Rehabilitační masáže

20. 12. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rehabilitační masáže především zlepšují místní prokrvení a odtok lymfy, významně zmírňují svalové napětí a křeče. Výborně se proto uplatňují především u chorob pohybového aparátu.


Léčivý dotek má doslova úžasné efekty – na čtverečním centimetru kůže jsou totiž asi tři miliony buněk a na padesát nervových zakončení. A tak má správné hlazení, tření, hnětení a další masérské umění výborné účinky na řadu nemocí. Navíc masáže mají také emoční účinky – psychoanalytik Wilhelm Reich tvrdil, že negativní pocity jako zlost a úzkost vytvoří v těle svalové napětí a člověk ztuhne jakoby v obrněném plášti. Vhodně zvolená masáž umí tento krunýř odstranit. Odborník na masáže, pokud si ho správně vyberete, vám pomůže od problémů se zády, od bolestí ve ztuhlých svalech i od stresu.

Různé typy masáží

Rehabilitační pracoviště i masérské salony nabízejí rozličné typy masáží. Kromě sportovních také thajské, aromaterapeutické, reflexní, biodynamické, detoxikační, lymfatické, shiatsu a mnoho dalších. Většinou jsou však nabízeny kombinace různých zmiňovaných technik.
Některé typy masáží patří také k léčebným procedurám v lázních a bývají důležitou doplňkovou terapií po úrazech a chorobách. Na znalostech a šikovnosti každého maséra velmi záleží, zda z „jeho masérského stolu“ odejdete jako „pírko“ a bez bolestí zad a kloubů.

U některých typů masáží je naopak třeba počítat s tím, že se zdravotní stav nezlepší ihned, dokonce se může stát, že se zpočátku objeví mírné nebo větší bolesti. Proto je nutné vybrat si odborníka, který vám dokáže vysvětlit a v praxi předvést, co je právě na vaše problémy správným řešením.

Efekty různých technik

Masážní techniky, například vhodně aplikované tahy, tlak, hnětení, poklepové údery a další metody, zlepšují krevní oběh a tím i výživu tkání kyslíkem a živinami, odstraňují bolestivé svalové spasmy a uvolňují svaly, stimulují lymfatický systém a redukují otoky, a tak podporují odstraňování odpadních produktů z organismu. Správně provedená masáž v neposlední řadě také zlepšuje pružnost svalů.

Masáže lze užívat v podstatě v každém věku: přímo v nemocnicích se masáže osvědčují při intenzivní péči o předčasně narozené děti, ale také o seniory, při léčbě bolesti různého typu a lokalizace, a samozřejmě po operacích a úrazech.

Masáž může výrazně pomoci při:

* bolestech zad, kterými trpí většina populace u nás, * potížích se svaly a klouby při artróze a artritidě,* po zraněních a úrazech při sportu, * problémech způsobených stresem, jako jsou deprese, bolesti hlavy, nespavost, premenstruační syndrom, * trávicích potížích.

Bolesti zad

Nejčastěji záda bolí v důsledku špatného držení těla, napětí a svalových křečí, časté bývají i blokády obratlů a další potíže, které odhalí lékařské vyšetření.
Masáž zad a šíje patří k nejčastěji žádaným úkonům. Důvod je jednoduchý – denní mnohahodinové sezení u počítače nebo u televize (a špatné sezení vůbec), nedostatek pohybu, jednostranné zatěžování těla.

Pokud lékař doporučí masáže, vyberte si profesionála – kvalifikovaného maséra s praxí, který dobře zvládá vhodné masážní techniky a bude se řídit lékařským doporučením. Masáže zad umí zlepšit krevní oběh v postižené oblasti, uvolní napětí a svalové křeče a blokády obratlů.
Zádové svalstvo posiluje chůze, tai-či a jóga. I některé cviky na velkém gymnastickém míči mohou být jedním z typů automasáže, při níž zapojujete i svaly zad.

Artróza a artritida

Artróza je nejčastější onemocnění malých i velkých kloubů především u starších lidí. Projevuje se bolestmi kloubů, citlivostí na dotek, ztuhlostí a otoky.
Vhodná masáž postižených oblastí přinese úlevu od svalového i psychického napětí, přeMgr. devším pokud se při ní vtírají krémy vytvářející příjemné teplo. Masážní techniky bývají i součástí fyzioterapie, kterou obvykle lékař pacientovi doporučí.

Revmatoidní artritida může propuknout v kterémkoli věku. Je to zánět, jenž postihuje především menší klouby, které bolí, jsou ztuhlé, teplé a oteklé, a po určité době může dojít k jejich deformaci a oslabení svalů v jejich okolí. Pokud to lékař nebo fyzioterapeut doporučí, kvalifikovaný masér umí protáhnout svaly, poskytnout relaxaci postiženým místům a zmírnit bolest.

Zranění a úrazy

Podvrtnutí, natažení a přetržení šlachy, vykloubení, zlomeniny, poranění svalů a nejrůznější sportovní a jiné úrazy musí posoudit a léčit odborník. Kromě lékaře se na doléčování může podílet i fyzioterapeut, který v případě potřeby doporučí vhodný typ masáže.

Tenisový nebo golfový loket – potíže skrývající se pod uvedenými názvy nevznikají pouze z těchto dnes velmi populárních sportů, ale i z důvodů pracovních – pokud třeba hodně pracujeme (kopeme motykou) na zahradě, často používáme šroubovák, anebo dokonce jen počítačovou myš. „Tenisový loket (radiální epikondylitida) bolí při zátěži – při zvedání a nošení břemen, ale i při stisku ruky,“ píše doc. PaedDr. Pavel Kolář, Ph. D., v knize Rehabilitace v klinické praxi.
K léčení patří klid, někdy i krátkodobá imobilizace (znehybnění), kryoterapie (léčba velmi nízkými teplotami) a jemná cílená masáž.

Kdy doporučit masáž

* Chronické degenerativní onemocnění kloubů, šlach a povázek.
* Stavy po úrazech kloubů, jejichž důsledkem bývá omezený pohyb; masáž vede k lepšímu prokrvení, snížení bolesti a k návratu do původního stavu.
* Burzitida (zánět tíhového váčku, například v ramenních kloubech nebo loktech) nebo tendinitida (zánět šlach) – po vyléčení a návratu k běžným aktivitám.
* Při vadném držení těla a při vadách na páteři, jako je například skolióza nebo kyfóza. * V rámci rekonvalescence po tělesném vyčerpání a po některých chorobách (podle doporučení lékaře).
* Po některých operacích a po popáleninách. * Při chronických chorobách dýchacích cest s následným ztuhnutím hrudníku a pomocného dechového svalstva.
* U některých srdečních a cévních onemocnění, nejdříve půl roku po odeznění zánětu žil, pokud přetrvávají otoky (po schválení lékařem).
* Při některých typech neuróz (podle doporučení lékaře) a chronickém únavovém syndromu.

Co vědět napřed

Masáže by měli vynechat nemocní v akutním stadiu choroby, například v průběhu viróz, horeček a dalších podobných onemocnění, při zánětu žil a výrazných kožních onemocněních, onkologicky nemocní a ti, kteří mají transplantovaný některý orgán.
Masáž rozhodně není vhodná například krátce po infarktu myokardu. Velkou opatrnost vyžaduje masáž těhotných. Také masáž pánevní oblasti při menstruaci se rozhodně nedoporučuje. Rehabilitační masér musí vědět co nejvíc o zdravotním stavu masírovaného. Buď dostane odbornou zprávu od ošetřujícího lékaře, což je nejlepší, anebo je nutné podrobně mu popsat zdravotní stav.
Dejte na doporučení svého lékaře, který obvykle posílá „své“ pacienty k dobrým odborníkům, anebo si předem zjistěte, zda má vámi vybraný masér potřebnou profesionální kvalifikaci.


Začalo to na Východě

Už lékaři ve starověkém Řecku a Římě prý doporučovali masáž jako účinný prostředek proti bolesti, vojevůdce Julius Caesar se dával denně masírovat, protože trpěl neuralgií, masáže patřily k vyspělé a v moderním světě stále víc oceňované dávné východní medicíně Číny a Japonska. Masáž celého těla trvá obvykle 60–90 minut. Pokud vám masírují jen záda nebo postižený kloub, pobudete si na masérském lůžku do půl hodiny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?