Klimakterium – nebát se vyhledat pomoc

27. 9. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Klimakterium je období velkých hormonálních změn, kdy se u 70–80 procent žen objeví soubor specifických obtíží. Tyto změny se souhrnně nazývají klimakterický syndrom.


Klimakterium probíhá postupně třemi fázemi:
Premenopauza – období, kdy se u ženy začínají projevovat příznaky snižování funkce vaječníků, klesá hladina ženského hormonu estrogenu. Žena stále menstruuje, ale cykly se většinou zkracují a menstruace bývá silnější.

Menopauza – poslední menstruace.

Postmenopauza – období po poslední menstruaci, začíná rok po menopauze. Zaujímá asi dvě třetiny celého klimakteria.
Rozlišujeme přirozené a umělé klimakterium, které většinou vzniká vlivem chirurgického nebo radiačního zákroku na vaječnících. Potíže jsou značně individuální, mohou se vyskytovat i několik let před menopauzou, jindy až po ní a trvají i mnoho let.
Jedním z prvních projevů hormonálního úbytku bývají návaly horka a pocení, a to hlavně v oblasti obličeje, krku a hrudníku. Návaly mohou trvat jen několik sekund až minuty, často se objevují v noci a jsou příčinou poruch spánku.

Návaly horka a pocení patří mezi tzv. neurovegetativní obtíže, mezi které dále řadíme: bolesti hlavy, závratě, bušení srdce, poruchy srdečního rytmu, obtíže s dýcháním, nevolnosti, zvracení, někdy sklon k zácpě.
Další velkou skupinou obtíží jsou změny psychické: poruchy soustředění, podrážděnost, deprese, nervozita a sexuální poruchy. Často se objevuje pocit nespokojenosti se sebou samotnou, obavy ze ztráty životních jistot, pocit úbytku fyzické přitažlivosti pro životního partnera a jiné negativní pocity.

Léčba i po menopauze

V období po menopauze se dále projevují subjektivní změny, které mohou ženě velmi znepříjemňovat život, především pokud je žena nepřizná a neléčí se.
Příčinou je atrofie tkání (ztráta pružnosti, proces stárnutí a ztenčení tkání): Sliznice pochvy: potíže se objevují asi u 1/3 žen v klimakteriu. Projevují se hlavně výtoky, pálením, svěděním, někdy i bolestivostí, např. při pohlavním styku.

Sliznice je křehká, suchá, zranitelná, má vyšší sklon k infekcím při ztrátě osídlení pochvy laktobacilem; Atrofie močové trubice a dolní části močového měchýře: vznikají různé druhy močové inkontinence, poruchy vyprazdňování močového měchýře, častější jsou infekce a noční pomočování; Ochabnutí svaloviny pánevního dna: vede k oslabení podpůrného a závěsného aparátu dělohy, dochází k sestupu dělohy a poševních stěn; Změny kůže a vlasů: suchost, vyšší tvorba vrásek, vlasy a ochlupení řídnou a jsou lámavé; Osteoporóza: jde o absolutní úbytek kostní hmoty, výrazně se zvyšuje riziko zlomenin (například výskyt zlomeniny dolní části předloktí začíná u žen výrazně vzrůstat po 40. roce věku a stabilizuje se okolo 60. roku, u mužů počet těchto zlomenin v souvislosti s věkem nenarůstá).

Začít u sebe

Vyšší ztráty kostní hmoty jsou u hubených žen a u kuřaček. V porovnání s ostatními kostmi se právě u nich dvakrát častěji objevují zlomeniny obratlů páteře. Také proto není přílišná štíhlost žádoucí.
U žen v klimakteriu lze pomocí vhodné výživy redukovat nadměrnou a udržet odpovídající tělesnou hmotnost, a snížit tak riziko komplikací (vlivem klesající hladiny hormonu estrogenu). Konkrétně jde hlavně o osteoporózu, aterosklerotické změny, vysoký krevní tlak, cukrovku, kloubní potíže, karcinom prsu a v neposlední řadě i psychickou pohodu.

Zdravé návyky ve stravování jsou důležité celý život, ale v klimakteriu platí mnohonásobně. Důležitý je pravidelný přísun malých porcí jídla, snížení konzumace tuků s nasycenými mastnými kyselinami (MK), tj. tuk v mase a masných výrobcích, v mléce a mléčných výrobcích. Je potřeba zvýšit přísun rostlinných olejů s převahou kyseliny alfa-linolenové s nenasycenými MK – olej slunečnicový, sójový, řepkový a olivový.

Snížen má být příjem jednoduchých sacharidů (cukr, sladkosti, sladké pečivo), tělo potřebuje více vlákniny (zelenina, ovoce, otruby). Pro riziko vysokého krevního tlaku je důležité omezit solení. Vyšší zastoupení vápníku, vitaminů a antioxidantů, méně alkoholu.

Léčba klimakterického syndromu

Fytoterapie Řada žen nemá v tomto období výraznější obtíže; někdy ženy nechtějí či nemohou ze zdravotních důvodů užívat hormonální náhradu. Jsou to často ženy s hypertenzí, poruchami krevní srážlivosti, poruchami jaterních funkcí, po prodělané žloutence, při karcinomu prsu či u jiných onkologických onemocnění, při trombóze a embolii v anamnéze či při výskytu varixů.
V těchto případech užívají ženy při obtížích nejčastěji přípravky z řady fytoestrogenů, například z červeného jetele a další přírodní či bylinné preparáty.

Hormonální náhrada – substituce Podávání hormonů ke zmírnění obtíží akutního klimakterického syndromu či k dlouhodobému preventivnímu užívání je zcela individuální a trvá různě dlouho, někdy pět, deset i více let.

Před nasazením je důležité celkové vyšetření u praktického lékaře a kontrolní mamografie prsů. Výsledky nesmějí být starší než 12 měsíců.
K léčbě jsou používány celkové hormonální preparáty, které se liší svým složením podle toho, zda žena má, či nemá dělohu, dále jsou k dispozici preparáty lokální (ve formě krémů a tablet, k aplikaci do pochvy).

Hormonální léčba by měla být léčbou v postmenopauze po dobu nezbytně nutnou, neboť při dlouhodobém neindikovaném užívání se zvyšuje riziko tromboembolických příhod či mozkové mrtvice.

Už ne potichu trpět

Klimakterium je pro mnoho žen velmi komplikované období.
Dříve se o této tematice mohly dovědět jen velmi málo, a tak tiše protrpěly několik let. Dnes už máme mnoho poznatků i možností, jak pomoci zlepšit kvalitu života po fyzické i psychické stránce. Jen by se člověk neměl bát, a naopak by se měl snažit vyhledat co nejdříve odbornou pomoc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?