Podmínku za úmyslnou záměnu léků v Zentivě potvrdil Ústavní soud

8. 11. 2019 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud odmítl stížnost Lukáše Bohanuse, který dostal podmíněný trest za úmyslnou záměnu léků ve farmaceutické firmě Zentiva. Pražské soudy vyměřily bývalému zaměstnanci firmy dva roky vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky, podle verdiktu má také Zentivě zaplatit škodu 7,5 milionu korun. Ústavní soudci stížnost označili za neopodstatněnou.


"Ústavní soud má za to, že postup obecných soudů byl řádně odůvodněn a jejich rozhodnutí odpovídají zjištěnému skutkovému ději," stojí ve stručném usnesení.

Bohanus neúspěšně tvrdil, že v kauze přetrvávají extrémní rozpory a že zcela chyběly přímé důkazy proti němu. Domáhal se proto zproštění obžaloby.

Muž, který pracoval jako operátor lékové linky, podle obžaloby vložil v lednu 2016 originální blistr s lékem proti úzkosti Neurol do dvou krabiček od přípravku k léčbě vysokého tlaku Atram. Krabičky pak vložil do většího balení s prvním léčivem pro polský trh.

Případ byl odhalen v září 2016. Na záměnu se přišlo při kontrole zásilky v Polsku, zpočátku však nebyl zřejmý rozsah a charakter záměny, což si vyžádalo rozsáhlá opatření. Zentiva musela kvůli podezření, že některá balení obsahují jiné tablety, stáhnout některé léky od pacientů a ze zdravotnických zařízení.

Bohanusova obhajoba v minulosti tvrdila, že léky mohl vyměnit někdo jiný, například pracovník skladu. Podle soudů to ale nebylo možné. Případem se zabýval i Státní ústav pro kontrolu léčiv, který vyloučil, že by záměna mohla vzniknout kvůli technické chybě. Podle ústavu bylo nutné stáhnout přes 100 milionů balení léků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?