Lékárnám chybí nabitá zbraň

18. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrobci drog znají samozřejmě více způsobů, jak se dostat ke svému potřebnému nářadíčku k výrobě. "Často k nám chodí hlášení z okresního úřadu o krádeži prázdných paragonů. V dnešní době jsou tito lidé tak organizovaní...


Zneužívání léků na výrobu pervitinu je již déle probírané téma, kterému se však dá jen stěží definitivně zamezit.

Táborsko - Léky na nachlazení, jako jsou Modafen, Nurofen Stopgrip a Paralen plus, obsahující v sobě látku na výrobu drog - pseudoefedrin, musí narkomanovi lékárník prodat, i když ví, že budou k výrobě drog zneužity. Zneužívání léků by bylo možné zamezit, jak navrhuje prezident České lékárnické komory, tím, že se budou zmíněné léky vydávat pouze na předpis. V takovémto případě se navrhované řešení podepíše na řádných občanech, kteří se budou muset kvůli jedné krabičce Paralenu vydat k dotorovi.

„Mám zkušenosti, že jsou tyto prášky na nachlazení účinné. Jestli se rozhodne vydávat léky proti nachlazení na předpis, budou přeplněné čekárny. Jsem však přesvědčená, že pokud budou narkomani chtít drogu vyrábět, najdou vždy z čeho potřebnou látku získat. V tomto je opravdu obdivuji. Jsme malé město, takže sama osobně s tím zkušenosti nemám. Když by se mi někdo nezdál, tak bych možná řekla, že lék nemám,“ popsala situaci v Chýnově lékárnice Marie Pudilová.

Nabízí se také možnost omezit počet léků jejich vydáváním.

„Omezení, že se může prodat pouze jedno balení, je nesmysl. Vyzvedne si jeden kus u nás a pak obejde další lékárny v Táboře. K ničemu by to nevedlo. Přístupnost k lékům by se snížila, kdyby byly tyto léky pouze na předpis. Samozřejmě by to ale mělo dopad na lidi, kteří toho nezneužívají,“ uvedla lékárnice Eva Luňáková.

Výrobci drog znají samozřejmě více způsobů, jak se dostat ke svému potřebnému nářadíčku k výrobě.

„Často k nám chodí hlášení z okresního úřadu o krádeži prázdných paragonů. V dnešní době jsou tito lidé tak organizovaní, že není pro ně problém důkladně vše zfalšovat,“ připustila doktorka farmacie Jana Somogyiová.

HELENA ŘEŽÁBKOVÁ, Táborské listy, 16.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?