Chůze po jídle může být jedním z důvodů, proč podle studií středomořská strava snižuje riziko cukrovky, vysokého cholesterolu, srdečních chorob, mrtvice a některých typů rakoviny, pomáhá zpevnit kosti a zároveň přispívá k hubnutí, zlepšení zdraví mozku či odvrácení demence i deprese, .
Nyní ovšem výzkumníci podle CNN přišli s dalším důvodem, proč byste se po jídle měli projít. Procházka po každém pokrmu může krom jiného snížit vaši hladinu cukru v krvi. Na základě studie, která se v letošním roce objevila v magazínu Sports Medicine, vám k tomu stačí dvě až pět minut. Pro snížení hladiny cukru v krvi je prospěšné už pouze to, že se po jídle postavíte, ale ne tolik, jako když pokládáte jednu nohu před druhou, uvedl spoluautor studie Aidan Buffey, doktorand na katedře tělovýchovy a sportu University of Limerick v Irsku.
Přerušované stání během dne a po jídle snížilo hladinu cukru v krvi o 9,51 % ve srovnání s dlouhým sezením bez vstávání. Nicméně přerušovaná chůze o mírné intenzitě během dne způsobila snížení glukózy v krvi v průměru o 17,1 % v porovnání s dlouhým sezením, sdělil Buffey zpravodajství CNN. „To naznačuje, že přerušení dlouhého sezení stáním a přestávkou na mírnou chůzi během celého dne může být prospěšné pro hladiny cukru v krvi,“ dodává Buffey.
Stání je prospěšné, ale chůze je lepší
Metaanalýza uveřejněná v únoru letošního roku zkoumala sedm studií zabývajících se vlivem sezení, stání a chůze na hladinu cukru v krvi a inzulínu v těle. Lidé v rámci jednotlivých studií byli požádáni, aby buď stáli, nebo chodili po dobu 2 až 5 minut každých 20 až 30 minut v průběhu celého dne. Mezi sedmi analyzovanými studiemi byla celková doba aktivity během pozorování zhruba 28 minut s přestávkami na stání a chůzi v rozmezí 2 až 5 minut, uvedl Buffey.
Když došlo na měření hladiny cukru v krvi, stání se jevilo jako lepší varianta než zamířit po jídle rovnou ke stolu nebo na pohovku, nicméně podle studie nemělo vliv na hladinu inzulínu v krevním řečišti. Pokud se ovšem ihned po jídle lidé vydali na procházku, jejich cukr v krvi stoupal i klesal postupně a hladina inzulínu byla stabilnější než během sezení nebo stání.
Zabránit zvýšení hladiny cukru v krvi je prospěšné zejména proto, že velké výkyvy hladiny glukózy v krvi zvyšují riziko cukrovky a srdečních onemocnění, říkají odborníci. Studie prokázaly, že cukr v krvi stoupá v rozmezí 60 až 90 minut po jídle, tudíž je nelepší hýbat se po jídle co nejdříve.
Jak konkrétně pohyb pomáhá?
Svaly potřebují glukózu k tomu, aby správně fungovaly, takže při jejich zapojení dochází k odstranění cukrů z krevního řečiště. To je také důvod, proč většina běžců před závodem spoléhá právě na sacharidy.
Zajímá vás, jak z vašeho úsilí vytěžit více než jen snížení hladiny cukru v krvi? Zvyšte vaše cíle fyzické aktivity a zařaďte do své rutiny 150 minut středně intenzivní fyzické aktivity a dva dny posilování svalů týdně.
Ptáte se, proč právě tolik minut? Lidé, kteří jsou aktivní přibližně 150 minut týdně, mají přibližně o 33 % nižší riziko úmrtnosti ze všech zdravotních příčin než ti, kteří se nehýbou, poznamenává americké Centrum pro kontrolu a prevencí. Jinými slovy to znamená, že pokud se hýbete alespoň 21,43 minuty každý den, snížíte riziko úmrtí o jednu třetinu. To za trochu námahy stojí, ne?
Zdroj: edition.cnn.com, link.springer.com