Mykózu v těhotenství způsobují hormonální změny. Jak ji léčit?

6. 3. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos

Mykóza v těhotenství postihuje mnoho žen především kvůli hormonálním změnám a zvýšeným hladinám cukru. Jedná se o kvasinkové onemocnění způsobené narušenou mikrobiální rovnováhou. Přestože příznaky, jako je svědění a pálení, bývají velmi nepříjemné, zpravidla není důvod k obavám. Léčba lokálními antimykotickými přípravky obvykle trvá pouze několik dní.

Mykóza v těhotenství: co to znamená?

Poševní mykóza (nebo také kandidóza) je poměrně běžnou kvasinkovou infekcí u žen, zejména pak v těhotenství, která se objevuje v důsledku hormonálních změn a zvýšených hladin cukru. Dokonce se předpokládá, že minimálně jednou za život prodělá vaginální mykózu kolem 75 % žen v reprodukčním věku.

Mykóza je způsobena kvasinkou z rodu Candida albicans, která je přirozenou součástí poševní mikroflóry. Problém však nastává v momentě, kdy se přemnoží a naruší mikrobiální rovnováhu. Přestože se některé nastávající maminky mohou obávat o zdraví svého dítěte, tento typ infekce pro těhotenství zpravidla nepředstavuje nebezpečí, pokud je včas léčen. [1, 23]

Objevila se u vás někdy poševní mykóza?

  • Ano, opakovaně
    89 %
  • Ano, jednou
    10 %
  • Ne, nikdy
    1 %

Jaké má mykóza v těhotenství příznaky?

Kvasinková infekce se zpočátku nejčastěji projevuje svěděním, případně i pálením, a to jak uvnitř pochvy, tak v oblasti zevních rodidel. Můžete si také všimnout bílého vaginálního výtoku, který by neměl zapáchat. Mezi typické příznaky mykózy, které se mohou objevit nejen v těhotenství, tedy patří:

  • svědění,
  • pálení,
  • hustý bílý výtok, který nezapáchá,
  • zarudnutí nebo otok vulvy i oblasti zevních rodidel,
  • bolest okolí pochvy, která může zesílit při močení nebo pohlavním styku,
  • bolesti v podbřišku. [4, 56]

Proč vzniká poševní mykóza v těhotenství?

Za normálních okolností je v pochvě udržováno kyselé prostředí, které je nepříznivé pro výskyt choroboplodných zárodků. Toto prostředí je utvářeno vaginálními laktobacily (Lactobacillus vaginalis). Během těhotenství ale dochází ke změnám hladin hormonů, které mění pH v pochvě. Na základě toho vzniká prostředí, které umožňuje kvasinkám množení.

Se stoupající hladinou estrogenu se zvyšuje hladina glykogenu, což snižuje kyselost poševního prostředí. Kvasinkám se dále daří při zvýšených hladinách cukrů, které jsou pro těhotenství rovněž typické. Ochranné faktory proti kvasinkám jsou tedy v těhotenství oslabeny, cože vede ke vzniku vaginální mykózy. [7, 8, 9]

Komplikace spojené s mykózou v těhotenství

Přestože kandidóza pro těhotenství jako takové nepředstavuje riziko, měly byste jakékoli obtíže konzultovat s vaším gynekologem, který potvrdí správnou diagnózu, vyloučí závažnější problémy a stanoví vhodnou a účinnou léčbu, aby se infekce nedostala k plodu.

Pokud se tak stane a u vašeho miminka se rozvine kvasinková infekce, pravděpodobně ji bude mít pouze v oblasti plenek a v ústech. Přestože se nejedná o závažné onemocnění, může bakterie ovlivnit některé tělesné funkce dítěte, protože jeho imunitní systém nebude dostatečně vyvinutý. Vzhledem k nepříjemným projevům, které mykózu doprovází, však léčba bývá zahájena včas. [10, 11, 12]

Léčba mykózy v těhotenství

Poševní mykózu lze zpravidla velmi dobře léčit antifungální mastí nebo čípky, případně kombinací obojího. Tato lokální léčiva obsahují léčivé látky, jako jsou klotrimazol, mikonazol a terkonazol, které by měly zmírnit vaše obtíže do sedmi dní. Tyto přípravky bývají volně prodejné v lékárnách, nicméně během těhotenství byste jakoukoli léčbu měly konzultovat nejprve s lékařem.

Lékař nejen potvrdí, že se jedná o mykózu, ale doporučí vám nejlepší přípravky vhodné pro těhotné. Kromě lokálních léků existují také perorální antimykotika, nicméně ta se v těhotenství nedoporučují, jelikož zde existuje riziko vrozených vad. [13, 14, 15]

Trápí vás mykóza kůže či nehtů? Přečtete si, jak se jí zbavit
Přečtěte si také:

Trápí vás mykóza kůže či nehtů? Přečtete si, jak se jí zbavit

Jak předcházet mykóze v těhotenství?

Výskyt mykózy není bohužel možné mít zcela pod kontrolou, jelikož hormonální změny jednoduše neovlivníte. Rozvoj poševní mykózy ovšem bývá častější u žen s nadváhou a těhotenskou cukrovkou, proto je nezbytné hlídat si zdravý jídelníček a hladinu cukru, která může být klíčová.

Důležitá je také důsledná hygiena, neměla by však být příliš přehnaná. Další kroky vám mohou pomoci snížit pravděpodobnost výskytu poševní mykózy v těhotenství. Patří mezi ně následující:

  • Vyhněte se těsným kalhotám a punčocháčům.
  • Noste bavlněné spodní prádlo a punčochy s bavlněným rozkrokem, abyste udržely poševní oblast suchou a nechaly ji „dýchat“.
  • Nedělejte výplachy pochvy.
  • Když jdete na toaletu, vždy se otírejte zepředu dozadu.
  • Okamžitě se převlékněte z mokrých plavek nebo ze zpoceného oblečení. Tím zůstává oblast genitálií suchá.
  • Nepoužívejte ženské spreje, bublinkové koupele, toaletní papír a hygienické vložky, které jsou parfémované.
  • Omezte cukry ve stravě.
  • Jezte jogurt s živými kulturami. Některé výzkumy naznačují, že to může pomoci. [16, 17, 18]

Zdroje: medixa.org, nemocnice-neratovice.cz, healthline.com, webmd.com, babyonline.cz, nhs.uk, mayclinic.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?