Příspěvek od VZP na dentální hygienu bude nově 1 000 Kč. Má to ale jeden háček

19. 7. 2024 7:30
3 nové názory
Autor: Shutterstock

Dvakrát denně si pečlivě vyčistit zuby klasickým kartáčkem, používat i ty mezizubní a chodit k zubaři, všechna tato pravidla bychom měli dodržovat v rámci předcházení problémům v dutině ústní. Dvakrát ročně je vhodné navštívit dentální hygienistku či hygienistu, kteří doplní naši domácí péči o chrup. Cena za vstupní ošetření se pohybuje kolem 2 000 Kč, další návštěvy už bývají zpravidla levnější. Zvýšení příspěvku od pojišťovny tedy potěší nejednoho z nás.

Chodíte pravidelně k zubaři? A co na dentální hygienu? Na tu už lidé poněkud zapomínají. Ošetření u dentálního hygienisty je ale stejně důležité jako kontrola u stomatologa. Naučí vás, jak se o dutinu ústní starat co nejefektivněji, a hlavně dokáže odstranit nečistoty, kterých se sami zbavit nezvládnete. Dlouhodobá přítomnost zubního plaku totiž způsobuje vznik zubního kazu a dalších nepříjemných potíží, jako je například zubní kámen či zánět dásní.

Pokud vás tyto nepříjemné komplikace k návštěvě nepřesvědčily, další motivací vám může být příspěvek z fondu prevence. Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla odměnit klienty, kteří pravidelně docházejí na preventivní prohlídky ke svému praktickému lékaři, a zvýšila roční příspěvek na dentální hygienu na 1 000 Kč. Dříve činil tento příspěvek 500 Kč a nebyly pro jeho využívání stanoveny žádné podmínky. Nyní je však získání bonusu podmíněné absolvováním preventivní prohlídky u praktického lékaře každé dva roky.

Pokud jste vzornými pacienty a prevenci nepodceňujete, požádejte si o příspěvek v aplikaci Moje VZP. Jediné, co budete potřebovat, je doklad o úhradě dentální hygieny (s datem od 1. 1. 2024), který v době podání žádosti není starší než 3 měsíce. To, že chodíte na prevence k praktikovi, se zkontroluje automaticky.

Čerpání příspěvku můžete rozložit maximálně do dvou žádostí za rok. Lze získat jednorázově celých 1 000 Kč nebo například 600 Kč a následně 400 Kč.

Jestli ale patříte do druhé skupiny populace a na pravidelné prohlídce jste v posledních 24 měsících nebyli, tak si nejprve zajděte k praktikovi a až následně řešte termín dentální hygieny.

Příspěvek je poskytován všem pojištěncům VZP od 1 roku, kteří splňují podmínky čerpání z fondu prevence. Najdete je na webových stránkách Všeobecné zdravotní pojišťovny nebo přímo v aplikaci Moje VZP.

Zdroje: vzp.cz, loono.cz

Susi (neregistrovaný)

Velmi chytry tah VZP, ktera vi, ze spousta lidi chodi pravidelne na kontroly k ruznym specialistum, takze praktik uz si je ani nezve na duplicitni nabery!
Jo takhle navazat ten prispevek na zubni prevenci, to by museli lidem jinak platit. A navic by to davalo jeste i smysl.

Alena (neregistrovaný)

Paráda článek k ničemu, už pět měsíců hledám dentálního hygienika a i 4o km od svého bydliště, zavolejte si v lednu 2025 nebereme nové pacienty,běžná reakce. Nebudu jezdit tři hodiny vlakem např.do Prahy a to ještě chtějí za ošetření i 3 000 kč.Celý život jsem chodila k zubaři na pravidelné kontroly a o svůj chrup jsem se starala,celý život si platím zdravotní pojištění a teď kdy jsem ve starším věku kdy potřebuji nového zubaře( můj zubař odešel ve věku 79 let do důchodu a nikdy mu nevadilo ošetřit mi zuby např. od zubního kamene) tak mě nový zubař řekne najdětě si den.hygienika.
To znamená další vydání za zuby. Když budu chtít dnes trochu slušnější zubní ošetření tak abych přemýšlela o tom vzít si půjčku.
Co si mám myslet o dnešních zubařích,den.hy­gienicích a zdravot. pojišťovnách? Ani to nechtějte vědět, musela bych být sprostá.

jerry (neregistrovaný)

Když se dáte do pucu, našňoříte se, trochu toho kadeřníka, drahou kabelku do ručky, noblesní postoj a chování tak hned uvidíte , že se recepční přetrhne, aby vás ulovila. Jo a ještě se NEZMIŇOVAT ANI OMYLEM O POJIŠŤOVNĚ ! To je skoro to nejdůležitější.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?