Rakovina plic a prsu se za 30 let ve světě zdvojnásobila

29. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet případů rakoviny prsu a plic na světě se za posledních 30 let zdvojnásobil. K tomuto závěru dospěli britští vědci, kteří ale poukazují zároveň na to, že nárůst této zhoubné choroby souvisí také s prodlužováním věku...


Rakovina je nemoc, která většinou postihuje lidi ve vyšším věku. Naopak ubylo případů rakoviny žaludku a děložního čípku, a to díky lepší hygieně a screeningovým programům.

V ČR postihne rakovina prsu ročně více než 4500 žen, během života touto chorobou onemocní každá desátá česká žena a ročně na ni zemře přibližně dva a půl tisíce žen.

Na rakovinu plic ročně zemře v ČR přes 5000 lidí. U mužů je tato choroba příčinou třetiny úmrtí na zhoubné novotvary, u žen je méně častá.

„Rakoviny rychle přibývá, a to hlavně v důsledku demografických změn světové populace,“ řekla Lucy Boydová z britského střediska pro výzkum rakoviny agentuře Reuters.

V souvislosti s tím, jak lidé stárnou, zvyšuje se u nich pravděpodobnost vývoje rakoviny. V roce 1975 bylo na světě registrováno půl milionu případů rakoviny prsu, zatímco nyní je to 1,1 milionu.

Zvýšila se však průměrná délka života a také přibývá všeobecně lidí na světě. Od roku 1975 se celosvětově počet obyvatel zvýšil ze čtyř miliard na dnešních 6,3 miliardy.

Britští vědci analyzovali statistiky Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) a srovnávali její údaje o výskytu rakoviny a úmrtnosti v různých oblastech světa. Podle předpovědi IARC bude rakoviny plic, považované za největšího zabijáka mezi rakovinami, v příštích dvou desetiletích přibývat.

Zvlášť se to týká východní Afriky, střední Ameriky a jihovýchodní Asie, kde se zvyšuje počet kuřáků.

Každým rokem je ve světě diagnostikováno 10,9 milionu případů onemocnění rakovinou a 6,7 milionu lidí na tuto nemoc umírá. Ze všech úmrtí ve světě připadá 12 procent na rakovinu, uvádějí britští vědci.

Nejčastěji se vyskytuje rakovina plic, prsu, střev, žaludku, prostaty, děložního čípku a jícnu. Nejčastěji se umírá při onemocnění rakovinou plic, žaludku a jater.

Profesor John Toy z britského střediska pro výzkum rakoviny tvrdí, že rakovina je stále nemocí hlavně rozvinutého světa. „V Africe umírají na rakovinu jen čtyři procenta lidí, zatímco v Evropě je to 19 procent,“ řekl.

Ačkoli tato čísla ukazují, že lidí s diagnózou rakoviny ve světě přibývá, porostou s vývojem léčebných metod i šance na přežití této nemoci.

V ČR byl v roce 2000 celkový počet hlášených onemocnění zhoubnými novotvary u mužů 27.847, u žen 26.546. Ve stejném roce zemřelo na toto onemocnění 15.878 mužů a 12.661 žen.

Podle údajů, které vypracoval Národní onkologický registr, žije v ČR s rakovinou 302.000 osob, šestina z nich má zhoubný nádor střeva nebo konečníku. Ve světě je na 100.000 obyvatel průměrně 356 případů rakoviny, v ČR 560.

Podle údajů z roku 2002 drží Česká republika evropské prvenství v počtu nemocných rakovinou konečníku a ledvin. Mezi nejčastější nádorová onemocnění však v Česku, obdobně jako jinde v Evropě, patří rakovina kůže, prsu a plic.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?