Nejčastější příčina úmrtí žen

2. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Rakovina prsu vzniká většinou spontánně, není jednoznačná souvislost s nějakým rizikem, v některých rodinách je však častější. S rozvojem molekulárně genetických metod víme...


PRAHA - Z nádorových onemocnění je rakovina prsu na prvním místě příčin úmrtí českých žen. „Zhruba pět procent žen si tuto nemoc přináší už ve svých genech. Jedná se o dědičný karcinom. Náročným vyšetřením lze ovšem změněné geny najít a předpovědět s vysokou pravděpodobností vznik nejen rakoviny prsu, ale rovněž, i když ne tak často, rakovinu vaječníků,“ řekl novinářům přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) doc. Luboš Petruželka. Pouze pravidelné vyšetřování prsou zaručí ženám jak s chorobou zavčas bojovat. Pokud je nádor v raném stadiu, stačí k jeho odstranění pouze drobný chirurgický zákrok, uvedla primářka ambulantního onkologického centra Opatov v Praze. Zdůraznila, že v podstatě neexistuje žádná jiná zaručená prevence tohoto onemocnění.

„Rakovina prsu vzniká většinou spontánně, není jednoznačná souvislost s nějakým rizikem, v některých rodinách je však častější. S rozvojem molekulárně genetických metod víme, že mutované geny zvyšují riziko onemocnění, což však neznamená, že ženy opravdu onemocní,“ upozornila MUDr. Eva Helmichová. Většina rakovinou prsu postižených žen nemoc získá nezávisle na své genové výbavě a co je příčinou, to lékaři dosud nevědí. Ročně v ČR nově onemocní rakovinou prsu okolo 4500 žen a polovina jich na tuto nemoc umírá, i když se diagnostika a léčba této choroby neustále zlepšuje.

„Dnes už disponujeme léky, které mohou cíleně působit na nádorovou buňku, a přitom nemají vedlejší účinky,“ připomenul Petruželka. Děkan První lékařské fakulty doc. Štěpán Svačina v návaznosti informoval, že fakulta spolu s VFN, nemocnicí na Bulovce a Ústavem onkologie a pneumologie na Pleši vytvořila onkologické centrum završující léčebně-preventivní činnost v onkologii.

(jšd), Haló noviny, 30.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?