Pouhé 2 minuty chůze po jídle mohou pomoci s krevním cukrem, říkají studie

9. 9. 2022 7:30
přidejte názor
Autor: Unsplash

Lidé žijící v oblasti slunného Středomoří se po dlouhém a klidném jídle vždy vydávali na procházku. Jejich kroky často vedly do centra města, kde se mohli setkávat se svými přáteli a lidmi ze sousedství. Chůze se tu stala součástí životního stylu natolik, že dnes patří k základům zdravého středomořského stravování, které je považované za jednu z nejzdravějších diet na světě.





Chůze po jídle může být jedním z důvodů, proč podle studií středomořská strava snižuje riziko cukrovky, vysokého cholesterolu, srdečních chorob, mrtvice a některých typů rakoviny, pomáhá zpevnit kosti a zároveň přispívá k hubnutí, zlepšení zdraví mozku či odvrácení demence i deprese, .

Nyní ovšem výzkumníci podle CNN přišli s dalším důvodem, proč byste se po jídle měli projít. Procházka po každém pokrmu může krom jiného snížit vaši hladinu cukru v krvi. Na základě studie, která se v letošním roce objevila v magazínu Sports Medicine, vám k tomu stačí dvě až pět minut. Pro snížení hladiny cukru v krvi je prospěšné už pouze to, že se po jídle postavíte, ale ne tolik, jako když pokládáte jednu nohu před druhou, uvedl spoluautor studie Aidan Buffey, doktorand na katedře tělovýchovy a sportu University of Limerick v Irsku.

Přerušované stání během dne a po jídle snížilo hladinu cukru v krvi o 9,51 % ve srovnání s dlouhým sezením bez vstávání. Nicméně přerušovaná chůze o mírné intenzitě během dne způsobila snížení glukózy v krvi v průměru o 17,1 % v porovnání s dlouhým sezením, sdělil Buffey zpravodajství CNN. „To naznačuje, že přerušení dlouhého sezení stáním a přestávkou na mírnou chůzi během celého dne může být prospěšné pro hladiny cukru v krvi,“ dodává Buffey.

Stání je prospěšné, ale chůze je lepší

Metaanalýza uveřejněná v únoru letošního roku zkoumala sedm studií zabývajících se vlivem sezení, stání a chůze na hladinu cukru v krvi a inzulínu v těle. Lidé v rámci jednotlivých studií byli požádáni, aby buď stáli, nebo chodili po dobu 2 až 5 minut každých 20 až 30 minut v průběhu celého dne. Mezi sedmi analyzovanými studiemi byla celková doba aktivity během pozorování zhruba 28 minut s přestávkami na stání a chůzi v rozmezí 2 až 5 minut, uvedl Buffey.

Když došlo na měření hladiny cukru v krvi, stání se jevilo jako lepší varianta než zamířit po jídle rovnou ke stolu nebo na pohovku, nicméně podle studie nemělo vliv na hladinu inzulínu v krevním řečišti. Pokud se ovšem ihned po jídle lidé vydali na procházku, jejich cukr v krvi stoupal i klesal postupně a hladina inzulínu byla stabilnější než během sezení nebo stání.

Zabránit zvýšení hladiny cukru v krvi je prospěšné zejména proto, že velké výkyvy hladiny glukózy v krvi zvyšují riziko cukrovky a srdečních onemocnění, říkají odborníci. Studie prokázaly, že cukr v krvi stoupá v rozmezí 60 až 90 minut po jídle, tudíž je nelepší hýbat se po jídle co nejdříve.

Jak konkrétně pohyb pomáhá?

Svaly potřebují glukózu k tomu, aby správně fungovaly, takže při jejich zapojení dochází k odstranění cukrů z krevního řečiště. To je také důvod, proč většina běžců před závodem spoléhá právě na sacharidy.

Zajímá vás, jak z vašeho úsilí vytěžit více než jen snížení hladiny cukru v krvi? Zvyšte vaše cíle fyzické aktivity a zařaďte do své rutiny 150 minut středně intenzivní fyzické aktivity a dva dny posilování svalů týdně.

Ptáte se, proč právě tolik minut? Lidé, kteří jsou aktivní přibližně 150 minut týdně, mají přibližně o 33 % nižší riziko úmrtnosti ze všech zdravotních příčin než ti, kteří se nehýbou, poznamenává americké Centrum pro kontrolu a prevencí. Jinými slovy to znamená, že pokud se hýbete alespoň 21,43 minuty každý den, snížíte riziko úmrtí o jednu třetinu. To za trochu námahy stojí, ne?

Zdroj: edition.cnn.com, link.springer.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?