Co je pohanka?
Co se dozvíte v článku
Pohanka obecná, latinsky Fagopyrum esculentum, je jednoletá bylina, která se pěstuje jako pseudoobilovina pro své moučnaté plody. Ty se obsahem živin blíží obilninám, z nichž se vyrábí mouka. Pseudoobiloviny jsou semena, která se konzumují jako obilná zrna, ale nerostou na trávách. Kromě pohanky sem patří například quinoa a amarant.
Pohanka není obilovina ani luštěnina a je bezlepková. To z ní činí vhodný pokrm bezlepkové diety. Pohanka je navíc považována za superpotravinu, jelikož je bohatým zdrojem vlákniny a několika prospěšných látek. Samotná se nedá použít na výrobu chleba, ale slouží například k přípravě kaší, polenty a palačinek. [1, 2, 3]
Obsah pohanky a zdraví
Hlavní složkou pohanky jsou sacharidy, ale obsahuje také poměrně vysoké množství proteinů a vlákniny. Pohanka má v závislosti na zpracování nízké až střední skóre glykemického indexu (hodnota, o jakou se zvedne hladina cukru v krvi po její konzumaci), především díky obsahu rozpustných sacharidů fagopyritolu a D-chiro-inositolu, které snižují glykémii.
Díky vyššímu obsahu vlákniny tato živina napomáhá s trávením a podporuje zdraví tlustého střeva. Slupka pohanky obsahuje škrob, který je fermentován prospěšnými bakteriemi ve střevě. Ty produkují mastné kyseliny, které zlepšují celkové zdraví střev.
Protein v pohance je díky svému dobře vyváženému profilu aminokyselin velmi kvalitní. Pohanka je oproti běžným obilovinám bohatší na minerály. Nejhojnějšími minerály v pohance jsou konkrétně:
Jaké má pohanka léčivé účinky?
Kromě výše uvedených živin je pohanka bohatá na flavonoidy rutin a kvercetin. Rutin posiluje krevní cévy, zatímco kvercetin pomáhá snižovat zánět. Léčebný účinek pohanky spočívá především v obsaženém rutinu, který má příznivý vliv na zdraví cév a může pomoci při léčbě různých cévních potíží. Mezi významné zdravotní přínosy pohanky patří hlavně následující:
- zlepšuje trávení,
- snižuje hladinu cukru v krvi,
- pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním,
- podporuje zdraví srdce,
- napomáhá udržet tělesnou hmotnost. [6, 7, 8]
Pohanka obecná: pěstování
Pohanka se pěstuje zejména v podhůří, jelikož nemá ráda suché a horké počasí. Vysoké teploty mohou způsobit uvadnutí květů před tím, než se vytvoří semena, která se dále zpracovávají. Není náročná na zeminu, je tolerantní vůči kyselým půdám a v období kvetení a zrání vyžaduje dostatek vláhy.
Dusíkaté hnojivo se nedoporučuje, naopak rostlina dobře reaguje na živiny získané přirozeným rozkladem organického odpadu. Pohanka je rychle rostoucí bylinou, a proto se doporučuje výsadba semen koncem jara a v létě. První rostliny se objeví přibližně měsíc po zasetí. Zasévá se do hloubky 1,3 až 2,5 cm. [9, 10]
Má pohanka vedlejší účinky?
Kromě toho, že u některých lidí může pohanka vyvolat alergickou reakci stejně jako jiné alergeny, nemá tato rostlina při střídmé konzumaci žádné známé nežádoucí účinky. Je rovněž vhodná pro děti i těhotné ženy. [11]
Jak pohanku připravit?
Pohanku byste měli vždy nejprve propláchnout studenou vodou a poté ji můžete buď uvařit, nebo nechat ve vodě či vývaru dojít. Druhá varianta je sice časově náročnější, ale pohanka si díky tomu zachová větší obsah živin.
Údajně nejlepším způsobem přípravy je ovšem máčení přes noc, během kterého dojde k aktivaci enzymů, změknutí a zvýraznění oříškové chuti. Z pohanky se dále vyrábí:
- mouka,
- vločky,
- polenta,
- pohanková krupice,
- pohankové těstoviny. [12]
Pohanka obecná: recepty
Při přípravě pokrmů se používá pohanka celá nebo pohanka lámanka, která svůj název získala podle krup. Jsou to tedy v podstatě pohankové kroupy, které jsou mechanicky lámány na malé kousky.
Celou pohanku můžete využít například jako přílohu, při přípravě nákypu a rizota nebo do pomazánek. Pohanka lámanka je zase vhodnější pro přípravu kaší a palačinek. Pohanková kaše je zdravou alternativou ke standardním snídaňovým cereáliím.
Palačinky můžete připravit nejen na sladko, ale i ve slané variantě, a to na způsob francouzských palačinek známých také jako galettes. Další recepty z pohanky, které můžete vyzkoušet, jsou:
- pohankové zeleninové placky,
- pohankové karbanátky,
- cereální sušenky z pohankové mouky,
- pohanka zapečená s brokolicí,
- bramboračka s pohankou. [13, 14]
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, eagri.cz, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, nasezahrada.cz, bylinkovo.cz, britannica.com, alimentarium.org, health.harvard.edu, tchiboblog.cz, bbcgoodfood.com