Kyselina mravenčí se k léčbě bradavic už nepoužívá. Může způsobit poleptání kůže

24. 10. 2022 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos

Pokud vás někdy kousl mravenec nebo jste spadli do kopřiv, nejspíš víte, jak kyselina mravenčí působí na kůži. Tato leptavá organická kyselina se totiž běžně nachází v jedu a moči mravenců, včel a také v kopřivách. Zajímá vás, k čemu se tato kyselina využívá?

Co je kyselina mravenčí?

Kyselina mravenčí je nejsilnější organická kyselina s leptavými účinky, jež se také označuje jako metanová kyselina. Z chemického hlediska se jedná o nejjednodušší karboxylovou kyselinu, jelikož neobsahuje žádné uhlíkaté řetězce.

Tato bezbarvá kapalina ostře až dusivě zapáchá a na vzduchu dýmá. Má silné redukční účinky na mikroorganismy, konkrétně omezuje jejich výskyt a množení. Ve vysoké koncentraci se přirozeně vyskytuje v mravenčím a včelím sekretu i jejich jedu a dále v kopřivách.

V zanedbatelném množství se také nachází v ovoci a medu a kromě toho vzniká jako vedlejší produkt mléčného kvašení a kombinovaného kvašení v kysané zelenině, ve víně a také jiném alkoholu. V lidském těle se zcela rozkládá a v nízké koncentraci nebyly doposud známy toxické účinky na organismus. Přesto je již pro užití v potravinářství zakázána pro potenciální zdravotní rizika. [12]

Kyselina mravenčí a použití

Kyselina mravenčí nachází využití v několika odvětvích. Syntetická kyselina mravenčí se využívá k výrobě barviv, v gumárenství a v koželužství k odvápnění kůže. Dále se přidává do čisticích přípravků k odstranění vodního a močového kamene a v neposlední řadě se také využívá ve včelařství k tlumení varoázy, což však v České republice není oficiálně povolné. Dále se kyselina mravenčí využívá jako:

  • čistič do průmyslových instalací,
  • chemické činidlo,
  • složka kosmetiky pro péči o tělo,
  • složka fungicidů.

Donedávna se kyselina mravenčí přidávala také do potravin jako konzervant a okyselující prostředek ovocných a zeleninových polotovarů pod označením E 236, ale v současnosti je její užití tímto způsobem zakázáno Evropskou unií. Například v USA je tato látka ovšem považována za bezpečnou se statutem GRAS (generally recognized as safe).

Kyselina mravenčí na bradavice

Kyselina mravenčí byla dříve běžně používána k léčbě virových bradavic pro svoje leptavé účinky v 10% až 90% koncentraci. V dnešní době je však tato metoda již považována za zastaralou a je upozaďována pro možnost vzniku dermatitidy, riziko poleptání a šanci na rozvoj nekrózy s následnou jizvou. Některé přípravky s kyselinou mravenčí jsou ovšem stále volně dostupné v lékárnách.

V současné době se k léčbě bradavic upřednostňuje aplikace jiných látek, jako je kyselina salicylová a kyselina mléčná. Další možnosti léčby pak představuje:

  • kryoterapie,
  • laserové ošetření,
  • fotodynamická terapie,
  • chirurgické odstranění. [3, 4, 5]
Bradavice se šíří dotekem i pohlavním stykem. Jak se jich rychle zbavit?
Přečtěte si také:

Bradavice se šíří dotekem i pohlavním stykem. Jak se jich rychle zbavit?

Mravenčí kyselina a nežádoucí účinky

Zatímco v lidském organismu se kyselina mravenčí dokonale vstřebává a nebyly doposud prokázány žádné toxické účinky při konzumaci potravin s tímto konzervantem, látka způsobovala rakovinu v případě ústního podání krysám, myším i křečkům v množství 39–49 mg/kg.

Přes chybějící důkazy o škodlivosti látky na lidský organismus však odborníci uvádějí možnost vzniku kardiovaskulárních, respiračních a zažívacích obtíží, stejně jako poškození jater a ledvin, což je důvodem, proč nesmí být podle legislativy EU na trh uváděny potraviny s jejím přídavkem.

Koncentrovaný roztok s kyselinou mravenčí může při kontaktu s pokožkou způsobit rozsev dermatitidy, poleptání kůže a poškození očí. Při požití je považován za škodlivý a jeho vdechnutí je toxické. [6, 7, 8, 9]

Zdroje: pediatriepropraxi.cz, ferpotravina.cz, bezpecnostpotravin.cz, cdc.gov, studiumchemie.cz

Co je to kyselina mravenčí?
Kyselina mravenčí nebo též metanová kyselina je bezbarvá kapalina s ostrým zápachem. Jde o nejsilnější organickou kyselinu, která působí leptavě. Kyselina mravenčí omezuje výskyt mikroorganismů a brání jejich množení. Přirozeně se vyskytuje ve včelích a mravenčích výměšcích a jedech. Dále ji najdete v kopřivách, v malém množství i v medu a ovoci.
Jaké má kyselina mravenčí použití?
Syntetická kyselina mravenčí má využití v gumárenském, kožedělném a kosmetickém průmyslu, ale používá se i k produkci barviv. Slouží též jako aditivum do prostředků k odstranění vodního kamene a dalších čisticích produktů. Dále funguje i jako chemické činidlo, čistič do průmyslových instalací nebo složka fungicidů.
Jaké má mravenčí kyselina nežádoucí účinky?
Kyselina mravenčí může údajně vést ke vzniku respiračních, kardiovaskulárních nebo zažívacích problémů, přestože dosud neexistují jasné důkazy o škodlivých dopadech této látky na lidské zdraví. Mezi další potíže patří poškození ledvin nebo jater. Dojde-li ke styku koncentrované kyseliny mravenčí s kůží, může to vést k poleptání nebo dermatitidě. 
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?