Léčba pálení žáhy zahrnuje dietní opatření i užívání léků. Pomoci může také antirefluxní polštář

10. 12. 2023 7:40
přidejte názor
Autor: Depostiphotos/Romaset

Každý člověk už jistě zažil nepříjemný palčivý pocit na hrudníku po jídle nebo po ulehnutí na záda. Jedná se o zcela běžný stav, který postihuje mnoho lidí na celém světě. Většinou je vyvolán konzumací příliš velkého množství jídla, dráždivých potravin a nápojů nebo nějakým zdravotním problémem, který se týká trávicího ústrojí. V některých případech je pak potřeba vyhledat lékaře, aby vám pomohl tyto potíže eliminovat nebo alespoň zmírnit.

Co je pálení žáhy a jaké má příčiny?

Pálení žáhy neboli pyróza je nepříjemný stav, při kterém dochází k návratu žaludečních šťáv do jícnu. Tento jev doprovází kromě palčivého pocitu v oblasti hrudníku také tlak za hrudní kostí či nahořklá pachuť v ústech. S pyrózou se přitom potýká značná část populace, zejména pak kuřáci, osoby holdující alkoholu nebo lidé trpící obezitou. Většinou se však jedná o ojedinělý symptom, který nemusí značit žádné vážnější zdravotní problémy.

K pálení žáhy obvykle dochází v důsledku nějaké dietní chyby či zátěže nebo kvůli určitým zdravotním potížím či stavům. V případě chronické pyrózy je pak potřeba vyhledat lékaře, neboť opakující se pálení žáhy může způsobit poškození sliznice jícnu. Mezi zdravotní stavy, které způsobují průnik žaludečních kyselin do jícnu, patří například:

Nejčastěji je přitom za uvedené potíže zodpovědná refluxní choroba jícnu, která zároveň představuje  nejběžnější onemocnění trávicího ústrojí vůbec a postihuje zhruba čtvrtinu Evropanů. Reflux je multifaktoriální onemocnění, což znamená, že může mít mnoho příčin. Obvykle však spočívá především v uvolnění jícnových svěračů, jejichž úlohou je právě zabránit obsahu žaludku dostat se mimo břišní dutinu. [1, 2, 34]

Diagnostika

Pokud vás trápí časté pálení žáhy, měli byste situaci řešit s lékařem, aby žaludeční kyseliny nezpůsobily v trávicím traktu nějakou neplechu. Navíc se vás může týkat některé z výše uvedených onemocnění. Například peptické vředy mohou v případě prasknutí pacienta dokonce ohrozit na životě, proto není radno dlouhodobé příznaky, jako je pyróza, podceňovat.

Vaše první kroky by tedy měly směřovat k praktickému lékaři, který vám nejprve položí otázky ohledně vašich problémů. Bude ho zajímá rodinná anamnéza a také podrobnosti týkající se příznaků, kvůli nimž jste ordinaci navštívili. Jakmile vás vyzpovídá, pravděpodobně provede také fyzikální vyšetření, které spočívá v prohmatání břicha.

Pokud lékař pojme podezření, že vaše problémy způsobuje onemocnění žaludku či jícnu, nejspíše vás pošle na endoskopické vyšetření. To probíhá na oddělení gastroenterologie, kde vám doktor ústy zavede do trávicího traktu hadičku, na jejímž konci je umístěno světlo a malá kamera. Díky tomuto zařízení může na monitoru sledovat stav jícnu, žaludku i dvanáctníku. V rámci této prohlídky se obvykle také odebírají vzorky sliznice určené k analýze v laboratoři.

V některých případech se provádí také pH-metrie jícnu. Jedná se o 24hodinové ambulantní vyšetření, jehož cílem je zjistit aktuální pH hodnotu vyšetřované oblasti. Tato metoda se provádí tak, že se do koncové části jícnu zavede nosní dírkou tenká sonda, na jejímž konci je čidlo, které dokáže změřit kyselost prostředí. Hodnoty z tohoto čidla jsou zpracovány speciálním zařízením, které má pacient u sebe celých zmíněných 24 hodin. [5, 6, 7, 8]

Jak se léčí pálení žáhy?

V mnoha případech je možné zabránit pálení žáhy pouze změnou stravovacích návyků. Obecně platí, že je potřeba jíst menší porce a vyhnout se dráždivým potravinám, syceným a kofeinovým nápojům a alkoholu. Pokud se však u vás rozvinul jícnový reflux, žaludeční vředy nebo jiné zdravotní komplikace spojené s pálením žáhy, bude zapotřebí zahájit také farmakologickou léčbu.

Medikamentózní terapie spočívá v užívání léků, jejichž úlohou je zmírnit působení žaludečních kyselin. To znamená, že tato léčiva redukují produkci žaludečních šťáv a zároveň snižují jejich agresivitu. K neutralizaci žaludku slouží volně prodejná antacida, jako jsou například pastilky Rennie nebo Pangrol, nicméně tyto léky vám zajistí pouze krátkodobou úlevu a slouží tedy jen jako doplňková léčba v případě, že pálení žáhy vzniklo v důsledku dietní chyby.

Pokud je ale příčinou pyrózy gastroezofageální reflux, předepíše vám lékař takzvané inhibitory protonové pumpy. V České republice jsou přitom dostupné preparáty obsahující omeprazol, lanzoprazol a pantoprazol. Léčba pomocí těchto přípravků pak probíhá obvykle metodou postupného snižování dávky po zahojení ezofagitidy (zánět jícnu).

V případě, že má pálení žáhy na svědomí žaludeční nebo dvanáctníkový vřed, bude terapie záviset jednak na tom, v jakém stavu se vřed nachází, a jednak na příčině jeho vzniku. Obvykle je za rozvoj těchto potíží zodpovědná bakterie Helicobacter pylori a léčba tak většinou probíhá prostřednictvím podávání antibiotik. Někdy je však potřeba vřed chirurgicky odstranit.

Co vám pomáhá na pálení žáhy?

Kromě užívání předepsaných léčiv počítejte u refluxu a žaludečních vředů také s tím, že budete muset dodržovat šetřící žaludeční dietu. Ta spočívá především v podávání malých porcí jídla během dne, vyřazení některých potravin z jídelníčku a specifické úpravě pokrmů. V rámci této diety tak není možné například konzumovat smažená jídla a při vaření tepelně zpracovávat tuky a oleje. [9, 10, 11, 12]

Prevence pálení žáhy

Stojí-li za potížemi s pálením žáhy dietní chyba nebo vám byl diagnostikován jícnový reflux, pak mohou ke zmírnění pyrózy pomoci některá dietní a režimová opatření. Návrat žaludečního obsahu do jícnu často způsobují některé dráždivé potraviny a nápoje. Pokud se tedy chcete pálení žáhy zbavit jednou provždy, měli byste ze svého jídelníčku odstranit tyto položky:

  • cibuli,
  • tučné a smažené pokrmy,
  • rajčata a výrobky z rajčat,
  • citrusové plody,
  • čokoládu,
  • kynuté pečivo,
  • alkohol,
  • kávu,
  • sycené nápoje.

Pro zmírnění pálení žáhy pak můžete použít výše uvedená volně prodejná antacida nebo je možné pomoci si rozpuštěním jedné lžičky jedlé sody ve vodě. Po vypití tohoto slaného roztoku byste měli cítit výraznou úlevu. Kromě toho jsou na trhu dostupné antirefluxní polštáře, které zajistí, abyste při spaní měli horní část těla výše než tu spodní.

Vyvarujte se také spánku bezprostředně po konzumaci jakéhokoliv jídla. Ačkoliv se člověk po jídle cítí často unavený, je naopak lepší jít například na procházku na čerstvý vzduch. V případě, že si po jídle lehnete, obsah žaludku bude mít tendenci se do jícnu vracet. Stejně tak se snažte nepřejídat se a jídlo nezapíjejte při jeho konzumaci žádnými tekutinami, ale napijte se teprve ve chvíli, až budete mít dojedeno. [13, 14, 15]

Zdroje: nzip.cz, healthline.com, petrbrandtl.cz, uvn.cz, ikem.cz, my.clevelandclinic.org, mayoclinic.org, health.harvard.edu, internimedicina.cz, nhs.uk, houstonmethodist.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?