Moc kofeinu prý může způsobit samovolný potrat

24. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Těhotným ženám, které pijí denně mnoho kávy, hrozí samovolný potrat. Čtyři až sedm šálků kávy denně zvyšuje riziko potratu o 80 procent...


LONDÝN - Těhotným ženám, které pijí denně mnoho kávy, hrozí samovolný potrat. Nebezpečí se zvyšuje s počtem vypitých šálků. Vyplývá to z dánské studie, o níž informovala BBC.

Lékaři z univerzitní nemocnice v Aarhusu sledovali v letech 1989-1996 víc než 18 tisíc těhotných žen. Nechali je vyplnit dotazník o stravovacích návycích. Dotazy se týkaly i konzumace kávy, alkoholu a kouření.

Po statistickém zpracování se ukázalo, že čtyři až sedm šálků kávy denně zvyšuje riziko potratu o 80 procent, víc než osm šálků dokonce o 300 procent. Studie neprokázala vliv kofeinu na kojenecká úmrtí do jednoho roku.

Je známo, že osoby holdující hojně kávě mají také tendenci k větší konzumaci alkoholu nebo kouření. I přesto je ze studie patrné, že na potratech se podílel především kofein.


Těhotné ženy by měly omezit konzumaci kávy na maximálních pět šálků denně.

Proč, není přesně známo. Spekuluje se o tom, že tato látka zřejmě oslabuje cévy vyživující placentu a plod je tak ochuzován o kyslík. Je také možné, že kofein přímo poškozuje srdce plodu.

Vědci proto těhotným ženám doporučují, aby omezily konzumaci kávy na maximálních pět šálků denně.

Britské normy nedoporučují těhotným víc než 300 miligramů kofeinu denně, což odpovídá buď třem velkým nebo čtyřem malým šálkům kávy. Omezení se týká i čaje. Dohromady by těhotné a kojící ženy neměly za den zkonzumovat víc než pět šálků kávy nebo čaje.


DÁLE ČTĚTE:
Pacientky s rakovinou prsu mají větší šanci otěhotnět
Progesteron by mohl snížit riziko předčasných porodů

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?