K pálení žáhy v noci dochází v důsledku horizontální polohy těla při spaní. Na vině ale bývá i strava

10. 12. 2023 7:35
přidejte názor
Autor: Depositphotos/twinsterphoto

Stává se vám, že jakmile ulehnete večer do postele, hned vás začne obtěžovat nepříjemné pálení za hrudní kostí a hořká pachuť v puse? Nebo vás tyto potíže často probouzejí v noci a ráno jste nevyspalí a otrávení? Pálení žáhy se u mnoha lidí objevuje právě během spánku, jelikož se při poloze vleže žaludeční šťávy snadno dostanou do jícnu. Existují však osvědčená preventivní opatření, která vám mohou dlouhodobě pomoci.

Co se dozvíte v článku
  1. Projevy a příčiny pálení žáhy
  2. Proč dochází k pálení žáhy v noci?
  3. Jak se zbavit pálení žáhy v noci?
  4. Pálení žáhy v noci: babské rady
  5. Polštář proti nočnímu pálení žáhy

Projevy a příčiny pálení žáhy

Pálení žáhy (pyróza) je nepříjemný palčivý pocit uprostřed hrudníku, který je způsoben tím, že se kyselina z žaludku vrací do jícnu. Tento jev je pro mnoho lidí příležitostným příznakem, ale pro některé může být naopak chronickým stavem. Obvykle je přitom provázen nahořklou pachutí v ústech, jelikož žaludeční šťávy se v některých případech dostávají z jícnu až do ústní dutiny. Někteří jedinci pak mohou cítit také bolest za hrudní kostí.

S pálením žáhy se potýká poměrně velké množství lidí na celém světě. Někdy je tento stav vyvolán nevhodnou stravou, jindy zvýšeným tlakem v břiše (například během těhotenství). Mezi rizikové faktory přitom patří obezita (při BMI vyšším než 30) a nadváha (při BMI vyšším než 25), kouření i vystavení organismu pasivnímu kouření. Mimo to mohou způsobovat pálení žáhy ještě následující příčiny:

Proč dochází k pálení žáhy v noci?

Až čtyři z pěti lidí, u kterých se rozvinula refluxní choroba jícnu nebo u nich dochází k pravidelné pyróze z jiných příčin (například kvůli obezitě), pociťují pálení žáhy v noci. Tento nepříjemný jev se může dostavit buď ihned po ulehnutí, nebo potíže pacienta probouzí ze spaní. Kvůli způsobenému nepohodlí tak postižené osoby často trpí mimo jiné také nedostatkem spánku.

Hlavním důvodem, proč se příznaky zhoršují především při spánku, je to, že se tělo nachází v horizontální poloze. V takovém případě se totiž žaludeční kyseliny mnohem snáze dostanou do jícnu. Kromě toho hraje důležitou roli také typ a množství jídla, které jste konzumovali, než jste se uložili ke spánku. Některé potraviny jsou těžko stravitelné a zůstávají v žaludku o poznání déle než jiné pokrmy.

Většina osob trpících refluxní chorobou jícnu si proto stěžuje na zhoršující se stav právě v průběhu noci. Ačkoliv se obvykle nejedná o problém, který vyžaduje bezodkladnou lékařskou pomoc, noční pálení žáhy může být z dlouhodobého hlediska velmi frustrující. Naštěstí se však tomuto jevu dá předcházet nebo jej alespoň regulovat změnou životního stylu a volně prodejnými léky. [4, 5, 67]

Jak se zbavit pálení žáhy v noci?

Jelikož za nočním pálením žáhy často stojí večerní přejídání, snažte se nejíst alespoň 3 hodiny před tím, než půjdete spát. Pakliže se najíst musíte, dejte si jen malou a lehkou večeři. Navíc byste v rámci prevence pálení žáhy v noci měli několik hodin před spaním vynechat konzumaci některých potravin a nápojů, které tyto potíže nejčastěji způsobují, jako jsou například:

  • alkohol,
  • kofeinové nápoje,
  • kořeněná jídla,
  • citrusové plody,
  • rajčata,
  • cibule,
  • česnek,
  • čokoláda,
  • smažená a tučná jídla.

Noční pálení žáhy je možné zmírnit nebo zcela odstranit také některými volně prodejnými léky. V České republice seženete v lékárnách na pomoc proti pálení žáhy například pastilky Rennie nebo Pangrol. Tato léčiva by vám během několika minut měla ulevit od problémů. Jejich účinek však netrvá celou noc, proto je možné, že nad ránem vás žáha opět může začít pálit. Je tudíž vhodné kromě užívání těchto léku změnit celkově svůj životní styl. [8, 9, 10]

Pálení žáhy v noci: babské rady

Pokud nechcete přímo užívat léky na pálení žáhy, ale raději byste se v rámci boje proti tomuto zdravotnímu problému vydali přírodní cestou, mohly by vás zajímat babské rady na pálení žáhy. Je však potřeba mít na paměti, že tato doporučení nejsou podložena vědeckými výzkumy. Není proto zaručeno, že budou v každém případě pomáhat.

Tradiční domácí léčba pálení žáhy zahrnuje například užívání jedlé sody v momentě, kdy se potíže dostaví. Obvykle postačí jedna lžička jedlé sody, kterou je potřeba zapít dostatečným množstvím vody. Tento jemný bílý prášek si můžete buď vložit rovnou do úst a zapít, nebo jej lze rozmíchat ve sklence s vodou. Jedlá soda na pálení žáhy by měla mít v obou případech stejný účinek. Připravte se však na nepříjemnou slanou chuť, kterou musíte překonat.

Některé zdroje pak uvádějí, že na pálení žáhy v noci i přes den pomáhá také konzumace zázvoru. Ačkoliv jsou kořeněná jídla při tomto zdravotním stavu nežádoucí, u zázvoru tomu je naopak. Lze jej přitom přidat buď přímo do různých pokrmů, nebo jej popíjet ve formě čaje. Potíže je možné údajně zmírnit také konzumací syrové mrkve a jablek. [11, 12, 13]

Trápí vás pálení žáhy v noci?

Polštář proti nočnímu pálení žáhy

Výborným pomocníkem při pálení žáhy během noci je pak speciální antirefluxní polštář, jehož tvar byl navržen tak, aby pacientova horní část těla byla při spánku vyvýšená. Pokud nechcete investovat peníze do takové pomůcky, můžete si při ulehání do postele podložit horní část těla normálními polštáři, avšak v takovém případě je možné, že se budete probouzet s bolestí zad. Klasické polštáře jsou navíc příliš měkké a nedrží tak dlouho tvar.

Polštář proti pálení žáhy má specifický klínový tvar. To znamená, že jeho spodní část je nižší a postupně se směrem k hlavě zvyšuje. Toto provedení tedy zajistí, že v průběhu celé noci budete mít hruď a hlavu ve vyšší poloze než zbytek těla. Žaludeční šťávy se tudíž díky gravitaci nedostanou do jícnu a k pálení žáhy při spánku nebude docházet. [14, 15]

Zdroje: mayoclinic.org, nhs.uk, my.clevelandclinic.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, webmd.com, centreforgastrointestinalhealth.com.au, internimedicina.cz, hopkinsmedicine.org, health.harvard.edu, rehabilitace.info

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?