Poradna pro diabetiky

26. 10. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Diabetes je onemocnění, které se bohužel rok od roku týká stále větší části naší populace, je nepříjemné jak pro pacienty, tak náročné na systém zdravotní péče. Na významu tak stále nabývá potřeba kvalitních informací týkajících se této choroby. Pokud tedy máte jakýkoli dotaz týkající se cukrovky, napište nám jej.


Poradna pro diabetiky

Má sestra prodělala těhotenskou cukrovku při obou svých těhotenstvích. Je u mě větší pravděpodobnost, že budu mít tuto cukrovku také? Měla bych se před plánovaným otěhotněním nějak speciálně stravovat, nebo počkat, zda lékař udělá test, který by u mě těhotenskou cukrovku potvrdil?

Děkuji moc a přeji hezký den Jana S., 29 let, Ledeč nad Sázavou

Skutečnost, že vaše sestra měla těhotenskou cukrovku, nemusí znamenat, že ji budete mít také. Důležitá je informace, zda cukrovku mají nebo měli vaši rodiče či prarodiče, kolik je vám let, zda máte nadváhu atd.
Až budete těhotná, upozorněte svého ošetřujícího gynekologa na fakt, že vaše sestra měla diabetes v těhotenství. Jistě se vás na vše podrobně vyptá a včas vás odešle k odbornému vyšetření. U těhotenské cukrovky má význam hlavně vyšetření glykemické křivky po 20. týdnu těhotenství a pravidelné sledování, zda není přítomen cukr v moči těhotné ženy. Toto jsou úkoly pro gynekologa a porodní asistentku. Speciální stravování není nutné, je vhodné dodržovat zásady racionálního stravování, hlavně vyvarovat se sladkostí, sladkých nápojů a zachovávat si rozumnou tělesnou hmotnost. Pokud byste se v těhotenství mimořádně obávala cukrovky, zakupte si v lékárně diagnostické proužky a vyšetřujte si sama moč jedenkrát týdně v průběhu celého dne. Pokud budou vyšetření negativní, můžete být klidná.



Můžu se zeptat na průběh glykemického testu v těhotenství? Čeká mě totiž a já se moc bojím. Děkuji za odpověď. L. K., Čáslav

Průběh glukózotolerančního testu je stejný v těhotenství jako mimo něj. Do laboratoře, kde se test provádí, přijdete ráno nalačno a přinesete s sebou ranní moč. Poté vám odeberou krev buď z prstu (kapilární krev), nebo ze žíly. Pak vypijete čaj nebo vodu s přesně známým množstvím glukózy (hroznového cukru). Další odběr krve a moči bude násleDiabetes dovat za dvě hodiny.

V některých laboratořích ve snaze dosáhnout co největší citlivosti testu odebírají krev a moč také za jednu hodinu po vypití roztoku hroznového cukru. Během testu nesmíte jíst, pít (kouřit). Měla byste být v klidu bez jakékoli fyzické námahy. Určitě se nemáte čeho bát. Jak vidíte podle popisu, test není ani rizikový, ani bolestivý.


Ve 25. týdnu mi byly při zátěžovém testu (glukózotolerančním testu) naměřeny normální hodnoty, kromě hodnoty hodinu po zátěži – 9 mmol/l. Po dvou hodinách pak byla glykemie již v pořádku. Jedná se v mém případě o cukrovku? Děkuju. L. S., Hradec Králové

Ve vašem případě se jedná o poruchu tolerance cukrů. V těhotenství je toto dělení na cukrovku a poruchu tolerance cukrů poněkud umělé, neboť choroba se rychle vyvíjí a zhoršuje zejména mezi 28.–35. týdnem těhotenství. Doporučovala bych vám pravidelné kontroly v diabetologické ambulanci, která se zabývá péčí o ženy s těhotenskou cukrovkou.

Léčba spočívá ve striktním dodržování diabetické diety. Množství sacharidů, které smíte a musíte sníst každý den, stanoví váš ošetřující diabetolog. Pokud dieta nestačí, je nutné pro zdárný průběh těhotenství a zdraví miminka zahájit léčbu inzulinem. Ve většině případů cukrovka po porodu mizí i tam, kde byla v průběhu gravidity léčena inzulinem.



Dobrý den, již asi 4 týdny mám velkou, na mě až abnormální žízeň a neustále sucho v ústech. Poslední dva týdny k tomu pociťuji pro mne nepochopitelnou únavu a občasné zamotání hlavy. Také jsem zjistila, že ačkoli jím hodně, moje váha pomalu klesá. Za ty čtyři týdny 5,5 kg. Před 2,5rokem jsem měla tzv. těhotenskou cukrovku, ale žádný z těchto příznaků jsem neměla. Dnes jsem se u známé asi hodinu po jídle měřila a glukometr ukázal 9,6. Chtěla jsem se zeptat,zda by se v mém případě mohlo jednat o cukrovku a zda nameřená hodnota je v normě, či není. Je mi 35 let. Děkuji za odpověď. J. K., Pardubice

Ano, mohlo by se ve vašem případě jednat o cukrovku, příznaky, které popisujete, tomu nasvědčují. Příznaky cukrovky nemusí být výrazné a jsou hodně nespecifické – například únava, žízeň, hubnutí i při zvýšeném příjmu potravy. Velmi bych vám doporučila návštěvu u vašeho praktického lékaře nebo diabetologické ambulance, kde jste byla dispenzarizovaná v těhotenství, a to co možná nejdříve.


Můj otec má cukrovku 2. typu, je mu 70 let a má nadváhu. Léčí se jen diabetickou dietou. Babička z otcovy strany tuto nemoc měla také. Ráda bych se zeptala, jestli vzhledem k určité genetické zátězi mohu zvýšit pravděpodobnost vzniku cukrovky, pokud jím hodně sladkého. Je mi 25 let, nadváhu nemám (BMI 19,2), jsem zdravá, pouze mám občas trochu problémy s nízkým tlakem. Je pro mne velké množství cukru nebezpečné (vím, že to není zdravé, jsou to prázdné kalorie, způsobuje to nadváhu atd., nyní se spíš ptám přímo jen na ten vztah k cukrovce). Moc děkuji. L. K., Lanškroun

Poradna pro diabetiky

U lidí, kteří mají genetické předpoklady pro vznik cukrovky 2. typu (porucha sekrece inzulinu slinivkou břišní), vede konzumace jednoduchých cukrů k nadváze snáze než u lidí bez přítomnosti poruchy sekrece inzulinu. Nebezpečná je pro vás, jak jistě víte, hlavně nadváha nebo obezita. Ty zvyšují spolu s nedostatkem fyzické aktivity odolnost tkání vůči účinkům inzulinu.

Nadváha urychluje, u predisponovaných jedinců, vznik poruchy tolerance cukrů či diabetu 2. typu. Výživa bohatá na jednoduché cukry obvykle v průběhu života vede k jejich vzniku. S věkem klesají nároky na přísun energie a u většiny lidí i fyzická aktivita. Rizikovým obdobím pro vznik obezity je u žen těhotenství a období péče o dítě.

V těhotenství se rovněž může u žen, jejichž rodiče či prarodiče jsou diabetici, objevit těhotenská cukrovka. Pokud člověk konzumuje velké množství jednoduchých cukrů, vytváří si tak nezdravý návyk. Střídmost a dodržování zásad racionální výživy spolu s dostatkem pohybu jsou nejlepší prevencí vzniku diabetu 2. typu.


Jaký mají vliv tuky v potravě na cukrovku? R. S., Pardubice

Tuky, bílkoviny, vitaminy a minerální látky hladinu cukru v krvi neovlivňují. Jestliže přísun tuků, které jsou velmi energeticky vydatné, způsobí nadváhu či obezitu, klesne citlivost tkání k účinkům inzulinu. Glykemie budou vyšší a spotřeba inzulinu nutná pro udržení co nejlepších hodnot také. Nadváha a obezita cukrovce nesvědčí! Proto je nezbytné pečlivě sledovat množství tuků v jídelníčku a svoji tělesnou hmotnost.



V průběhu těhotenství jsem měla GDM (gestační diabetes mellitus) na inzulinu. Po porodu se glykemie normalizovaly. Začala jsem brát čistě gestagenní antikoncepci. Glykemie znovu stouply. Proto jsem antikoncepci vysadila. Při dodržování diabetické diety mám glykemie hodinu po jídle asi 6,5, to je pokles o dvě jednotky. Test ukazuje na porušenou glukózovou toleranci. Chci se zeptat, zda po ukončení kojení se stav může ještě zlepšit (kojím ještě hodně, asi 8krát denně, a nemenstruuji). Děkuji D. P., Liberec

Kojení mívá na glykemie jen zanedbatelný vliv. Ovšem pro miminko je velmi důležité a ve většině případů lepší než umělá výživa. Diabetická dieta, pohyb a normalizace hmotnosti – jsou tři zásadní věci, které by měly přispět ke zlepšení glykemií. Hodnota 6,5 mmol/l za hodinu po jídle je ovšem v mezích laboratorní normy.


Své dotazy týkající se diabetologické poradny můžete směrovat na mailovou adresu: redakcepl@mf.cz

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?