Bolest v podbřišku může být velmi nebezpečná. Rozhodně ji nepodceňujte

2. 1. 2023 9:00
63 nových názorů
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku

Na bolesti v podbřišku si stěžují především ženy. Jelikož se v této oblasti nachází kromě orgánů močového ústrojí a části tlustého střeva také ženské pohlavní orgány, tyto zdravotní komplikace mohou mít celou řadu různých příčin. Patří sem například menstruace, záněty, myomy nebo třeba mimoděložní těhotenství. V některých případech může být bolest v podbřišku dokonce životu nebezpečná, a lidé by ji proto nikdy neměli podceňovat.

Bolest v podbřišku nemusí být pokaždé stejná a jednotlivé druhy je dobré od sebe odlišovat. Někdy se jedná o mírné obtíže, jindy jsou však bolesti akutní nebo dlouhodobé, a ty nelze ani přes veškerou snahu ignorovat. K lékaři ženy nejčastěji přivádí ostrá bolest v podbřišku, kterou charakterizuje silný tlak a řezání. Dále se mohou objevit komplikace v podobě bolestí zad, nadýmání či obtíží s močením.

V podbřišku se nacházejí velmi důležité orgány, a to konkrétně močové ústrojí, tlusté střevo společně se slepým střevem, ale také ženské pohlavní orgány. Bolest v podbřišku proto může u žen signalizovat vážné gynekologické problémy, ale může mít také spoustu jiných příčin.

Nejčastěji si ženy stěžují na tyto komplikace:

  • bolest v podbřišku během menstruace,
  • bolest v levém podbřišku,
  • bolest v pravém podbřišku,
  • bolest v podbřišku uprostřed,
  • bolest v bedrech a podbřišku,
  • bolest v kříži a podbřišku,
  • bolest v podbřišku a zad,
  • bolest v podbřišku po sexu nebo při sexu. [1, 23]

Menstruace a bolest v podbřišku

Mezi zcela nejčastější důvody bolesti v podbřišku u žen patří samozřejmě bolestivá menstruace, které se odborně říká dysmenorea. S tímto problémem se alespoň jednou během života setká prakticky každá žena, většinou ale postihuje dospívající dívky a mladé ženy. Nejrizikovější období je na počátku menstruace, kdy se děložní stěna stahuje, aby z těla vypudila odloučenou děložní sliznici. Tyto stahy doprovázené bolestí v podbřišku vyvolávají látky podobné hormonům s názvem prostaglandiny.

Bolest v podbřišku může způsobit také premenstruační syndrom (PMS), kterým údajně trpí až 65 % žen. V období před menstruací mohou být bolestivé křeče silnější než při samotném krvácení a někdy vystřelují do oblasti kříže nebo dokonce do nohou. U některých žen se může projevit také bolest v podbřišku při ovulaci nebo po ovulaci.

Máte bolestivou menstruaci?

Pokud jsou bolesti v podbřišku během menstruace hodně silné a znemožňují pacientce běžné fungování, je třeba hormonální nerovnováhu nějakým způsobem upravit. Žádný zaručený lék na menstruační bolesti pro všechny ženy neexistuje, úlevu však může přinést některá z následujících možností:

  • analgetika (léky na tlumení bolesti),
  • užívání hormonální antikoncepce (ne zcela vhodné v pubertě),
  • užívání gestagenů (ne zcela vhodné v pubertě),
  • teplé obklady na podbřišek,
  • čaje s podbělem, brusinkou nebo heřmánkem. [4, 5, 6, 7, 8]

Bolest v levém podbřišku

Bolest podbřišku na levé straně může mít celou řadu příčin. Jednou z nich je například neprůchodnost střev (ileus), kterou často trpí starší pacienti sužovaní dlouhodobými trávicími obtížemi. Mezi hlavní příznaky tohoto onemocnění patří ostrá bolest v podbřišku, zvracení, vzedmutí břicha či zácpa. Břicho prudce bolí zejména na pohmat.

Bodavá bolest v levém podbřišku může poukazovat také na další komplikace, jako je levostranná renální kolika či zánět střevní výchlipky neboli divertikulitida. Na vině může být také onemocnění s názvem ulcerózní kolitida, které se projevuje akutními bolestmi v podbřišku společně s průjmy obsahujícími krev a hleny. [9, 10, 11, 12]

Bolest v pravém podbřišku

Když někdo řekne, že ho trápí bolest v podbřišku na pravé straně, lidé si tento problém nejčastěji spojí se zánětem slepého střeva. Akutní apendicitida se většinou nejprve projevují jako bolest v okolí pupku, která se postupně přesune do pravého podbřišku a rychle nabývá na intenzitě. V takovém případě je nutné okamžitě navštívit lékaře.

Existuje ale také celá řada dalších možných příčin, jako je například pravostranná renální kolika, akutní gastroenteritida (střevní chřipka) nebo akutní cholecystitida (typicky bolí spíše pravé podžebří). Někdy také bolest v pravém podbřišku společně se zácpou, plynatostí či průjmy signalizuje onemocnění konečníku, nádory tlustého střeva, ulcerózní kolitidu či Crohnovu chorobu, což je chronické onemocnění doprovázené průjmy s krví a hlenem, teplotami, velkou únavou či kloubními záněty. [13, 14, 15, 16]

Další příčiny bolesti v podbřišku

Velmi častá je bolest v podbřišku během menstruace nebo bolest v podbřišku před menstruací spojená s premenstruačním syndromem. Na vině mohou být ale také další zdravotní problémy, jako například:

  • myomy a cysty,
  • různé záněty,
  • endometrióza,
  • náhlá příhoda břišní,
  • mimoděložní těhotenství,
  • srůsty tkáně po operacích,
  • ledvinové kameny,
  • pohlavní choroby (chlamydie, kapavka).

Bolest v podbřišku způsobená myomy

Velmi častou příčinou bolesti v podbřišku jsou nezhoubné nádory děložní svaloviny, které lékaři označují jako myomy. Někdy nezpůsobují žádné problémy a nemusíte o nich ani vědět, jindy však dokáží pacientku hodně potrápit. Projevují se silnou menstruací a prodlouženým krvácením, ale doprovází je také ostrá bolest v podbřišku a výtok, tlak v pánvi či na bedrech nebo časté močení.

Cysta na vaječníku může mít i velikost pomeranče. Jak rozpoznat příznaky?
Přečtěte si také:

Cysta na vaječníku může mít i velikost pomeranče. Jak rozpoznat příznaky?

Léčba těchto komplikací je poměrně jednoduchá. Ženy většinou musí užívat hormonální léky, které dokáží zmírnit nepříjemné příznaky a někdy dokonce myomy zmenší. V posledních letech se jedná především o lék s účinnou látkou ulipristal acetát. 

Někdy je ale nutné situaci řešit operativně pomocí laparoskopické okluze děložních tepen či radiologickou embolizací děložních tepen. Krajním řešením je hysterektomie neboli odstranění celé dělohy. Někdy však lze chirurgicky odstranit jednotlivé myomy a dělohu zachovat.

Bolest v podbřišku a různé záněty

Bolest v podbřišku může mít na svědomí také zánět močového měchýře, ale i záněty vejcovodů, vaječníků či dělohy. Obecně lze říci, že mezi hlavní příznaky zánětu ženského pohlavního ústrojí patří silná bolest v podbřišku (někdy označovaná jako bolest vaječníků), výtok neobvyklé barvy (žlutý nebo hnědý výtok), křeče v břiše, nepravidelná menstruace, únava a horečka. Mezi příznaky zánětu močového měchýře patří neustálé nutkání na malou doprovázené pálením v podbřišku nebo řezání při močení. Některé ženy si pak stěžují také na bolest v podbřišku a tlak v konečníku.

Pokud u sebe některé z těchto projevů v poslední době pozorujete, je nutné co nejdříve navštívit lékaře. Ten určí přesnou diagnózu a pokud se zánět potvrdí, předepíše účinná antibiotika. Důležitá je také sexuální abstinence. Pokud se tyto komplikace neléčí, mohou způsobit neplodnost a zvyšují také riziko mimoděložního těhotenství.

Bolest v podbřišku a endometrióza

Endometriózou trpí zhruba 10 % žen v plodném věku. Jedná se o onemocnění, které se projevuje bolestí v podbřišku, bolestí při menstruaci či bolestí při pohlavním styku. Ke zmírnění obtíží se využívá hormonální léčba nebo chirurgické odstranění ložisek.

Náhlá břišní příhoda

Velmi nebezpečná bývá náhlá příhoda břišní. V gynekologii v jejím důsledku často dochází k nenadálému krvácení do břišní dutiny, které může být způsobeno například mimoděložním těhotenstvím a někdy také obtočením a uskřinutím vaječníkové cysty. Tento problém se léčí vždy operativně.

Bolest v podbřišku a mimoděložní těhotenství

Mimoděložní těhotenství se objevuje zhruba u 1 % případů, jedná se však často o velmi nebezpečný stav, který může ženu ohrozit na životě. Obvykle doprovází špatné uhnízdění vajíčka bolest v podbřišku, krvácení, nevolnost, pocity na omdlení a šokové stavy. Jelikož se většinou projevuje prudkou bolestí, donutí vás vyhledat lékaře. Pro vysoké riziko krvácení se vždy léčí, buď medikamentózně nebo chirurgicky. [17, 18, 19, 20, 21]

Bolest v podbřišku v těhotenství

Bolest v podbřišku na začátku těhotenství pociťují téměř všechny ženy. Je podobná menstruačním bolestem, může být tupá, ale i křečovitá, pokud ji však nedoprovází také krvácení, obvykle by se nemělo jednat o nic vážného. Vždy je ovšem lepší konzultovat své pochybnosti s lékařem, který může bezpečně vyvrátit jakékoliv ohrožení miminka.

Ve třetím trimestru může tvrdnutí břicha a bolest v podbřišku signalizovat například kontrakce vedoucí k porodu či takzvané poslíčky neboli Braxton Hicksovy kontrakce, což jsou nepravidelné stahy dělohy. Tyto komplikace však mohou být někdy také znakem hrozícího či počínajícího potratu. V takovém případě se dostaví bodavá bolest v podbřišku a špinění nebo dokonce slabší krvácení. Vždy je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. [22, 23, 24, 25]

Bolest v podbřišku u mužů

Ačkoliv bolesti v podbřišku trápí především ženy, může se objevit také bolest v podbřišku u dětí a ani mužům se takové zdravotní komplikace zcela nevyhýbají. Co tupá bolest v podbřišku u mužů nejčastěji značí?

  • Zánět prostaty,
  • zvětšenou prostatu,
  • nádor prostaty,
  • zánět varlete,
  • torzi varlete,
  • náhlé příhody břišní původem z gastrointestinálního traktu,
  • ledvinnou koliku.

Mezi obvyklé příčiny píchání v podbřišku u mužů patří zvětšená prostata. Vlivem tohoto problému může docházet k hromadění moči a existuje zde také riziko vzniku infekce, která nepříjemnou bolest ještě dále stupňuje. Přetočení varlete v šourku naopak způsobí zaškrcení cév, které přivádějí krev do varlat. Následně se dostaví silná bolest varlete, ale i v tříslech a podbřišku.

Tlak v podbřišku u mužů někdy souvisí také s ulcerózní kolitidou, což je autoimunitní typ zánětu trávicí trubice. Obvykle začíná postižením konečníku, ale rychle se šíří v tlustém střevě, poškozuje sliznici a vede k rozvoji vředů, které mohou vylučovat hnis a krev. [26, 27, 28]

Kdy navštívit lékaře?

Jelikož se v břišní dutině nachází velmi citlivé orgány, s bolestí v podbřišku byste si rozhodně neměli zahrávat. Pokud je bolest silnější než obvykle, přetrvává delší dobu nebo se dostaví v jiném období, než je žena zvyklá, je nutné vyhledat praktického lékaře. Zpozornět byste měli také ve chvíli, kdy ji doprovází další nepříjemné příznaky, jako jsou například závratě, zvracení, mdloby, krvácení mimo cyklus a podobně. [29, 30, 31, 32, 33]

Zdroje: stefajir.cz, wikiskripta.eu, cs.medlicker.com, gyncare.cz, nutriklub.cz, verywellhealth.com, my.clevelandclinic.org, forbes.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, medicinenet.com

Co značí bolest v levém podbřišku?
Tento druh bolesti může mít celou řadu různých příčin. Patří sem například neprůchodnost střev (ileus), která často trápí starší pacienty s trávicími obtížemi. Další příčiny zahrnují levostrannou renální koliku, zánět střevní výchlipky nebo divertikulitidu. Na vině ovšem může být také ulcerózní kolitida. 
Co znamená bolest v pravém podbřišku? 
Bolest na pravé straně břicha si lidé často spojují se zánětem slepého střeva. Tento problém však obvykle začíná jako bolest kolem pupku a teprve později se přesouvá do pravého podbřišku. Mezi další možné příčiny problémů patří pravostranná renální kolika, střevní chřipka, akutní cholecystitida či onemocnění konečníku, nádor tlustého střeva, ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba. 
Jak souvisí menstruace a bolest v podbřišku? 
Mezi nejčastější příčiny bolesti v podbřišku patří bolestivá menstruace označovaná jako dysmenorea, která často trápí dospívající dívky a mladé ženy. Za problémy může být zodpovědný i premenstruační syndrom (PMS), s nímž se potýká až 65 % žen. U některých pacientek se pak objevuje i bolest v podbřišku při ovulaci nebo po ní. 
 Je bolest v podbřišku v těhotenství nebezpečná? 
Na začátku gravidity se s bolestí v podbřišku, která připomíná menstruační křeče, potýkají téměř všechny ženy. Nemělo by se jednat o nic vážného, ale pochybnosti je lepší konzultovat s lékařem. Ve třetím trimestru může bolest v podbřišku a tvrdnutí břicha signalizovat kontrakce či poslíčky. Bodavá bolest a krvácení ale mohou značit hrozící potrat, což vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.
Kazimourová (neregistrovaný)
Dobrý den kamarádku 64 let bolí v podbřišku a má časté pálení konečníku. Když je v klidu tak ji to bolí, při chůzi ne. Byla na gynekologii, urologii, kontrola stolice a vše v pořádku. Prosím o radu. Děkuji moc.
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, co zkusit poprosit obvodního lékaře o žádanku na vyšetření na vyšším pracovišti, např. gynekologie při fakultních nemocnicích. Všechny zprávy z dosavadních vyšetření s sebou.
Zuzana pekova (neregistrovaný)
Dobrý den včera k večeru mě chytli bolesti do podbřišku a do zad a z ničeho nic jsem začala krvácet a dosti silne začala se mi točit hlava dělala se mi tma před očima a hodně mi lilo z obličeje pot 29.11.2021 jsem porodila mrtvého syna a bohužel tyto potíže mi přetrvávají od ty doby byla jsem na prohlídce u švy gynekolozky a říkala jsem ji co mě trápí tak mě prohlédla udělala ultrazvuk a říkala že to může být vyklenutá podbrisnice do pupíku tak se chci informovat když tohle mám je možný že bych začala takhle krvácet když menstruaci mám pravidelnou je mi 35 let a jsem máma 5 děti
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, a kdy jste naposledy byla u gynekologa na vyšetření? Tak či tak po této poslední epizodě byste měla být opět gynekologicky vyšetřena, pokud jste naposled byla v listopadu 2021, tak je to už hodně dlouho.
Daniela (neregistrovaný)
Dobrý den, už od pátku mám chvilkové křeče v podbříšku beru si vždy brufen či ibalgin a na nějakou chvilku to zmizí, ale jinak ne. Jsem zvyklá, že po menstruaci mě bolí břicho třeba dva dny, ale tohle začalo týden po menstruaci a nevím co s tím mám už dělat. Budu moc ráda za radu Děkuji
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?