Pacientů se zákeřnou rakovinou slinivky přibývá. Šance na včasný záchyt má zvýšit nový screening

12. 7. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/Shidlovski

Karcinom slinivky patří mezi nejzákeřnější formy rakoviny. Ročně postihne kolem 2 400 lidí a téměř stejný počet pacientů s touto diagnózou každoročně umírá. Záchyt v raném stadiu umožňuje včasnou léčbu, díky které se výrazně zvyšuje šance na přežití či dokonce vyléčení. Tento pilotní projekt necílí na širokou veřejnost, nýbrž na vysoce rizikovou skupinu.

Rakovina slinivky břišní patří k nejobávanějším onkologickým onemocněním. Její zákeřnost tkví jednak v tom, že dlouhou dobu probíhá prakticky bez příznaků, a také v tom, že se jedná o poměrně agresivní nádor, který se brzy šíří do okolí, časně metastazuje a je poměrně odolný vůči onkologické léčbě. Onemocnění bývá často diagnostikováno v době, kdy už jsou šance na vyléčení velmi nízké. Až 95 procent pacientů umírá do pěti let od určení diagnózy.

Velmi alarmující je také fakt, že každým rokem v České republice nově diagnostikovaných pacientů přibývá. „Od roku 2000 stoupl počet nově zjištěných nádorů pankreatu o 50 procent a odhaduje se, že do roku 2050 se dále zdvojnásobí,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy předseda České gastroenterologické společnosti doc. MUDr. Ilja Tachecí, Ph.D.

Screening je určený pro osoby, které mají vysoké riziko vzniku rakoviny. Především se jedná o pacienty, u kterých se v rodinné anamnéze nachází karcinom slinivky břišní. Je potřeba, aby příbuzní byli alespoň dva na stejné straně rodu a jeden z nich byl příbuzný prvního stupně – rodič, potomek nebo sourozenec.

Dále jsou to lidé s určitými jasně definovanými mutacemi některých genů (např. mutaci BRCA genu) a s chronickým zánětem slinivky břišní, polypózami a s rodinným výskytem nádorů prsu, kůže a tlustého střeva.

Pokud se domníváte, že do této skupiny spadáte, spojte se se svým praktickým lékařem, který vám předá kontakty na místa zapojená v pilotním projektu vyhledávání rakoviny slinivky. V těchto centrech odborníci posoudí, zda jste vhodným kandidátem pro screening, eventuálně jestli by nebylo vhodnější podstoupit jiné vyšetření.

U vybraných pacientů se poté každoročně provádí vyšetření krve a dvě zobrazovací vyšetření. Jedná se o endosonografii (vyšetření prováděné pomocí speciální hadičky zakončené ultrazvukem, která se zavede ústy do trávicího traktu, kde je schopna slinivku břišní dostatečně kvalitně zobrazit) a magnetickou rezonanci, která je citlivější na jiný typ přednádorových změn.

Pokud nemáte na screeningové vyšetření nárok, dodržujte alespoň preventivní opatření. Nekuřte, dostatečně se hýbejte a snažte se o zdravý životní styl.

Zdroje: ikem.cz, seznamzpravy.cz, seznamzpravy.cz, ghcgenetics.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?