rohlíků,
  • 2 vejce,
  • 250 ml nízkotučného mléka nebo rostlinného nápoje,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce špaldové nebo ovesné mouky,
  • hrst čerstvého špenátu nebo petrželky,
  • sůl.

Postup

  1. Celozrnné rohlíky nakrájejte na kostičky a přelijte směsí rozšlehaných vajec, mléka, oleje a soli.
  2. Přidejte nasekaný špenát nebo petrželku a nechte nasáknout. Poté přidejte mouku a zformujte dva menší válečky.
  3. Válečky zabalte do fólie a vařte buď v páře (cca 30 minut), nebo ve vroucí vodě. Po dovaření nechte chvíli odpočinout, rozbalte a nakrájejte.
Hodnocení
4.6 55x

Zdroje: region.rozhlas.cz, tn.nova.cz, plzen.rohlas.cz

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek