Nedostatek progesteronu může způsobit ztrátu ovulace i potrat. Jak ho doplnit?

14. 4. 2022 7:30
přidejte názor
Autor: Shutterstock

Progesteron je hormon nezbytný zejména pro přípravu těla na početí a také na udržení těhotenství v prvním trimestru. Nedostatek progesteronu v těle může způsobit ztrátu ovulace, což se projeví například silnou, nebo naopak chybějící menstruací. V těhotenství pak nízká hladina progesteronu může být příčinou samovolného potratu či předčasného porodu. Zajímá vás, jak můžete progesteron zvýšit?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je progesteron?
  2. Nízká hladina progesteronu: účinky
  3. Jaké má nedostatek progesteronu příznaky?
  4. Progesteronový test
  5. Jak doplnit progesteron ?

Co je progesteron?

Progesteron je jedním ze základních steroidních hormonů, který náleží do skupiny hormonů zvaných progestogeny. Progesteron je produkován žlutým tělískem v ženských vaječnících v druhé polovině menstruačního cyklu, přičemž jeho hladina dosahuje maxima 5 až 7 dní po ovulaci, což se projeví zvýšenou bazální teplotou.

Jaké má progesteron funkce?

Progesteron hraje podstatnou roli v menstruačním cyklu, neboť spolu s estradiolem, který se uvolňuje současně, připravuje ženské tělo na těhotenství. Jestliže vajíčko zůstává neoplodněné, žluté tělísko se rozpadá a hladina progesteronu klesá. Nejnižších hodnot tak dosahuje asi 3 dny před menstruací.

Pokud ovšem počnete a oplodněné vajíčko se uhnízdí v děloze, žluté tělísko pokračuje v sekreci hormonů až do 12. týdne těhotenství. Do této doby má na starost udržení a výživu plodu v děloze, dokud se plně nevyvine placenta, která pak tuto funkci převezme. [1, 23]

Nízká hladina progesteronu: účinky

Nízká koncentrace progesteronu je jednou z hlavních příčin ženské neplodnosti. Nedostatek progesteronu ve vaší krvi může znamenat, že vaječník nedokázal uvolnit vajíčko, čímž nedojde k ovulaci. Absence ovulace u žen pak často bývá způsobena syndromem polycystických ovarií (PCOS).

Kromě chybějící ovulace mohou nízké hodnoty ovlivnit děložní sliznici, která rovněž hraje nezbytnou roli pro vytvoření vhodných podmínek úspěšného těhotenství.

Nízký progesteron v těhotenství

Rizikové jsou především nízké hladiny progesteronu v těhotenství, neboť mohou vést k potratu či předčasnému porodu. Pokud tento stav lékaři odhalí včas, mohou nastávající matce podávat syntetickou formu progesteronu k udržení těhotenství a oddálení předčasného porodu. [45]

Jaké má nedostatek progesteronu příznaky?

Pokud je váš progesteron příliš nízký nebo úplně chybí, může se to projevit například nepravidelným menstruačním krvácením a dále pak zmiňovanou absencí ovulace. Typickými příznaky nízkého progesteronu v krvi jsou:

Zda ovulujete, můžete například poznat podle změny bazální teploty nebo jiných tělesných příznaků, ale spolehlivější je ovulační test, který seženete v drogerii či lékárně podobně jako těhotenský test. Diagnostikováním hladiny progesteronu na příslušných klinikách je však možné případné abnormality ovulace potvrdit.

Máte neobvyklou hladinu progesteronu?

Estrogenová dominance

Pokud ve vaší krvi neproudí dostatek progesteronu nebo dokonce žádný progesteron, znamená to, že estrogen se stává dominantním hormonem. To může také výrazně ovlivnit váš organismus. Mezi typické příznaky estrogenové dominance patří zejména:

  • přibývání na váze,
  • změny nálad a deprese,
  • snížená chuť na sex,
  • zvýšená citlivost prsou,
  • problémy se žlučníkem,
  • nepravidelný cyklus a silné menstruační krvácení,
  • myomy. [6, 7]

Progesteronový test

Pokud máte problémy s početím, nepravidelnou menstruací nebo jinými příznaky naznačujícími, že máte nízkou hladinu progesteronu, je dobré podstoupit progesteronový test, aby odhalil, zda máte ovulaci, či nikoli. Vyšetření se dále využívá pro sledování hladin hormonu při rizikovém těhotenství.

Měřením koncentrace progesteronu v průběhu těhotenství je možné předpovědět spontánní potrat či předčasný porod. Test spočívá v jednoduchém odběru krve ze žíly na vaší paži. Referenční hodnoty progesteronu jsou následující:

  • folikulární fáze: < 0,95 nmol/l,
  • luteální fáze: 3,82 – 50,56 nmol/l,
  • menopauza: < 0,64 nmol/l,
  • těhotné ženy v 1. trimestru: 8,91– 468,41 nmol/l,
  • 2. trimestr: 71,55 – 303,05 nmol/l,
  • 3. trimestr: 88,72 – 771,15nmol/l. [8, 9]
Kvíz: Znáte funkci jednotlivých hormonů?
Přečtěte si také:

Kvíz: Znáte funkci jednotlivých hormonů?

Jak doplnit progesteron ?

Možností, jak zvýšit progesteron v krvi, je hormonální substituční terapie užitím syntetického progesteronu zvaného progestin, který bývá například součástí hormonální antikoncepce. O podstoupení hormonální terapie je ale nutné se vždy poradit s vaším lékařem na základě vašeho zdravotního stavu.

Další variantou je užívání přírodního progesteronu prostřednictvím tablet, kapek či krémů. Všechny produkty, které obsahují přírodní progesteron či syntetický progestin, se však vyrábí v laboratořích.

Přírodní progesteron

Přírodní progesteron se vyrábí z chemické látky zvané diosgenin, která se získává ze sóji nebo révy zvané smldinec chlupatý, známý také jako divoký jam. V laboratořích se poté diosgenin přetváří na progesteron.

Lidské tělo však progesteron z této látky vytvořit nedokáže, tudíž konzumace zmíněných surovin vaši hladinu progesteronu nezvýší. Přírodní progesteron je na trhu běžně dostupný jako krém, kapky nebo také tablety.

Progesteronový krém

Přírodní progesteron je v lékárnách nejčastěji k dostání v podobě krému. Tělo totiž krémy velmi dobře vstřebává a snáze se tak dostanou do krevního řečiště. Způsob užití se může u jednotlivých typů lišit, ale většina krémů se aplikuje na vnitřní stranu paží, zápěstí, stehen nebo břicha dvakrát denně.

Progesteron: tablety

Další možností, která se vám nabízí, jsou přírodní progesteronové tablety. Nevýhoda tablet spočívá především v tom, že procházejí nejprve trávicím systémem, a játra tak většinu progesteronu odbourávají.

Při perorálním užití je tedy nutná vyšší dávka progesteronu. Dostupné jsou však také progesteronové čípky, které se zavádějí vaginálně. Ty podporují především zdravou tkáň v děloze, proto se doporučují zejména v těhotenství, případně při nevolnostech po užívání tablet. [10, 11]

Zdroje: yourhormones.info, healthline.com, margit.cz, webmd.com, labtestsonline.cz, vaselaboratore.cz, krevnicentrum.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?