Kinetóza provází jízdu dopravními prostředky. Jak mírnit její projevy?

22. 11. 2019 14:15
přidejte názor

Bývá vám během cestování dopravním prostředkem špatně od žaludku i přesto, že jste nic špatného nejedli? Pak nejspíš trpíte kinetózou, což je stav, který vyvolává žaludeční nevolnost a zvracení. Nejčastěji se tak děje během jízdy autem, vlakem či lodí, vyskytnout se však může i za jízdy na pouťových atrakcích. Zkrátka vždy, když rovnovážné ústrojí vnímá pohyb a oči jsou naopak přesvědčeny, že sedíme na místě. Spousta lidí se s kinetózou alespoň jednou za život setkala, někteří jí trpí pravidelně. Jedná se o stav, který vyvolává žaludeční nevolnost a zvracení bez toho, aniž by člověk byl nemocný nebo měl otravu jídlem. Na vině je totiž nesouhra mezi očima a rovnovážným ústrojím. Zatímco zrak mozek přesvědčuje, že sedíme na místě, například na zadní sedačce auta, rovnovážné ústrojí nacházející se ve vnitřním uchu zaznamenává pohyb.



Co je to rovnovážné ústrojí?

Abychom lépe pochopili, na jakém principu vzniká kinetóza, musíme nejprve porozumět tomu, jak funguje rovnovážné ústrojí. Nachází se ve vnitřním uchu a slouží k vnímání a udržení rovnováhy, registruje navíc veškerý pohyb. Na základě funkce se dělí na statické a kinetické.

Statické ústrojí

Statické ústrojí nám pomáhá udržovat rovnováhu a je zodpovědné za vzpřímený postoj. Hraje navíc podstatnou roli při koordinaci pohybu hlavy a očí. Toto ústrojí je uloženo v kulovitém a vejčitém váčku, který je vyplněn endolymfou. Ve váčcích se pak nachází malá políčka s epitelovými buňkami, které na svých koncích mají jemné vlásky. Přímo nad nimi se nachází velké množství vápenatých krystalků, které plní velice důležitou roli při změně polohy. Pokud člověk pohne hlavou, krystalky se vlivem gravitace posunou a dráždí přítomné buňky. Tím dojde ke změně tlaku a tahu. Takto vzniklý vzruch je pak veden přímo do mozečku.

Kinetické ústrojí

Kinetické ústrojí je umístěno v ampulích polokruhových kanálků. V každé z ampulí se nacházejí epiteliální buňky s dlouhými vlásky. Ty jsou drážděny rotačním pohybem hlavy, který uvádí do pohybu endolymfu, kvůli čemuž dochází k vychýlení smyslových buněk a jejich podráždění.

Kdy ke kinetóze dochází?

Tento stav se typicky objevuje při jízdě v dopravních prostředcích, velice často u lidí, kteří si za jízdy čtou, sledují telefon anebo film. Nevolnost se tak typicky dostavuje během cestování:

  • Autem
  • Autobusem
  • Lodí
  • Letadlem
  • Vlakem

Velice často je také následkem jízdy na pouťových atrakcích nebo na velbloudech, kdy se tělo nepřirozeně kýve. Za kinetózu je považovaná také „mořská nemoc“, kdy se tělo není schopné vyrovnat s nepřirozeným pohupováním lodi ve vlnách.

Proč je následkem toho, když oči nespolupracují s vnitřním uchem, nevolnost, odborníci zatím nevědí. Existuje však teorie, která říká, že zmatenost smyslů mozku signalizuje otravu organismu. Ten se toxické látky z těla následně snaží vyloučit zvracením.

Příznaky kinetózy

Kinetóza může probíhat v mírné i těžké formě. O poznání častěji jí například trpí ženy v období menstruace nebo nastávající maminky. Týká se rovněž malých dětí, nejčastěji od 2 do 12 let. Novorozence naopak vůbec netrápí. Mezi nejčastější příznaky kinetózy patří:

Jak kinetóze předejít?

Stejně jako jiným stavům a nemocem, i kinetóze se dá zčásti předejít. Doporučuje se například volit vždy místo v přední části dopravního prostředku, kde nedochází k tak silným vibracím a pohybům jako v zadní části. Ideální je sedět přímo vedle řidiče, kdy má cestující s kinetózou možnost sledovat horizont před sebou, čímž nepříjemnému pocitu na zvracení předejde. V případě autobusu by se měl dotyčný vyvarovat také sezení přímo nad koly vozu. Nevolnost pak umocňuje i natočení hlavy proti směru jízdy.

Před jízdou by citliví jedinci neměli konzumovat těžká a mastná jídla, která žaludek sama o sobě dráždí. Nedoporučuje se ani čtení knihy či sledování obrazovek, ať už mobilního telefonu či různých přenosných zařízení. To nesouhru mezi očima a vnitřním uchem ještě více umocní. Pokud jste na kinetózu citlivější, zkuste raději sedat za volant. U jedinců, kteří řídí, se nepříjemný pocit zpravidla neprojevuje, a to z toho důvodu, že se sami považují za činitele pohybu. Mají navíc skvělý výhled na horizont před sebou. Tudíž pohyb dobře registrují i oči.

Pokud se u vás nepříjemný stav již projeví je dobré:

  • Mírně zaklonit hlavu
  • Zavřít oči
  • Otevřít okno nebo zapnout klimatizaci
  • Zastavit a projít se
  • Soustředit se na jiný podnět, než je nepříjemný stav, například na zpívání s dětmi

Co proti kinetóze pomáhá?

Jelikož se nejedná o nemoc, ale o okamžitý stav organismu, nelze kinetózu vyléčit. Pomocí léků však můžete alespoň zmírnit její příznaky. Pokud plánujete delší cestu a bojíte se, že by se u vás kinetóza mohla vyskytnout, můžete sáhnout například po Kinedrylu. Mějte ale na paměti, že má tlumivé účinky. Po jeho konzumaci proto budete unavenější a cestu dost možná prospíte.

Pomoci může také přípravek známý jako Travel gum. Jedná se o žvýkačku, která se žvýká zhruba 15 až 30 minut před cestou, a to po dobu alespoň 10 minut. Je ovšem vhodná pouze pro děti starší 15 let, dávku navíc můžete opakovat až po uplynutí 6 hodin.

Pokud nechcete sahat po chemických preparátech, můžete zkusit například zázvor. A to jak stoprocentně přírodní, tak ve formě lízátek či bonbónů. Počítejte však s tím, že přírodní léčba není tak účinná jako ta chemická.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?