Mnoho pacientů s rakovinou plic vyhledá lékaře pozdě. První příznaky se často objeví až v pokročilém stádiu

5. 1. 2024 7:30
13 nových názorů
Autor: Depositphotos/serezniy
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku

Rakovina plic je vnímána jako onemocnění spojené s kouřením, protože naprostá většina nemocných jsou aktivní nebo bývalí kuřáci. První příznaky, jako jsou změna charakteru kašle či zabarvení vykašlávaného hlenu, tak nemusí ani zaznamenat. Když se rozšíří metastázy do páteře, jater či jiných orgánů, bývá už většinou pozdě.

Rakovina plic představuje jedno z nejběžnějších onkologických onemocnění. Naprostá většina nádorů plic navíc patří mezi ty zhoubné. Do této skupiny patří jak nádory průdušek, tak i útvary rostoucí v plicní tkáni. Až v 90 % případů se jedná o karcinom plic (bronchogenní karcinom), který může být mimořádně agresivní. [12]

Příznaky rakoviny plic

První příznaky rakoviny plic zaznamená většina pacientů bohužel až ve chvíli, kdy už je onemocnění v pokročilé fázi. V největším ohrožení jsou kuřáci, a to nejen ti aktivní, ale i bývalí nebo pasivní.

Typické projevy rakoviny plic

Níže uvedené příznaky karcinomu plic mohou poukazovat i na jiná a méně závažná onemocnění, ale rozhodně se je nevyplácí podceňovat:

  • přetrvávající kašel – trvá několik týdnů a postupně se zhoršuje,
  • změna charakteru kašle – to se týká hlavně kuřáků trpících chronickým kuřáckým kašlem,
  • hemoptýza – vykašlávání krve, někdy se objeví jen nitky krve ve vykašlávaném hlenu,
  • potíže s dýcháním – nádor může zužovat dýchací cesty (případně vést k hromadění tekutiny v plicích), takže má pacient pocity dušnosti, objevují se hlavně při zátěži,
  • změna hlasu nebo chrapot – tyto problémy se objeví, když se nádor rozšíří na hlasivky,
  • bolest na hrudi – zhoršuje se při hlubokém dýchání a při kašli,
  • opakované záněty plic a průdušek – zúžené dýchací cesty představují ideální prostředí pro rozvoj infekcí,
  • úbytek na váze – jde o běžný projev mnoha onkologických onemocnění.

Varovným signálem mohou být i nespecifické bolesti v různých částech těla, nejčastěji v oblasti zad či boků. Nádor plic totiž může utlačovat některé nervy, což vede k bolestem. [3, 4, 5]

Příznaky pokročilé rakoviny plic

Ve třetím a čtvrtém stádiu rakoviny plic se objevují v souvislosti s prorůstáním a metastazováním nádoru do jiných tkání a orgánů následující symptomy:

  • syndrom horní duté žíly – změna tlaku v krčních žilách vede k tomu, že se objeví otoky na krku, obličeji a horních končetinách,
  • oslabení nebo ochrnutí končetin – dochází k němu v případě, že se nádor rozšíří do páteře či míchy,
  • ikterus (zežloutnutí bělma a kůže) – metastáza může zablokovat žlučové cesty nebo poškozovat funkci jater,
  • Hornerův syndrom – soubor tří příznaků způsobený poruchou krčního sympatického systému, objevuje se bolest ramene, stejnostranné zúžení zornice (mióza), pokles očního víčka (ptóza) a zdánlivé zapadnutí oka dozadu do oční jamky (enoftalmus),
  • bolesti kostí – objevují se v případě, že nádor metastázuje do skeletu. [6, 7, 8]

Zdroje: webmd.com, lungcancercenter.com, nih.gov, stefajir.cz, fnbrno.cz, nzip.cz, copn.cz, mou.cz

Co je rakovina plic?
Rakovina plic představuje jedno z nejrozšířenějších onkologických onemocnění. Většina nádorů plic a průdušek má maligní charakter, přičemž ohrožují především kuřáky. Tento typ rakoviny je zákeřný v tom, že nemá v počátcích výrazné příznaky. Velká část pacientů tak vyhledá lékaře až v pozdějších stádiích onemocnění.
Jaké má rakovina plic první příznaky?
U rakoviny plic se objevují klinické příznaky bohužel až ve chvíli, kdy nemoc postoupí do pokročilejšího stádia. Pacienti tak většinou nepociťují žádné bolesti a první příznaky, jako je kašlání, sípání nebo změna barvy hlenu, je nemusí vždy přesvědčit o nutnosti návštěvy lékaře.
Jak se projevuje rakovina plic?
Mezi varovné signály, které se objevují u velké části pacientů s touto diagnózou, patří přetrvávající kašel, změna charakteru kašle, vykašlávání krve, dušnost, chrapot, bolest na hrudi a opakované plicní infekce. Pokud se nádor rozšíří do dalších orgánů a tkání, mohou se objevit slabosti končetin, ikterus, bolesti kostí nebo otoky na krku a obličeji.
Laura (neregistrovaný)

Hlavně aby se lékaři nad nálezem na snimku zamysleli, manžela astmatika lekař zanedbal i když ztratil uplně hlas a nemohl dýchat ,tak ho pět měsiců léčil antibiotikama . Po známostech jsme sehnali CT a tam se potvrdila rakovina plic už ve větším stadiu . Prognoza je špatná . Evidentně to lékař zanedbal i přes několik navštěv kde manžel už nemohl dýcht neuvěřitelné!!!!

Jaro (neregistrovaný)

Kouřím 59 let, je mi 73 a nic. Je to jen propaganda na vyšetření ,které nemá smysl a jde o peníze, které mají za ono vyšetření příslušné ordinace.

Bohuzel (neregistrovaný)

Bohuzel muj otec na rakovinu plic zemrel. Nebyl to kurak, koureni nesnesl. Prisli na to pozde, bylo to uz v mozku aj. organech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?